Пергам: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м без надкатегория
Ред 58: Ред 58:
{{Commons|}}
{{Commons|}}


[[Категория:Обекти на световното наследство в Турция]]
[[Категория:Пергам| ]]
[[Категория:Пергам| ]]
[[Категория:Градове в Турция]]
[[Категория:Вилает Измир]]
[[Категория:Древногръцки градове]]
{{Link GA|de}}

Версия от 15:48, 27 януари 2015

Пергам
τὸ Πέργαμον
39.1167° с. ш. 27.1833° и. д.
Пергам
Страна Турция
Площ315,46 ha
Пергам в Общомедия
Макет на античният Пергам
Панорамен изглед към Пергам

Пергам (на гръцки Πέργαμος) или Пергамо́н (Шаблон:Lang-grc) е древногръцки град, днес Бергама̀ (на турски Bergama), съвременен град в Северозападна Турция, вилает Измир, с население около 70 000 души (2002).

История

Исторически Пергам е първи елинистичен център и фортпост в Азия. В Пергам е изпърво изобретен пергаментът. Градът се споменава в Библията, в книга Откровение (глава 1, стих 11).

В древногръцката митология

Според древногръцката митология Пергам е основан от сина на Андромаха и Хелен - брат на Хектор, който е първият мъж на Андромаха. Новороденият бил наречен Пергам в памет на цитаделата на древна Троя, която се наричала Пергам.

След смъртта на Хелен, Пергам и Андромаха се преселват другаде в Мала Азия, където Пергам основава нов град, получил своето название от името на своя основател.

В елинистическият период, Пергам е столица на елинистична държава - Пергамско царство, известно с това, че е верен до гроб съюзник на Древен Рим и единствената държава от историята завещана на Вечният град в лицето на Римската република. Елинистичният Пергам бил обкръжен от здрава стена с така наречените Врати на Евмен. Над града се е намирал Акрополът, който бил разположен в живописна композиция на тераси, на чийто горни площадки се намирали дворците на пергамските царе и военните арсенали, а малко по-ниско било светилището на Атина-Нике или Атина-Победителка (виж и Храм на Атина-Нике (Химера)).

В Пергам се намирала втората по величина библиотека в античният свят - след Александрийската. Според легендата, предадена от Плиний, в Пергам е изобретен пергамента вследствие от забраната на египетските Птолемеи да се изнася папируса. Библиотеката съдържала по онова време 200 000 пергаментови книги. Тя е изнесена в Римски Египет от Марк Антоний и подарена като сватбен подарък на последната египетска царица Клеопатра - за включването й в колекцията на Александрийската библиотека.

Разкопките на Пергам отпочват немските археолози Карл Хуман и Ернст Курциус през 1878-1886 и 1900-1906 г.г., като те продължават и следващите години. В равнината около античният град са се съхранили руините на римския град, сред които се откроява Червената зала от времената на "славните петима добри императори".

Античният град е известен още и с храма на Деметра, големият олтар на Зевс, както и със забележителният си амфитеатър.

Известни личности

Родени в Пергам
Починали в Пергам
Свързани с Пергам

Побратимени градове