Национална олимпиада по български език и литература: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 23: Ред 23:


== Национална кръг ==
== Национална кръг ==
До Националния кръг могат да достигнат ученици от 7 и 12 клас на средните, частните и професионалните училища. Достъп до национален кръг имат първите 50 ученици от страната. Изпитът представлява тест, който да провери основните им познания по езика, и съчинение по литературен въпрос или зададен проблем. Първите трима ученици от 7 и 12 клас получават званието ''лауреат на национална олимпиада'' и могат да кандидатстват в гимназии и университети с оценка 6,00 на съответния изпит по български.
До Националния кръг могат да достигнат ученици от 7 и 12 клас на средните, частните и професионалните училища. Достъп до национален кръг имат първите 50 ученици от страната. Изпитът представлява тест, който да провери основните им езикови познания, и съчинение по литературен въпрос или зададен проблем, есе, съчинение разсъждение. Първите трима ученици от 7 и 12 клас получават званието ''лауреат на национална олимпиада'' и могат да кандидатстват в гимназии и университети с оценка 6,00 на съответния изпит по български.


== Витрина ==
== Витрина ==

Версия от 17:53, 7 декември 2014

Шаблон:Олимпиада инфо Национална олимпиада по български език и литература - състезание по компетентност в сферите на българския език за ученици от 5 до 12 клас. Организира се от Министерство на образованието на Република България. Олимпиадата се провежда в град домакин в рамките на два дена. Олимпиадата по български език и литература се организира и провежда в три кръга: общински, областен и национален. Учениците се състезават в 4 възрастови групи: VІІ, VІІІ, ІХ и Х-ХІІ клас[1].

Формат

За учениците от 5 и 6 клас представлява преразказ, като за 5 клас той е на неизучавано, а на 6 клас - на изучавано произведение. За 8 до 11 клас представлява есе по зададена тема, а за 7 и 12 клас представлява тест и съчинение разсъждение[2].

Национална кръг

До Националния кръг могат да достигнат ученици от 7 и 12 клас на средните, частните и професионалните училища. Достъп до национален кръг имат първите 50 ученици от страната. Изпитът представлява тест, който да провери основните им езикови познания, и съчинение по литературен въпрос или зададен проблем, есе, съчинение разсъждение. Първите трима ученици от 7 и 12 клас получават званието лауреат на национална олимпиада и могат да кандидатстват в гимназии и университети с оценка 6,00 на съответния изпит по български.

Витрина

Име Точки Училище
1 Теодор Тодоров 6,00 143. ОУ "Георги Бенковски"
2 Селин Ахмед 6,00 ОУ "Св. св. Кирил и Методий"
3 Люба Конова 6,00 СМГ
4 Александър Стойков 88 32. СОУ
5 Йоана Мисиркова 88 3. ОУ "Димитър Талев"
6 Лия Стамболиева 88 СОУ "Отец Паисий"
7 Кристиян Попов 86 СОУ "Иван Вазов"
8 Добринка Гочева 85 ПМГ "Акад. Никола Обрешков"
9 Магдалена Лилова 85 ОУ "Михаил Христов"
10 Даниела Иванова 85 ОУ "Христо Смирненски"


Домакини

Източници