Права: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 16: Ред 16:
[[Категория:Право]]
[[Категория:Право]]
[[Категория:Социални концепции]]
[[Категория:Социални концепции]]
[[Категория:Етически принципи]]

Версия от 13:02, 9 януари 2015

Права са юридически, социални или етични принципи на свобода и право. Права са основните нормативни правила за това какво е позволено на хората и какви са задълженията на хората в едно демократично общество според някои правни системи, социални спогодби и етични теории.[1] Човешките права са от съществено значение в такива дисциплини като право и етика и особено важни за понятия като справедливост и деонтология.

Човешките права са считани за основни за човешката цивилизация те са установените стълбове на обществото и културата. А историята на социалните конфликти може да бъде намерена в историята на всяко право и неговото развитие.

Определение

Правата широко се разглеждат като основа на закона, но какво ще стане ако законите са лоши? Някои теоретици намекват, че гражданското неподчинение е само по себе си право. Това са мислители като Хенри Дейвид Торо, Мартин Лутър Кинг Младши и Махатма Ганди Карамчанд.

Има значителни разногласия за това какво се разбира точно от термина права. Той е бил използван от различни групи и мислители за различни цели с различни и понякога противоположни определения, а точното определение на този принцип отвъд нормативните правила в какъвто и да е вид е спорен въпрос.

Препратки

  1. "Stanford Encyclopedia of Philosophy. Stanford University. July 9, 2007. Retrieved 2009-12-21. Rights dominate most modern understandings of what actions are proper and which institutions are just. Rights structure the forms of our governments, the contents of our laws, and the shape of morality as we perceive it. To accept a set of rights is to approve a distribution of freedom and authority, and so to endorse a certain view of what may, must, and must not be done.