ПСФК Черноморец (Бургас): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 406: Ред 406:
|
|
|1989-90
|1989-90
|КНК
|Купа на УЕФА
|1 кв. кръг
|1 кв. кръг
|
|

Версия от 12:42, 16 януари 2015

Вижте пояснителната страница за други значения на Черноморец.

ПСФК Черноморец Бургас
Прозвище"Акулите"
Основан1 Август 1919 година
ДържаваБългария
СтадионЛазур
Капацитет18,037
Собственик„Петрол“ АД
ПрезидентБългария Митко Събев
Старши треньорБългария Неделчо Матушев
Първенство„Б“ ФГ
2013/14„А“ ФГ, 11-то
(изпада)
ЕкипировкаSportika
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
ПСФК Черноморец в Общомедия

Черноморец Бургас е футболен клуб от Бургас, създаден през 1919 година. Играе мачовете си на стадион Лазур.[1]

История

Лого на клуба до 2008 г.

Футболът в Бургас официално води началото си от 1910-а година, а Стефан Илич е човекът, който е запознал съгражданите си с топката.През същата година Стефан Илич заедно с група съученици от Роберт Колеж (Цариград) основават в Бургас спортен клуб „Стрела”. Тогава всички млади хора били обединени в едно дружество – Стрела. През 1916-а година този тим изиграл и първата си официална среща – срещу английски моряци, която завършва 3:3.В периода 1918 – 1919 г. СК „Стрела” се разраства и това налага промяна в организацията. През август 1919 г. е учреден спортен клуб, който по предложение на Стефан Илич е наречен „Черноморец”. Първи председател на клуба става Стефан Илич.

1919–2015

Клубът е основан през 1919 г. под името „Черноморец”. През 1921 г. към „Черноморец” се присъединява „Олимпиец” (основан 1920 г.). През 1929 г. Черноморец” се обединява с „Чеган” (създаден 1927 г., след обединението на „Ботев” – основан 1921 г. и „Нова стрела” – основан 1921 г.), под името „Черноморец– 29”. През 1930 г. „Черноморец"- 29” сменя името си на „Черноморец”.

„Черноморец“ (Бургас) е избран от Българската национална спортна федерация да се включи в създадената през 1937-а година Национална футболна дивизия – първи опит за създаване на Лига в България, след като до тогава първенството се е провеждало на принципа на елиминациите. В първия си сезон „акулите“ завършват на 8-о място и запазват елитния си статут. Националната футболна дивизия съществува три сезона. Името на „Черноморец“ може да се свърже и с един от първите професионални играчи в българския футбол. Това е Димитър Манолов-Боянската Мечка, легенда на Славия. Привлечен е в Бургас през 1924-а година от богатите братя Тихови, които му плащат квартира и заплата, за да играе за Черноморец – нещо невиждано по онова време. Специално за този случай се събира и Федерацията, тъй като за първи път се сблъсква с такъв казус.

През 1945 г. клубът е закрит от БКП.След като е закрит „Черноморец”, през 1945 г. в Бургас остават 3 клуба „Левски”, „Ботев” и „Славия”. „Левски” и „Ботев” се обединяват под името „ЛБ-45”. През 1946 г. „ЛБ-45” се обединява със „Славия” под името „Любислав”. 1949 – 1956 е времето на Доброволните спортни организации (ДСО), всяка от които е на отделен бранш от икономиката. В Бургас съществуват 11 такива, като повечето от тях играят в зоната или максмимум да се изкачат до Б група за 1-2 сезона В Бургас това са: Миньор (на миньорите), Червено знаме (на машиностроителите), Спартак (на Държавна сигурност), Локомотив (на транспорта), Динамо (на милицията), Ударник (на строителите), Строител (на работещите в Нефтозавода), Урожай (на селскостопанските работници), ДНА (на военните), Септември и Торпедо 1956 – 1958 - закриват се Доброволните организации. В Бургас са създадени два отбора, в които влизат най-добрите играчи от тези 11. Това са Левски, който играе в синьо-бяло, и Черноморски спортист, който играе в жълто-черно, какъвто е бил оригиналният екип на Черноморец при създаването му 1958 – двата отбора в Бургас се обединяват под името Ботев

През 1968 г. за да се възродят историята и традициите на „Черноморец”, по идея на спортния журналист и деятел Стефан Вълчев, който е бивш футболист на „Черноморец”, „Ботев” (създаден 1958 г., след обединението на „Левски” и „Черноморски спортист” – създадени 1957 г.) сменя името си на „Черноморец”.

