Понте Векио: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 34 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q208633.
Ред 57: Ред 57:
{{commons|Ponte Vecchio}}
{{commons|Ponte Vecchio}}


[[Категория:Римски мостове]]
[[Категория:Древноримски мостове]]
[[Категория:Мостове в Италия]]
[[Категория:Мостове в Италия]]
[[Категория:Забележителности на Флоренция]]
[[Категория:Забележителности на Флоренция]]

Версия от 13:10, 18 май 2015

Шаблон:Мост инфо

Понте Векио (от италиански Ponte Vecchio, „Старият мост“) е покрит мост над река Арно във Флоренция, Италия. Известен е с предимно бижутерските магазини, построени на него. Мостът се намира между галерия Уфици и Двореца Пити.

История

Понте Векио, поглед отвътре

Мост на това място навярно има още в края на Римската империя (4 век). През 972 г. Понте Векио е дървен мост. През 1333 е разрушен от придошлите води на Арно.

През 1345 г. придобива днешния си вид на покрит мост с магазинчета. Над магазините преминава коридорът, наречен на името на Джорджо Вазари, който представлява картинна галерия. Проектиран е от Вазари, за да подсигури безопасното преминаване на херцог Козимо I Медичи от Уфици до двореца Пити. Първоначално дюкянчетата на моста са били обитавани от занаятчии и месари, но през 1593 г. херцогът ги прогонва заради неприятните миризми, които се донасят оттам и след тях се нанасят бижутерите.

По време на отстъплението на германците през август 1944 г. през Втората световна война Понте Векио не е разрушен, за разлика от другите мостове във Флоренция.

Архитектура

Мостът се състои от три отделни арки. Централната е с дължина 30 метра, а по-малките от двете и страни са по 27 метра. Височината на свода им е между 3,5 и 4,4 метра.

Любопитно

По средата на моста има бюст на Бенвенуто Челини. Там влюбените имат обичая да оставят катинарче, чието ключе хвърлят в реката, за да е вечна любовта им.

Външни препратки