Вили Цанков: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Режисьор
{{Режисьор
| име = Людмил Кирков
| име = Вили Цанков
| bgcolour =
| bgcolour =
| портрет =
| портрет =

Версия от 16:00, 15 март 2015

Вили Цанков
Роден
7 юни 1924 г.(1924-06-07)
Починал
21 октомври 2007 г. (на 83 г.)
Значими филмиИгрек 17
Сватбите на Йоан Асен
Уебсайт

Вили Цанков е български театрален и кинорежисьор. Зад гърба си има 130 театрални постановки, 15 филма (най-известните от които „Сватбите на Йоан Асен“ и „Демонът на империята“), 2 опери, оперети и редица телевизионни екранизации. Създава първия „Домашен театър“ в България.

Биография

Баща му е директор на Народния театър, а майка му учителка. Вили (роден Венелин) Цанков завършва военно училище, след което следва в Икономическия институт. Дипломира се през 1952 г. от Държавното висше театрално училище „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална режисура. Специализира в Московския художествен академичен театър. Работи като режисьор и сценарист в Младежкия театър, Театър „София“, а също така в театрите в Габрово, Ямбол, Бургас, Шумен и други.

Литературно творчество

В последните години от живота си се изявява предимно като писател: автор е на романите „Вавилонски кули“, „Еднооките“, „Сбърканият“, „Горящият ангел“, „Вилиси“, „Повест за крадлата и девственицата“ и „Седемте небеса“.

Признание и награди

Награждаван е на български и международни фестивали - „Лъвът на Сан Марко“ във Венеция, „Златната ракла“, „Аскеер“ и ИКАР на Съюза на артистите в България.

Външни препратки