Има и един любопитен разговор, който вече е станал и като виц сред феновете на играта и на Черноморец в града. През 1968-а година председателят на Окръжния комитет на БКП Гани Ганев вика спортния журналист Стефан Вълчев, бивш футболист на Черноморец и основател на отбора на Академик Варна, на разговор. И му казва, че трябва да се направи здрав отбор в Бургас и да му се търси подходящо и типично бургаско име. А Стефан Вълчев му казва: Ми то името е ясно, Черноморец – това е нашето име. А Гани Ганев отвръща: Недей бе човек, това беше фашистки отбор преди 9-и септември а Стефан Вълчев му казва без да се замисли: Тя и България беше фашистка, ама никой не й смени името, нали? И така Г. Ганев казва: ОК – отборът ще се казва Черноморец

Наименования

  • Черноморец (1.08.1919 – 1928)
  • Черноморец-29 (1929 – 1931)
  • Черноморец (1931 – 1944)
  • Любислав (1945 до 1948)
  • Ботев (1958 – 8.08.1968)
  • Черноморец(1968-)

Фенове

Първите данни, които има за организиране на по-голяма група от зрители, които подкрепят отбора със знамена, шалове и песни са от края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава се обособява и т.нар. английски сектор на тогавашния стадион Девети септември. Така заради традициите, и до ден днешен феновете на Черноморец са смятани за old school или от старата школа, за една от най-старите и традиционни агитки в България.

Пълен с по 2000-3000 души на всеки мач, английският сектор става емблематичен за града и е истинска чест за всеки привърженик да попадне там. Но такава чест са имали само истински акули и 15-16 годишните младежи не са допускани в сектора от по-старите тартори. В тези години започват и по-масови посещения при гостувания на отбора в провинцията, които не винаги са минавали безпроблемно.

Отличително е за феновете на Черноморец е, че те подръжават на английския модел за футболен запалянко – при нас не са на особена почит факли, димки, бомбички и изобщо пиротехника, а се залага на хорово пеене, скандиране и се веят и опъват знамена. Действително има кратък период в началото на 90-те години, когато някои фенове, повлияни от италианския ultras-модел, започват да използват пироефекти, но тази вълна преминава бързо и сега отново агитката се е върнала към традиционния си начин на поведение по време на мачовете.

През годините, като една от най-старите агитки, привържениците на Черноморец са оставили трайни следи във фенкултурата в страната. На пръстите на едната ръка се броят градовете, в които е гостувал любимият ни отбор и ние не сме били там. Разбира се, понякога се е стигало и до сериозни конфликти и инциденти, но макар и да звучи прекалено силно- феновете на Черноморец рядко са били провокатори и почти винаги са били ощетени. Сериозни сблъсъци редовно има с феновете на пловдивските отбори, както и с тези на Берое. Това се отнася и за последната година, когато акулите пострадаха най-много от нееднаквия критерий при прилагането на Закона за футболното хулиганство.

През 1968-а година, когато Черноморец отново връща името си, привържениците показват гражданска позиция и съвест. За първи път в България тогавашната Народна милиция разпръсква бургаската публика с помощта на водни струи от колите на Противопожарната охрана. Така се спира озверялата тълпа да не нахлуе на терена заради безобразното съдийство на мача със Спартак (София), отборът на Държавна сигурност. Хората обаче режат маркучите на пожарникарите и милиционерите е трябвало да положат доста усилия, за да въдворят ред. Следва сериозно наказание за Черноморец включително и лишаване от домакинство.

Прозвището на Черноморец и на привържениците – акулите, се налага масово през 80-те години, и до ден днешен е лицето ни в спортната общественост. След промените в обществения живот през 1989-а година хаосът засяга и организацията на редиците на феновете на Черноморец. В периода 1990 – 1994 година се решава да не се използва стария английски сектор и агитката се премества в Северната трибуна срещу информационното табло. Тази промяна носи негативите и до днес, тъй като доста от по-старите фенове не приемат това място и гледат мачовете от секторите А или В. Интересна особеност е, че посещаемостта на мачовете не винаги зависи от успехите на отбора, дори много пъти в Б група отборът е подкрепят много по-всеотдайно и масово, отколкото при сезони в елита.

