Московски кремъл: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dexbot (беседа | приноси)
м Removing Link FA template (handled by wikidata)
Ред 95: Ред 95:
[[Категория:Дворци в Русия]]
[[Категория:Дворци в Русия]]
[[Категория:Официални резиденции]]
[[Категория:Официални резиденции]]

{{Link FA|de}}
{{Link FA|mk}}

Версия от 23:50, 8 май 2015

Шаблон:Световно културно наследство

Широк изглед към Кремъл от югозапад
Общ изглед
План на Кремъл и Китай-город, 1760-те год.
Отляво надясно: Кремъл, Червеният площад, Китай-город, 19 век

Московският кремъл (Шаблон:Lang-ru), или само Кремъл, е исторически комплекс в центъра на Москва.

Днес Кремъл е сърцето на съвременна Русия - той е в централната част на столицата, на неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи.

Превърнал се е в нарицателно име за властта най-напред на Руското царство (макар че цар Петър Велики мести столицата от Москва в новия Санкт Петербург), после - на Съветска Русия и на Съюза на съветските социалистически републики, а накрая - на днешната Руска федерация.

Разположение

Намира се край река Москва. В съседство е с Александровската градина (с т.нар. Пост № 1 пред Гроба на незнайния воин) и Червения площад (с Държавния исторически музей, Мавзолея на Ленин и живописната църква „Свети Василий Блажени“).

Комплексът се използва за официална резиденция на президента на Русия. В него се помещават канцеларии на президентството.

Съставлява самостоятелна административна единица на Централния административен окръг на Москва.

История

Първоначално Московският кремъл - от времето на Великото московско княжество, е дървен. След опустошителен пожар в Москва през 1367 г. великият московски княз Дмитрий Донски построява наново Московския кремъл от камък. Крепостта издържа на 2 обсади на великия княз Алгирдас на Великото литовско княжество през 1368 и 1370 г.

С обявяване на създаването на Руското царство от Иван Грозни като наследник на Древния Рим на 16 януари 1547 г. със столица Москва неговият замък в Московския кремъл се превръща в царски дворец. През лятото на с.г. дървеният кремъл изгаря по време на големия пожар в Москва от 24 юни, след което е възстановен от камък в сегашния му вид.

В миналото допълнителни крепостни стени, подобни на кремълските, са опасвали двойно по-големия район, наречен Китай-город, намирал се на изток от днешния Червен площад. (Вижте плана на Кремъл и Китай-город от 1760-те год.)

Кремъл е пребоядисан от бяло в червено след победата на Октомврийската революция и връщането на столицата на Съветска Русия (и после на СССР) от Петроград в Москва през 1918 г.

Спаската кула
Големият кремълски дворец
Цар Топ

Архитектура

Московският кремъл е най-известният кремъл - руски вид градски укрепен район със замък на владетел. Представлява крепост с формата на неправилен триъгълник. Съществуващите крепостни стени и кули са построени през 1485 - 1495 г. Общата дължина на стените е 2235 м, височината е от 5 до 19 м, а дебелината - от 3,5 до 6,5 м.

По стените са разположени 20 кули; 3-те кули, стоящи в ъглите на триъгълника, са с кръгло сечение, останалите са с квадратно. Най-висока е Троицката кула с височина 80 м. Най-известна е Спаската кула със Спаските врати и Кремълските куранти (4 стенни часовника), често използвана за символ на Московския кремъл.

Паметници на културата

На територията на комплекса се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Храмове

Други здания и музеи

Площади и градини

  • Ивановски площад
  • Сенатски площад
  • Съборен площад
  • Голям кремълски площад (с градина)
  • Тайницка градина

Други обекти

Вижте също

  • Дмитрий Донски - велик княз на Московското княжество, считан за основател на Московския кремъл