Джело Биафра: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
буква, обновена кат
+ информация за кметските избори
Ред 3: Ред 3:
'''Ерик Рийд Баучър''' по-известен като '''Джело Биафра''' (на [[английски]] ''Eric Reed Boucher'', ''Jello Biafra'') е [[САЩ|американски]] [[пънк]] [[рок]] музикант и политически активист известен като бивш вокал и автор на песни на [[Дед Кенедис]]. Роден е на 17 юни 1958 г. в град [[Боулдър (Колорадо)|Боулдър]], щата [[Колорадо]].
'''Ерик Рийд Баучър''' по-известен като '''Джело Биафра''' (на [[английски]] ''Eric Reed Boucher'', ''Jello Biafra'') е [[САЩ|американски]] [[пънк]] [[рок]] музикант и политически активист известен като бивш вокал и автор на песни на [[Дед Кенедис]]. Роден е на 17 юни 1958 г. в град [[Боулдър (Колорадо)|Боулдър]], щата [[Колорадо]].


Джело Биафра е влиятелен музикант и политически активист продължаващ дейността си и до днес. Съосновател на една от ранните пънк групи в [[Калифорния]], Дед Кенедис, които оказват влияние на обществото и дават вдъхновение на много други групи. Джело Биафра се кандидатира за кмет на [[Сан Франциско]] през есента на 1979 г., когато завършва четвърти в надпреварата. Идеята му не е да спечели изборите, колкото да даде гласност на проблемите в общество по време на кандидатурата си. Джело Биафра участва в [[Сиатъл|Сиатълските]] [[Протести срещу Световната търговска организация в Сиатъл през 1999 г.|протести през 1999 г.]] с други [[антиглобализъм|антиглобалисти]]. През 2000 г. [[Зелена партия в САЩ|Зелената партия]] в щата [[Ню Йорк (щат)|Ню Йорк]] предлага Джело Биафра за кандидат-президент на САЩ. Въпреки, че речта му пред конгреса на партията е приета добре, мнозинството от делегатите гласуват за [[Ралф Нейдър]].
Джело Биафра е влиятелен музикант и политически активист продължаващ дейността си и до днес. Съосновател на една от ранните пънк групи в [[Калифорния]], Дед Кенедис, които оказват влияние на обществото и дават вдъхновение на много други групи. Джело Биафра се кандидатира за кмет на [[Сан Франциско]] през есента на 1979 г., когато завършва четвърти в надпреварата от десет кандитати. За него гласуват 3,50% от гласоподавателите (6 591 гласа). Идеята му не е да спечели изборите, колкото да даде гласност на проблемите в общество по време на кандидатурата си. Джело Биафра участва в [[Сиатъл|Сиатълските]] [[Протести срещу Световната търговска организация в Сиатъл през 1999 г.|протести през 1999 г.]] с други [[антиглобализъм|антиглобалисти]]. През 2000 г. [[Зелена партия в САЩ|Зелената партия]] в щата [[Ню Йорк (щат)|Ню Йорк]] предлага Джело Биафра за кандидат-президент на САЩ. Въпреки, че речта му пред конгреса на партията е приета добре, мнозинството от делегатите гласуват за [[Ралф Нейдър]].


Към края на 2005 г. Джело Биафра изнася концерти с групата [[Мелвинс]].
Към края на 2005 г. Джело Биафра изнася концерти с групата [[Мелвинс]].

Версия от 07:35, 14 октомври 2006

Файл:Jello Biafra.jpg
Джело Биафра в Арау, Швейцария.

Ерик Рийд Баучър по-известен като Джело Биафра (на английски Eric Reed Boucher, Jello Biafra) е американски пънк рок музикант и политически активист известен като бивш вокал и автор на песни на Дед Кенедис. Роден е на 17 юни 1958 г. в град Боулдър, щата Колорадо.

Джело Биафра е влиятелен музикант и политически активист продължаващ дейността си и до днес. Съосновател на една от ранните пънк групи в Калифорния, Дед Кенедис, които оказват влияние на обществото и дават вдъхновение на много други групи. Джело Биафра се кандидатира за кмет на Сан Франциско през есента на 1979 г., когато завършва четвърти в надпреварата от десет кандитати. За него гласуват 3,50% от гласоподавателите (6 591 гласа). Идеята му не е да спечели изборите, колкото да даде гласност на проблемите в общество по време на кандидатурата си. Джело Биафра участва в Сиатълските протести през 1999 г. с други антиглобалисти. През 2000 г. Зелената партия в щата Ню Йорк предлага Джело Биафра за кандидат-президент на САЩ. Въпреки, че речта му пред конгреса на партията е приета добре, мнозинството от делегатите гласуват за Ралф Нейдър.

Към края на 2005 г. Джело Биафра изнася концерти с групата Мелвинс.

Външни препратки