В един от най-мрачните периоди в клубната история- при изпадането на Черноморец във В група през 1994-а година, на първата домакинска среща с Ямбол на стадиона имаше 4 хиляди души, посещаемост на която трудно можем да се надяваме срещу скромни съперници в А група. В същия сезон при гостуванията в Сопот и Казанлък пък агитката напълни по 5 автобуса. Важността на мача обаче определя в голяма степен и числеността на акулите. И докато в наглед безсмислени мачове е имало по 20 души, то ненадминат рекорд и до днес си остава полуфиналната среща за купата на България с Левски в Хасково през 1989-а година. 7 хиляди бургазлии изпълват стадион Димитър Канев в южния град, за да видят победата с 3:1 и класиране на финал за купата на страната и осигурено участие в турнира за КНК. При гостуването на Черноморец в Тирана на местния Динамо в европейския мач, 50 акули прекосяват по дължина Балканския полуостров от брега на Черно до брега на Адриатическо море. Принципно при гостуванията средната посещаемост е между 50 и 100 души.

През 1998-а година привържениците на Черноморец решават да се обединят официално в сдружение, което е наречено Фенклуб Сините акули. Горе-долу по същото време започва и обособяването на някои групировки и фракции, главно по идеен или квартален принцип. До конфликти по между им обаче никога не се е стигало.

Blue vandals са предимно от кварталите Изгрев и Славейков, Синята пасмина се събира в района на блок Народен юмрук. Alkosharks пък е доста внушителна група от Меден Рудник. Освен това, тази групировка, заедно с Italianzite- живеещи в т.нар. Италианска махала, са двете най-стари фенски организации, подкрепящи Черноморец.

Най-твърдолинейните привърженици в момента обаче се обединяват в BS Crew, основния двигател на идеята Черноморец в последните трудни години. Трябва да отбележим, че в последните години нова свежа кръв се вля в редиците на акулите. Най-младите привърженици на Черноморец, основно момчета в ученическа възраст, основаха Blue Sharks Young Crew. Репертоарът от песни на Черноморец се характеризира със собствени мелодии и текстове, които често са били плагиатствани от фенове на други отбори. (текстовете на песните ще видите в отделен раздел).

В последните години фенклубът на Черноморец се развива с различни темпове. През по-голямата част от последните 10 години организацията се помещаваше в сградата на Моряшкия синдикат (клуб Моряка), където беше сборен пункт на цялата агитка. След редица протести и подписки на живущите в района, договорът за ползването на помещението е прекратен и следват няколко години на митарстване. Този период „без дом“ значително отслаби организацията, но в близко време редиците отново ще бъдат стегнати. Фенклуб Сините акули не поддържа близки отношения с нито една от организациите на привърженици на други български отбори, но това не означава, че има някаква преднамерена вражда. Добра е връзката на Сините акули с централния фенклуб на ПАОК (Солун), с който дори имаше подготвен и договор за сътрудничество, а също така и с холандския АДО Ден Хааг.

В социално отношение в агитката на Черноморец има истинско разнообразие. Голяма част от хората са от работническата класа, служащи, ученици и студенти, но също така и хора със собствен бизнес и интелектуалци. Многото хора, които са били по един или по друг начин свързани с идеята Черноморец, реално вече са част от едно Sharks-общество. Важна задача е обаче това общество да бъде сплотено и единно. Много хора, сега на сериозна възраст и с добро място в обществото, са помагали в трудни моменти за клуба. Това е една от задачите, които има всеки фен на Черноморец, и уточнени в Устава на фенклуба: Всеки привърженик на Черноморец има за своя задача да подпомага както може съдбата на любимия си отбор и на организацията на привържениците!

Важна част от самоопределянето на феновете е музикалната насоченост, като в редиците на агитката има метъли, пънкове, но не и чалгаджии. В идеологически план има привърженици на casual-движението и скин-хедс, хора с крайно десни убеждения и националисти. Никой от тях обаче не натрапва вижданията си на останалите и тези различия не са били причина за конфликти по между ни.

