Ванеса Гравина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Arun4o (беседа | приноси)
Нова страница: {{Актьор | име = Ванеса Гравина | размер на портрета = | обяснение = | рождено име...
 
Arun4o (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 21: Ред 21:
}}
}}


'''Ванеса Гравина''' ({{lang-it|Vanessa Gravvina}}) е италианска театрална, кино и телевизионна актриса. Позната е на широката публика, преди всичко, с ролите си в сериалите '''"Отдаденост"''', '''"Подозрения"''', '''"Брегова охрана"''', '''"По съвест"''' и филмът '''"Любов от пръв поглед"''' на режисьора [[Марко Ризи]].
'''Ванеса Гравина''' ({{lang-it|Vanessa Gravina}}) е италианска театрална, кино и телевизионна актриса. Позната е на широката публика, преди всичко, с ролите си в сериалите '''"Отдаденост"''', "''Подозрения''", "''Брегова охрана''", "''По съвест''" и филмът "''Любов от пръв поглед''" на режисьора [[Марко Ризи]].


==Биография==
==Биография==

Версия от 10:42, 23 април 2015

Ванеса Гравина
Vanessa Gravina
Родена
4 януари 1974 г. (50 г.)
Активност1985–
НаградиНай-добра телевизионна актриса:
2002 „Златна грола“ за „Отдаденост“
Уебсайт

Ванеса Гравина (Шаблон:Lang-it) е италианска театрална, кино и телевизионна актриса. Позната е на широката публика, преди всичко, с ролите си в сериалите "Отдаденост", "Подозрения", "Брегова охрана", "По съвест" и филмът "Любов от пръв поглед" на режисьора Марко Ризи.

Биография

Ванеса Гравина е родена на 4 януари 1974 г. в Милано. Още в най-ранна възраст, нейната леля, която работи като рекламен агент, забелязва красотата и дълбочината на погледа й, и я препоръчва на популярните братя Тавиани за реклама на безалкохолната напитка Сан Пелегрино, за която е избрана на момента. Скоро родителите осъзнават, че Ванеса е родена за да бъде на екран и не се противопоставят, когато, през 1985 г., идва и предложението за главна роля във филма на Марко Ризи, "Любов от пръв поглед", в който 10-годишната Ванеса си партнира с Джери Кала. За ролята си тя получава номинация за приза "Сребърна лента", който не получава, защото е непълнолетна.

Кариера

След успеха на "Любов от пръв поглед" започват да валят предложения за роли на малкия и големия екран. От втората част на 80-те години най-запомнящите се роли на Гравина са във филма "Марамао" на Джовани Веронези и в сериалите "Дон Тонино" на Фоско Гаспери, "Двама братя" на Алберто Латуада и легендарният Октопод, в чийто четвърти и пети сезон тя изпълнява ролята на тийнейджърката Лорела де Пизис.

През 1991 г. Ванеса Гравина прави своя сценичен дебют в Пиколо Театро ди Милано с ролята на Тилда в пиесата "Морска жена" на Хенрик Ибсен, под режисурата на най-голямата легенда на италианския театър - Джорджо Стрелер.

През останалата част на 90-те Гравина затвърждава своята позиция като една от най-обещаващите актриси на Апенините. През 1992 г. изпълнява главната роля в сериала "Безкрайно", режисьор Карло Нистри, а през 1994 г. изиграва две главни роли в киното - във филмите "Момичето от Кортина" на Маурицио Вани и "Отвъд долината" на Джерардо Фонтана и Паоло Джирели. През 1996-та се завръща на театралната сцена с комедията "В случай на брак счупете стъклото" под режисурата на Фабио Лионело, а през 1997-ма е на сцена със затворническата драма "Градски ад" с режисьор Дача Мараини. Последната роля на Гравина от този период е в романтичната телевизионна комедия "Когато навън вали" на режисьора Бруно Кабуро, където нейн партньор е Енцо Якети.

Поради лични проблеми, в края на 90-те години, Ванеса Гравина се премества за известно време във Франция. Там, обаче, тя все пак не загърбва киното, като се снима във филма "Хора по бански"' на Ерик Асу.

Консакрация

През 2000-та година Ванеса Гравина се връща в Италия за снимки в сериала "Ново начало" и в трилъра "Принудителна игра" на Енцо Кастелари. Веднага след това, идва предложението за снимки в четвъртия сезон на популярната мелодраматична сага "Отдаденост", която по това време е най-гледаният сериал в Италия и най-гледаната италианска телевизионна продукция в Европа. Гравина приема предложението и ролята й на д-р Паола Дюпре надминава всички успехи, които е пожънала до момента. Още докато сезонът на "Отдаденост" с нейно участие върви на екран, тя е наградена с приз за най-добра актриса на телевизионния фестивал в град Салерно, а малко след неговия край, през 2002 г., Гравина е отличена и с наградата "Златна купа", на фестивала в Сен Венсан, за най-добра актриса в телевизионен сериал.

След главоломния успех на '"Отдаденост", Ванеса се връща в театъра със спектаклите "Пилат завинаги", на режисьора Армандо Пулиезе, и "Троянки" по Еврипид, под режисурата на Ливио Галаси. Следват "Любовни теми" на Себастиано Романо и "Електра" по Софокъл, на Валтер Манфре. В свои интервюта Гравина споделя, че театърът й носи най-голямо удовлетворение като артист, и затова често го предпочита пред екранните снимки. Въпреки това, обаче, през 2003-та тя се снима в сериала "Търговски център", а през 2005-та повтаря успеха от "Отдаденост" с ролята си на безкомпромисната и непримирима съдийка Симона Федеричи в сериала "Подозрения" на Луиджи Перели. Същата година тя получава предложение за роля в "Първичен инстинкт 2" с Шарън Стоун, която не приема, заради спектакъла си "Руденс", чието турне тя отказва да прекъсне.