Катър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикет: етикет: премахнати източници/бележки
DivineAlpha (беседа | приноси)
Reverted to revision 6096484 by Termininja. (TW)
Ред 16: Ред 16:
}}
}}


'Катър', от (турски език|турското'Katır'), в съвременния общоприет смисъл се нарича хибридът между мъжки кон и женско магарe-Equus asinus, за разлика от мулето, чийто пол на родителите е на обратно. Терминът „муле“ (латински mulus) първоначално се използвал за поколението на които и да е две животни от различни видове – това, което днес наричаме „хибрид“."Основи на животновъдството" издание за висшите училища, 1963, доц. Ел. Кадийски.</ref> Катърите обикновено са по-дребни от мулетата, с малко надвишават големината на магаретата и не представляват стопански интерес. Мъжките и на катърите и на мулетата са безплодни, както и 90% от женските. Това се дължи на различния брой хромозоми при коня (64 хромозоми) и магарето (62 хромозоми).Катърите прилчат на сиви коне.
'''Катър''', от [[турски език|турското]] ''Katır'', в съвременния общоприет смисъл се нарича хибридът между [[кон]] (''Equus caballus'') и женско [[магаре]] (''Equus asinus''), за разлика от [[муле]]то, чийто пол на родителите е на обратно. Терминът „муле“ (лат. mulus) първоначално се използвал за поколението на които и да е две животни от различни видове – това, което днес наричаме „хибрид“.<ref>"Основи на животновъдството" издание за висшите училища, 1963, доц. Ел. Кадийски.</ref> Катърите обикновено са по-дребни от мулетата, с малко надвишават големината на магаретата и не представляват стопански интерес. Мъжките и на катърите и на мулетата са безплодни, както и 90% от женските. Това се дължи на различния брой хромозоми при коня (64 хромозоми) и магарето (62 хромозоми).


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 15:03, 31 март 2015

Катър
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Нечифтокопитни (Perissodactyla)
семейство:Коне (Equidae)
триб:Equini
род:Същински коне (Equus)
хибрид:Катър (E. caballus × E. asinus)
Научно наименование
Катър в Общомедия
[ редактиране ]

Катър, от турското Katır, в съвременния общоприет смисъл се нарича хибридът между кон (Equus caballus) и женско магаре (Equus asinus), за разлика от мулето, чийто пол на родителите е на обратно. Терминът „муле“ (лат. mulus) първоначално се използвал за поколението на които и да е две животни от различни видове – това, което днес наричаме „хибрид“.[1] Катърите обикновено са по-дребни от мулетата, с малко надвишават големината на магаретата и не представляват стопански интерес. Мъжките и на катърите и на мулетата са безплодни, както и 90% от женските. Това се дължи на различния брой хромозоми при коня (64 хромозоми) и магарето (62 хромозоми).

Бележки

  1. "Основи на животновъдството" издание за висшите училища, 1963, доц. Ел. Кадийски.

Шаблон:Животни-мъниче Шаблон:Link FA