Обща художествена изложба: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Обща художествена изложба''' ([[абревиатура]] — '''ОХИ''') се нарича [[изложба]] с представяне на повече от един [[автор]]и. ОХИ могат да бъдат [[тема]]тични (произведения на [[изобразително изкуство|изобразителното изкуство]], засягащи определена тема), регионални — представяне на [[художник|художници]] и [[скулптор|скулптори]] от даден регион, [[жанр]]ови - например изложби на [[живопис]], [[графика]] и т.н.
'''Обща художествена изложба''' (съкратено '''ОХИ''') се нарича [[изложба]] с представяне на повече от 1 [[автор]].


Могат да бъдат:
По честотата на провеждането си те могат да бъдат епизодични (по конкретен повод), годишни, [[биенале]] и [[триенале]]. При последните се поставят най-важните творби от определена тематика или жанр, които засягат цялостното развитие на изобразителното изкуство.
* [[тема]]тични – по определена тема от [[изобразително изкуство|изобразителното изкуство]],
* регионални – на [[художник|художници]] и [[скулптор]]и от определен регион,
* [[жанр]]ови – от определен жанр като [[живопис]], [[графика]] и т.н.


По честотата на провеждането им биват епизодични (по конкретен повод), годишни, двугодишни (''биенале''), тригодишни (''триенале''). При последните се представят най-важните творби от определена тематика или жанр, които засягат цялостното развитие на изобразителното изкуство.
[[Народна република България|По времето на социализма]] в [[България]], участието в три ОХИ е основен критерий за членство в [[Съюз на българските художници|Съюза на българските художници]].


По времето на [[НРБ]] участието в 3 ОХИ е основен критерий за членство в [[Съюз на българските художници|Съюза на българските художници]].
[[Категория:Художествени изложби]]

[[Категория:Художествени изложби|*]]

Версия от 17:29, 29 декември 2014

Обща художествена изложба (съкратено ОХИ) се нарича изложба с представяне на повече от 1 автор.

Могат да бъдат:

По честотата на провеждането им биват епизодични (по конкретен повод), годишни, двугодишни (биенале), тригодишни (триенале). При последните се представят най-важните творби от определена тематика или жанр, които засягат цялостното развитие на изобразителното изкуство.

По времето на НРБ участието в 3 ОХИ е основен критерий за членство в Съюза на българските художници.