Емен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{към пояснение|Емен|Емен (пояснение)}}
{{към пояснение|Емен|Емен (пояснение)}}
{{обработка|форматиране}}
{{Селище в България
{{Селище в България
| картинка = Emen top.JPG
| картинка = Emen top.JPG

Версия от 12:56, 3 януари 2015

Вижте пояснителната страница за други значения на Емен.

Емен
Изглед към село Емен
Изглед към село Емен
Общи данни
Население81 души[1] (15 декември 2023 г.)
5,41 души/km²
Землище15,021 km²
Надм. височина301 m
Пощ. код5065
Тел. код061203
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ27423
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Велико Търново
Даниел Панов
(ГЕРБ; 2011)
Емен в Общомедия

Емен е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, Област Велико Търново.

География

Великотърновското село Емен е разположено в живописните поли на Предбалкана на 20 км. западно от Велико Търново и на 8 км. от магистралния път Велико Търново - София, в непосредствена близост до Еменския каньон на река Негованка.

История

Жителите на село Емен са участвали изключително активно в Балканската война 1912-13 г. за освобождаване на останалите под турско робство българи и български територии. Само загиналите във войната са 11 мъже. Това са: Величко Косев Табаков, Иван Панайотов, Стоян Иванов Мънков, Христо Генов Шипкалията, Цанко Генчев Цанков, Иван Драганов Делидраганов, Стойчо Събев Малчев, Ради Стоянов Ганчев, Величко Георгиев Върбанов, Недялко Бончев, Христо Йорданов Герчев. Още по-масово е участието на жителите на селото в Първата световна война 1915-18 г. От участвалите във войната са загинали 16 мъже. Това са: Драган Йорданов Драганов /офицер/, Недко Генчев Георгиев /офицер/, Цоню Петков Колев /фелдфебел/, Георги Й. Георгиев /старши подофицер/, Станчо Димитров Недев, Колю Цонев Пенчев, Колю Дечев Трифонов, Цоню Славчев Пейков, Колю Косев Папазов, Недко Колев Папазов, Георги Рачев Танчев, Никола Цонев Стоянов, Милю Петров Милчев, Пеню Христов Тодоров, Марин Дамянов Стрезов, Станю Славчев Стрезов. Хора от селото участват и в Отечествената война 1944-45 г. и дават една жертва - Пейко Монов Пейков. Една жертва селото дава и по време на Септемврийското въстание през 1923 г. Това е Лазар Йорданов Карадраганов.

Религии

Обществени институции

Културни и природни забележителности

Водопадът в края на Еменския каньон

Селото е известно с невероятната си природа, заради която всяка година в него се стичат хиляди туристи от страната и чужбина. Великотърновското село Емен е разположено в живописните поли на Предбалкана на 20 км. западно от Велико Търново и на 8 км. от магистралния път Велико Търново - София, в непосредствена близост до Еменския каньон на река Негованка. Името Негованка има латински произход и означава "къса река с близък извор". Протичаща в Средния Предбалкан, тя е близо 60-километров десен приток на Росица. Извира близо до връх Китка, югоизточно от с. Идилево, Великотърновско. Река Негованка образува живописен вкопан в скалите антицидентен пролом. Той започва южно от село Ново село, на 5 км от с. Емен. Прекъсва се от едно долинно разширение и по този начин се поделя на две части, които населението нарича Горен и Долен Боаз. Село Емен е разположено именно в това разширение, а в т.нар Долен Боаз (Еменски каньон) е изградена една от първите екопътеки в България. На 25 ноември 1980 г. Еменският каньон е обявен за природна забележителност под името Каньонът на река Негованка. Еменската екопътека минава от двете страни на каньона по пътечки, намиращи се на около 50 метра височина. Стените на каньона са отвесни и високи около 80-90м., като интересното е, че от едната страна високо на скалите има орлови гнезда, а от другата - останки от древен римски пост. Краят на екопътеката води до най-живописното място от целия маршрут - водопада Момин скок. Мястото, където се намира, е обградено от три страни със скали и само от изток е отворено.

В самото начало на Еменската екопътека се намира Еменската пещера. Тя е дълга 3113 м и заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките в България. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база. Като следствие от тази експлоатация на входа ѝ е излята бетонна плоча и в свода е пробита асансьорна шахта. Освен най-известната Еменска пещера в Долния Боаз през 1985 – 1991 г. е открита голяма пещерна система, разположена между селата Мусина, Балван, Ново село, Емен, Добромирка и Вишовград с многобройни водни и сухи галерии. Това са пещерите “Русе”(3 306), “Бамбалова дупка”(2 923) и “Троана”(3 243).

От 6 до 15 юли 1984 г. е проведена природонаучна експедиция за изследване на фауната и флората на Еменския каньон. Тя е организирана от тогавашната Окръжна станция на младите агробиолози, бившия Комитет за опазване на околната среда и научни институти на Българската академия на науките. Събрани са ценни сведения за редица редки и застрашени видове гръбначни животни и висши растения.[2] Сред птиците са установени орел змияр (Circaetus gallicus), черна каня (Milvus milvus), чухал (Otus scops), черен щъркел (Ciconia nigra) и мн. др.[3]

Редовни събития

В комплекс "Имението" през август се организира традиционен пленер по градинска дървопластика. Най-добрите произведения са изложени в двора на комплекса.

Личности

Галерия

Литература

Източници

  1. www.grao.bg
  2. Боев, З. 1984. Експедиция "Еменски каньон - 84". - Природа и знание, 10: 21.
  3. Боев, З. 1985. Природната забележителност "Каньонът на река Негованка". - Природа, БАН, 3: 89-91.

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България