Индианци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
Страницата е вече обвързана с Уикиданни: 2 МЕП-а бяха премахнати
Ред 20: Ред 20:
[[Image:Nordamerikanische Kulturareale en.png|мини|Културни области на индианците]]
[[Image:Nordamerikanische Kulturareale en.png|мини|Културни области на индианците]]


Преди европейската колонизация (започнала през [[XVI век]]) болшинството от племената в Северна и Южна Америка се намирали на различни стадии на първобитно-общинния строй: при някои господствувал матриархат ([[ирокези]], [[мускоги]], [[хопи]], много от племената в басейна на р. Амазонка и др.), при други патриархат (племената от северозападните и югозападните райони на [[Северна Америка]], много от племената на Южна Америка). Част от народите се намирала на различни стадии на преход от от родово към класово общество. Индианците от [[Централна Америка]] и Южна Америка — ([[ацтеки]], [[маи]], [[инки]]) живеели вече в класови общества.
Преди европейската колонизация (започнала през [[XVI век]]) по-голямата част от племената в Северна и Южна Америка се намирали на различни степени на първобитно-общинния строй: като при някои господствал матриархат ([[ирокези]], [[мускоги]], [[хопи]], много от племената в басейна на р. Амазонка и др.), а при други патриархат (племената от северозападните и югозападните райони на [[Северна Америка]], много от племената на Южна Америка). Част от народите се намирали на различни степени на преход от родово към класово общество. Индианците от [[Централна Америка]] и Южна Америка — ([[ацтеки]], [[маи]], [[инки]]) живеели вече в класови общества.


=== След европейската колонизация ===
=== След европейската колонизация ===

Версия от 11:08, 28 януари 2015

Индианец пренасочва насам. За съзвездието вижте Индианец (съзвездие).
Мечката-Бик, чернокракски шаман, ок. 1910 година
Мато Топе (Четирите Мечки), вожд на манданите с военните си регалии, акварел на Карл Бодмер, ок. 1842 година

Индианците са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка преди европейската колонизация. Днешните индианци са техни потомци, които включват голям брой отделни племена и етнически групи от монголоидната раса, като повечето от тях все още живеят в обособени изолирани общности. В зависимост от контекста, терминът „индианци“ може да включва ескимосите (инуити, юпики) и алеутите, чиято култура и наследствени черти се различават от останалите групи. Индианци могат да бъдат наричани и канадските метиси.

Общият брой на индианците по света е около 30 милиона по данни от 1960-те. По данни от началото на XXI век общият им брой надвишава 60 милиона души, разпределени в около 1000 различни етнически групи и народности. В края на XV век, преди окончателното завладяване от европейците, общият брой на етническите групи е 2200 . Подложени на геноцид през последните 200 г.[1]

Наименование

Всъщност „индианци“ е неправилно наименование, но терминът постепенно се утвърждава исторически. Христофор Колумб през 1492 година нарича така местното население, което среща в Америка, считайки, че е достигнал до бреговете на Индия. Това объркване води до назоваването на тези територии Западна Индия за кратко време [notes 1]. През XVI век с изработването на нови и по-добри карти, започва да се говори за американски континент в чест и памет на Америго Веспучи, вследствие на което коренните жители на континента са преименувани на американски индианци, но с течение на времето остава само индианци. Самите те предпочитат да бъдат наричани с имената на езика на техните народи.

В последните години предимно в САЩ се налага все повече наименованието „коренни американци“ или „американци по произход“ (Native Americans), макар че и то е подложено на дебати и противоречия. Голяма част от индианците в САЩ продължават да живеят в резервати. Някои от тях (със специално разрешение, което важи само на териториите на резерватите и в определени щати като Калифорния) се занимават с доходоносния хазартен бизнес в казина.

Изразът „червенокожи“, разпространен широко в европейската масова култура за обозначаване на индианците, няма нищо общо с естествения цвят на кожата им, който е бял до леко мургав. Европейците започват да наричат така местното население когато срещат беотуките — племе, което най-напред влиза в контакт с викингите през XI век и след това с англичаните през XVI век. Беотуките рисуват както лицето, така и тялото си с охра, откъдето идва червеникавия оттенък на кожата. Племето изчезва напълно през XIX век.

История

Предците на съвременните индианци и ескимоси се преселват на американския континент от североизточна Азия през така наречения „Берингов мост“ — древен широк провлак между Америка и Азия на мястото на днешния Берингов проток, изчезнал преди ок. 12 хиляди години.[2][3] Миграцията се извършва приблизително в периода 12 хил. год. пр. н.е. - 10 хил. год. пр. н.е. Самото разселване по двата континента продължава сравнително бързо - археологическите данни сочат, че палеоиндианците са достигнали южните части на Аржентина и Чили 1500-2000 години след преминаването през Беринговата суша.

Преди европейската колонизация

Файл:Nordamerikanische Kulturareale en.png
Културни области на индианците

Преди европейската колонизация (започнала през XVI век) по-голямата част от племената в Северна и Южна Америка се намирали на различни степени на първобитно-общинния строй: като при някои господствал матриархат (ирокези, мускоги, хопи, много от племената в басейна на р. Амазонка и др.), а при други патриархат (племената от северозападните и югозападните райони на Северна Америка, много от племената на Южна Америка). Част от народите се намирали на различни степени на преход от родово към класово общество. Индианците от Централна Америка и Южна Америка — (ацтеки, маи, инки) живеели вече в класови общества.

След европейската колонизация

Области, племена и езици

Езикови групи на коренните жители на Америка - индианците

Културното разнообразие на коренните народи от Северна Америка е голямо. Различните климатични и природни условия са обособили сходен начин на живот и култура у определени групи народи, живеещи в сходна географска среда. Поради това антрополозите са групирали народите от континента в няколко културно-географски области - Далечният Север, Северозападен бряг, Платото, Големият Басейн, Калифорния, Големите равнини, Югозапад, Североизток и Югоизток. В тези области в течение на хилядолетия са се развивали множество културни форми и различия, породени главно от природните дадености. Според местообитанието си в дадена област племената се различавали не само в културно, а и в социално и битово отношение, както и по принадлежността си към различните езикови семейства и групи.

Arctic - Арктическа зона

Subarctic - Субарктическа зона

Northwest Coast - Северозападен бряг

Plateau - Плато

California - Калифорния

Great Basin - Големият Басейн

Plains - Равнини

Northeast - Североизток

Southeast - Югоизток

Southwest - Югозапад

Изкуство и култура

Известни индианци

Вижте също

Външни препратки

Бележки:

  1. Всъщност в Англия и днес се използва West Indies за държавите от Карибския басейн

Източници

  1. Ди Браун Погребете сърцето ми в Ундид Ний /земиздат 1989 г./
  2. Washington ProFile — International News & Information Agency Сибирските индианци
  3. Новости NEWSru.com Ученые из США подтвердили гипотезу: индейцы переселились в Америку из Сибири

Шаблон:Индианци

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA Шаблон:Link FA