Представяне на Черноморец в А група

Сезон 1967/1968: Черноморец заема 13-о място с 9 победи, 7 равни срещи и 14 загуби, голова разлика 45-53 и 25 точки

Сезон 1968/1969: С 26 точки отборът ни се нарежда 7-о място. Активът е 9 победи, 8 равни срещи и 12 загуби, голова разлика 48-56 Сезон 1969/1970: С 29 точки Черноморец е 8-и, а останалите показатели са 10 победи, 9 равни мача и 11 загуби. Голова разлика 33-41

Сезон 1970/1971: С 19 точки Черноморец се класира 15-и. Показателите на тима са 6 победи, 7 равенства и 17 загуби, голова разлика 33-66.

Сезон 1971/1972: Групата е увеличена на 18 отбора, а Черноморец се класира 14-и с 28 точки и голова разлика 47-49. Активът е набран от 11 победи, 8 равенства и 15 загуба.

Сезон 1972/1973: Черноморец се нарежда 12-и с актив 31 точки и голова разлика 35-44. 12 победи, 7 равенства и 15 загуби са основата на този актив. Въпреки това “акулите” изпадат от групата.

Сезон 1977/1978: Българската “А” група отново е в състав от 16 отбора и Черноморец се класира 10-и след завръщането си с 27 точки, събрани от 11 победи, 5 равни срещи и 14 загуби и голова разлика 44-43.

Сезон 1978/1979: “Акулите” постигат своя най-голям успех в шампионата на България – 5-о мяст с 34 точки и голова разлика 45-43, които са събрани от 13 победи, 8 равенства и 9 загуби.

Сезон 1979/1980: Сезон 1979/1980: Черноморец завършва 9-и с 27 точки и отрицателна голова разлика 39-42 Имаме 12 победи, 3 равенства и 15 загуби.

Сезон 1980/1981: Бележим отстъпление с още две места и финишираме на 11-о място с 28 точки и голова разлика 42-49. Записваме актива от 9 победи, в 10 мача завършваме наравно и допускаме 11 поражения.

Сезон 1981/1982: Черноморец постига еднс от най-добрите си класирания с 6-ото си място. Това става благодарение на 32 точки, голова разлика 48-44, 14 победи, 4 равенства и 12 загуби.

Сезон 1982/1983: Черноморец приключва сезона на 13-о място с 28 точки, голова разлика 41-47, 12 победи 4 равенства и 14 загуби.

Сезон 1983/1984: Отново се класираме на 6-о място с 31 точки и голова разлика 43-47. Постигаме 15 победи, 7 равенства и 11 загуби.

Сезон 1984/1985: Отборът отпада от групата, след като се класира 16-и с 21 точки, голова разлика 35-57, 8 победи, 5 равенства и 17 загуби.

Сезон 1986/1987: 12-и е Черноморец с 24 точки и голова разлика 48-76. Постигаме 10 победи, 4 равенства и 16 загуби.

Сезон 1987/1988: “Акулите” изпадат, след като са заели предпоследното 15-о място с 21 точки, голова разлика 27-50, 9 победи, 3 равенства и 18 загуби

Сезон 1989/1990: Черноморец стартира отлично с четири поредни победи и до 9.ия кръг е втори, но в крайна сметка завършва шампионата на 11-о място с 11 победи, 7 равенства, 12 загуби, голова разлика 36-41 и 29 точки.

Сезон 1990/1991: Черноморец приключва на 7-о място с 11 победи, 8 равенства и 11 загуби, голова разлика 41-50 и 30 точки.

Сезон 1991/1992

Черноморец приключва на 12-о място с 8 победи, 9 равенства и 13 загуби, голова разлика 28-43 и 25 точки.

Сезон 1992/1993

Черноморец приключва на 8-о място с 11победи, 8 равенства и 11 загуби, голова разлика 33-31 и 30 точки

Сезон 1993/1994

Черноморец приключва на 13-о място с 8 победи, 6 равенства и 14 загуби, голова разлика 30-36 и 30 точки

Сезон 1999/2000

Черноморец приключва на 10-о място с 10 победи, 7 равенства и 13 загуби, голова разлика 31-40 и 37 точки

Сезон 2000/2001

Черноморец приключва на 11-о място с 6 победи, 4 равенства и 16 загуби, голова разлика 22-48 и 22 точки

Сезон 2001/2002

Черноморец приключва на 10-о място с 13победи, 9 равенства и 18 загуби, голова разлика 41-69 и 35 точки

