Библиотека (книга): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{към пояснение}}
"'''Митологическа библиотека'''" или само "'''Библиотека'''" е единственото оцеляло до наши дни съчинение по [[древногръцка митология]], където митовете на [[Древна Гърция]] са изложени в най-пълен и систематизиран вид. Вероятно е написана около I-II в. Авторството ѝ е приписвано на [[Аполодор]], но не е напълно доказно. Понякога авторът ѝ се означава като Псевдо-Аполодор. Състои се от три книги и Епитом, които съдържат древните митове и легенди. Първоначално книгите са били четири, но част от третата и четвъртата са загубени. Въпреки това от "Библиотека"-та получаваме много обширни знания за митологичния свят на древните. Съдържанието е изложено стегнато и сбито, без никакви размисли и анализи, и последователно следва генеалогичния ред.
"'''Митологическа библиотека''' или само '''Библиотека''' е единственото оцеляло до наши дни съчинение по [[древногръцка митология]], където митовете на [[Древна Гърция]] са изложени в най-пълен и систематизиран вид. Вероятно е написана около I-II в. Авторството ѝ е приписвано на [[Аполодор]], но не е напълно доказно. Понякога авторът ѝ се означава като Псевдо-Аполодор. Състои се от три книги и Епитом, които съдържат древните митове и легенди. Първоначално книгите са били четири, но част от третата и четвъртата са загубени. Въпреки това от “Библиотека"-та получаваме много обширни знания за митологичния свят на древните. Съдържанието е изложено стегнато и сбито, без никакви размисли и анализи, и последователно следва генеалогичния ред.


Първата книга започва със създаването на света, следва [[гигантомахия]]та и разказа за [[Девкалион]] и завършва с похода на [[аргонавти]]те. Втората книга започва с историята на [[Инах]], следват подвизите на [[Херакъл]], както и списък със синовете му. Третата книга започва с историята на рода на [[Агенор]] и критските митове за [[Главк]] и цар [[Минос]]. Следва митът за [[Кадъм]], основателя на [[Тива]], и тиванският цикъл митове - [[Едип]], [[Седемте срещу Тива]], походът на [[Епигони]]те. После са изложени аркадските митове - легендите за [[Пелагс]] и [[Аталанта]]. Като започва от дъщерите на Аталанта, авторът прави връзка, от [[Тайгета]] към лаконските митове, а от [[Електра]] - към [[троя]]нските. След това, без преход, се прехвърля към рода на [[Азоп]] и [[Еак]] и почва изложението на атическите митове, от древните царе на [[Атина]] до подвизите на [[Тезей]]. Явно троянският цикъл митове се оказва в загубените части на "Библиотека".
Първата книга започва със създаването на света, следва [[гигантомахия]]та и разказа за [[Девкалион]] и завършва с похода на [[аргонавти]]те. Втората книга започва с историята на [[Инах]], следват подвизите на [[Херакъл]], както и списък със синовете му. Третата книга започва с историята на рода на [[Агенор]] и критските митове за [[Главк]] и цар [[Минос]]. Следва митът за [[Кадъм]], основателя на [[Тива]], и тиванският цикъл митове - [[Едип]], [[Седемте срещу Тива]], походът на [[Епигони]]те. После са изложени аркадските митове — легендите за [[Пелагс]] и [[Аталанта]]. Като започва от дъщерите на Аталанта, авторът прави връзка, от [[Тайгета]] към лаконските митове, а от [[Електра]] - към [[троя]]нските. След това, без преход, се прехвърля към рода на [[Азоп]] и [[Еак]] и почва изложението на атическите митове, от древните царе на [[Атина]] до подвизите на [[Тезей]]. Явно троянският цикъл митове се оказва в загубените части на „Библиотека“.


===Външни препратки===
==Външни препратки==
*[http://ancientrome.ru/antlitr/apollodor/index.htm Митологическа библиотека -превод на руски, В.Бухорович]
*[http://ancientrome.ru/antlitr/apollodor/index.htm Митологическа библиотека -превод на руски, В.Бухорович]
*[http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Aabo%3Atlg%2C0548%2C001&query=1%3A1%3A1 За Аполодор, "Библиотека" и Епитом]
*[http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Aabo%3Atlg%2C0548%2C001&query=1%3A1%3A1 За Аполодор, „Библиотека“ и Епитом]


[[Категория:Енциклопедии]]
[[Категория:Енциклопедии]]

Версия от 07:57, 29 декември 2014

Вижте пояснителната страница за други значения на Библиотека (книга).

"Митологическа библиотека„ или само “Библиотека„ е единственото оцеляло до наши дни съчинение по древногръцка митология, където митовете на Древна Гърция са изложени в най-пълен и систематизиран вид. Вероятно е написана около I-II в. Авторството ѝ е приписвано на Аполодор, но не е напълно доказно. Понякога авторът ѝ се означава като Псевдо-Аполодор. Състои се от три книги и Епитом, които съдържат древните митове и легенди. Първоначално книгите са били четири, но част от третата и четвъртата са загубени. Въпреки това от “Библиотека"-та получаваме много обширни знания за митологичния свят на древните. Съдържанието е изложено стегнато и сбито, без никакви размисли и анализи, и последователно следва генеалогичния ред.

Първата книга започва със създаването на света, следва гигантомахията и разказа за Девкалион и завършва с похода на аргонавтите. Втората книга започва с историята на Инах, следват подвизите на Херакъл, както и списък със синовете му. Третата книга започва с историята на рода на Агенор и критските митове за Главк и цар Минос. Следва митът за Кадъм, основателя на Тива, и тиванският цикъл митове - Едип, Седемте срещу Тива, походът на Епигоните. После са изложени аркадските митове — легендите за Пелагс и Аталанта. Като започва от дъщерите на Аталанта, авторът прави връзка, от Тайгета към лаконските митове, а от Електра - към троянските. След това, без преход, се прехвърля към рода на Азоп и Еак и почва изложението на атическите митове, от древните царе на Атина до подвизите на Тезей. Явно троянският цикъл митове се оказва в загубените части на „Библиотека“.

Външни препратки