ГКПП Лесово - Хамзабейли: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 11: Ред 11:
[[Категория:ГКПП (България)|Лесово - Хамзабейли]]
[[Категория:ГКПП (България)|Лесово - Хамзабейли]]
[[Категория:Елхово]]
[[Категория:Елхово]]
[[Категория:Отношения между България и Турция]]

Версия от 17:13, 27 януари 2015

ГКПП "Лесово - Хамзабейли

Граничният контролно-пропускателен пункт Лесово - Хамзабейли е контролно-пропускателен пункт, разположен на българско-турската граница. Пунктът свързва гр. Елхово, Област Ямбол с турския гр. Лалапаша.

Официалното откриване на Лесово - Хамзабейли е на 19 юни 2005 г. С откриването на новия контролно-пропускателен пункт се облекчава натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле и се създават по-благоприятни условия за обслужване на пътниците и товарните автомобили.

От българска страна са изградени следните сгради на ГКПП Лесово - Хамзабейли: сграда за митнически и паспортно-визов контрол, техническа сграда, сграда за покрита дезинфекция на камиони ТИР, сграда за митнически контрол на леки автомобили и автобуси. Направена е метална конструкция на козирките. Изградено е временно електрическо захранване и са изпълнени подземните комуникации на обекта.

От турска страна приключва строителството на пътна връзка Одрин – Хамзабейли, както и на сградите за граничния пункт. Приоритетна задача е доизграждането и разширяването на съществуващата пътна мрежа с цел подобряване на транспортните комуникации по ГКПП. За строителни работи по ГКПП към момента на откриването Турция е изразходвала около 1 млн. щат. долара, като общите й разходи ще възлязат за над 2,5 млн. долара.