Сезон 2002/2003

Черноморец приключва на 11-о място с 7победи, 13 равенства и 16 загуби, голова разлика 32-56 и 24 точки

Сезон 2003/2004

Черноморец приключва на 16-о място с 4 победи, 6 равенства и 20 загуби, голова разлика 30-68 и 18точки

Сезон 2007/2008

Черноморец приключва на 6-о място с 13 победи, 8 равенства и 9 загуби, голова разлика 39-32 и 47точки

Сезон 2008/2009

Черноморец приключва на 7-о място с 11 победи, 10 равенства и 9 загуби, голова разлика 41-37 и 43точки

Сезон 2009/2010

Черноморец приключва на 5-о място с 15 победи, 6 равенства и 9 загуби, голова разлика 44-29 и 51точки

Сезон 2010/2011

Черноморец приключва на 8-о място с 9 победи, 10 равенства и 11 загуби, голова разлика 19-28 и 37точки

Сезон 2011/2012

Черноморец приключва на 4-о място с 17 победи, 9 равенства и 4 загуби, голова разлика 57-23 и 60точки

Сезон 2012/2013

Черноморец приключва на 6-о място с 14 победи, 15 равенства и 11 загуби, голова разлика 36-38 и 47точки

Сезон 2013/2014

Черноморец приключва на 11-о място с 13 победи, 5 равенства и 20 загуби, голова разлика 56-62 и 44точки

Участия в ЕКТ

Интертото и Купа на УЕФА

Сезон Турнир Етап Страна Отбор Домакин Гост
1982 Интертото група 9 Баник Острава 5:2 1:3
1982 Интертото група 9 ИФК Гьотеборг 2:4 4:4
1982 Интертото група 9 Нествед 4:0 1:2
1985 Интертото група 11 ИК Старт 2:0 0:1
1985 Интертото група 11 Аарау 4:1 3:3
1985 Интертото група 11 МТК 1:2 1:5
1989-90 КНК 1 кв. кръг КС Динамо Тирана 3:1 0
2008 Интертото 1 кръг ФД Горица 1:1 2:0
2008 Интертото 2 кръг

Грасхопър

0:3 0:1

Успехи

„А“ група
  • 4 място (1 път) – 2012 г.
  • 5 място (2 пъти)-1979 г. 2010 г
Купа на България
  • 1/4-финалист (2 пъти) – 2011 и 2014 г.
  • Финалист (1 път)-1989 г
Купа на Аматьорската футболна лига
  • Носител (1 път) – 2006 г.
Купа Интертото
  • Финалист (1 път) – 2008 г.

Спортна база

Стадион

спортен комплекс "Черноморец" през 2012 г.

Домакинските си срещи отборът на "Черноморец" играе на стадион Лазур. Заради съдебни спорове на Община Бургас с президента на Черноморец Бургас (София) Ивайло Дражев за стадион "Черноморец" (неизпълнение на клаузите по договора за концесията на стадион "Черноморец", Община Бургас прекратява отношенията си с предишния концесионер Ивайло Дражев), който се намира в квартал Акациите не може да започне изграждането на нов модерен стадион. Според бившия изпълнителен директор на Черноморец Ивайло Николов, съществува проект за съоръжение, което да има 25 000 места, изцяло покрити с козирка, терен, който да отговаря на последните изисквания и запазване и реновиране на 7-те тренировъчни игрища в комплекса, както и бъдат изградени и спортни зали за останалите видове спорт.[2], хотел и магазини [3]

Кампус

През юли 2009 година Черноморец започна строеж на нова спортно-тренировъчна база в бургаският квартал Сарафово на стойност 20 млн. евро. Така нареченият кампус „Гнездо на акули“ разполага с 3 игрища, две с естествена и едно с изкуствена тревна настилка. До тях е изградена триетажната административна сграда, с всичко необходимо за пълноценна подготовка, рехабилитация и почивка на футболистите. В кампуса тренират четири формации на клуба, като там ще бъде и административното ръководство на „акулите".[4] Грубият строеж на базата е завършен през май 2010 г. [5]

Ръководство

Позиция Име
Президент България Митко Събев
Изпълнителен директор България Пламен Киряков
Директор България Георги Мицов
Директор България Мирослав Йорданов
Директор България Иван Цанев

Състав

Националност Пост Играч
2 Bulgaria З Стойчо Атанасов
3 Bulgaria З Иван Стоянов
4 Bulgaria П Ростислав Петров
6 Bulgaria З Стоян Кижев
10 Bulgaria П Михаел Орачев
12 Bulgaria В Димитър Тодоров
16 Bulgaria П Стоян Калев
17 Bulgaria П Даниел Стаматов
18 Bulgaria Н Деян Христов
22 Bulgaria З Стойко Иванов
Националност Пост Играч
27 Bulgaria П Мартин Иванов
31 Bulgaria З Даниел Андреев
32 Bulgaria В Димитър Николов
73 Bulgaria З Даниел Стоянов
87 Bulgaria Н Антон Атанасов
88 Bulgaria В Петко Пацов
Bulgaria Н Пламен Крумов

Треньорски състав

Позиция Име
Старши треньор Неделчо Матушев
Помощник-треньор Николай Кръстев
Треньор на вратарите Еролин Кючуков

Футболна академия

Име позиция отбор набор
Николай Кръстев Директор ДЮШ
Росен Кавръков Треньор старша възраст 1996-1997
Владимир Вълчев Треньор младша възраст 1998-1999
Борис Борисов Треньор деца "А" 2000
Борис Борисов Треньор деца "Б" 2001
Пламен Младенов Треньор подготвителна група - футбол 9 2002
Пламен Младенов Треньор подготвителна група - футбол 7 2003
Петър Младенов Треньор подготвителна група - футбол 5 2004-2005

Николай Кръстев - директор ДЮШ

  • старша възраст (набори 1996 и 1997): Росен Кавръков
  • младша възраст (набори 1998 и 1999): Владимир Вълчев
  • деца А (набор 2000): Борис Борисов
  • деца Б (набор 2001): Борис Борисов
  • подготвителна -футбол 9 (набор 2002): Пламен Младенов
  • подготвителна футбол 7 (набор 2003): Пламен Младенов
  • подготвителна футбол 5 (набори 2004 и 2005): Петър Младенов

Екипи

  • Официален: Сини фланелки, сини гащета и чорапи
  • Резервен: Бели фланелки, гащета и чорапи
  • Трети: Черни фланелки, гащета и чорапи
  • Екипировка: Sportika

Спонсори и екипировка

От До Спонсор Екипировка
2005 2006 без спонсор Tommy
2006 2007 Petrol Sportika
2007 2009 без спонсор Nike
2009 2011 Quarto Puma
2011 2013 без спонсор Macron (2011-2012)
Legea (2012-2013)
2013 2013 Masterhaus Sportika (2013 - )
2014 Balneohotel Pomorie Sportika (2013 - )

Треньори

Треньор От До
България Диян Петков 6 юли 2005 2006
България Димитър Димитров – Херо 2006 14 декември 2008
България Красимир Балъков 14 декември 2008 6 декември 2010
България Антон Велков 23 декември 2010 21 март 2011
България Георги Василев 21 март 2011 30 май 2011
България Димитър Димитров – Херо[6] 30 май 2011 15 май 2014
България Тодор Киселичков 13 юни 2014 5 октомври 2014
България Неделчо Матушев 7 октомври 2014 сега

Чужденци, играли за отбора

Европа Африка Южна Америка

Легенди

  • Дражо Стоянов
  • Георги Илиев
  • Николай Калушев
  • Христо Стоев
  • Алекси Желязков
  • Красимир Димитров
  • Тома Томов
  • Васил Стоянов - Вашпина
  • Васил Григоров
  • Димитър Божидаров
  • Христо Момчев
  • Димитър Папазов
  • Иван Пазачев
  • Стоян Пумпалов
  • Николай Радлев
  • Тодор Райков
  • Иван Вутов
  • Иван Йовчев

Източници

ПСФК Черноморец (Бургас)
Черноморец (Бургас) | „Б“ отбор | Футболна академия | Треньори
Спортни съоръжения
стадион „Черноморец“
Бивши спортни съоръжения
стадион „Лазур“ | кампус „Гнездо на акули“ | стадион „Градски“ (Поморие) | стадион „Червено знаме“
Сезони на ПСФК Черноморец (Бургас)

2005/062006/072007/082008/092009/102010/112011/122012/132013/142014/152015/16