Сравнителна граматика на славянските езици: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Основни раздели
Ред 1: Ред 1:
'''Сравнителната граматика на славянските езици''' е научна дисциплина, която води началото си от едноименния труд на един от основоположниците на [[славянска филология|славистиката]], [[Франьо Миклошич]], ''Vergleichende Grammatik der slavischen Sprachen'' ([[1852]]-[[1875|75]]). Поради това, че прилаганият изследователски метод е ''сравнително-историческият'', то по-точното название на тази дисциплина е '''сравнително-историческа граматика на славянските езици'''. По традиция обаче се е наложило съкратеното название, тъй като то се е използвало в много научни трудове. Освен това, терминът ''граматика'' в това название се схваща по-широко, тъй като включва и фонетика. В съвременността тази дисциплина използва още и ''съпоставителния'', ''типологичния'' и ''сравнително-типологичния'' метод.
'''Сравнителната граматика на славянските езици''' е научна дисциплина, която води началото си от едноименния труд на един от основоположниците на [[славянска филология|славистиката]], [[Франьо Миклошич]], ''Vergleichende Grammatik der slavischen Sprachen'' ([[1852]]-[[1875|75]]). Поради това, че прилаганият изследователски метод е ''сравнително-историческият'', то по-точното название на тази дисциплина е '''сравнително-историческа граматика на славянските езици'''. По традиция обаче се е наложило съкратеното название, тъй като то се е използвало в много научни трудове. Освен това, терминът ''[[граматика]]'' в това название се схваща по-широко, тъй като включва и [[фонетика]]. В съвременността тази дисциплина използва още и ''съпоставителния'', ''типологичния'' и ''сравнително-типологичния'' метод.


==Предмет на сравнително-историческата граматика на славянските езици==
==Предмет на сравнително-историческата граматика на славянските езици==
Ред 21: Ред 21:
*Приблизителна реконструкция на главните черти на племенните диалекти в края на праславянската епоха, преди появата на славянска писменост.
*Приблизителна реконструкция на главните черти на племенните диалекти в края на праславянската епоха, преди появата на славянска писменост.
*Посочване на закономерните последици от успоредния и сложен ''конвергентен'' (на сближаване) и ''дивергентен'' (на раздалечаване) развой на славянските езици през последните 11 века.
*Посочване на закономерните последици от успоредния и сложен ''конвергентен'' (на сближаване) и ''дивергентен'' (на раздалечаване) развой на славянските езици през последните 11 века.

===Основни раздели в сравнително-историческата граматика на славянските езици===
* [[Сравнително-историческа фонетика на славянските езици]], която изучава:
** [[Индоевропейска основа на праславянската фонетична система|Индоевропейската основа на славянската фонетична система]].
** [[Промени в праславянската вокална система|Промените в праславянската вокална система]], които се изразяват в преминаването на квантитета в квалитет.
** [[Палатализация в славянските езици|Палатализацията в славянските езици]] (първа, втора и трета [[палатализация]]). Тук се разглежда и [[депалатализация]]та, като противоположен на палатализацията процес.
** [[Възходяща звучност на праславянската сричка|Възходящата звучност на праславянската сричка]], която се изразява в отваряне на сриките в праславянски чрез различни процеси като [[монофтонгизация]] на [[дифтонг]]и, поява на [[назална гласна|назални гласни]], [[ликвидна метатеза в славянските езици]] и др.
** [[Праславянски алтернации|Праславянските алтернации]] (редувания на гласни)
** [[Фонетика на славянските езици в периода на разпадане на праславянски|Фонетиката на славянските езици в периода на разпадане на праславянски]]
** [[Славянска акцентология|Славянската акцентология]]
** [[Фонемен състав на съвременните лсавянски езици|Фонемния състав на съвременните лсавянски езици]]
**[[Сравнително-историческа морфология на славянските езици]]


==Връзки с други научни дисциплини==
==Връзки с други научни дисциплини==


Сравнителната граматика на славянските езици има връзки с други научни дисциплини, като [[история]], [[археология]], [[етнография]], [[антропология]], [[география]] и др.
Сравнителната граматика на славянските езици има връзки с други научни дисциплини, като [[история]], [[археология]], [[етнография]], [[антропология]], [[география]] и др.

[[Категория:Славянски езици]]

Версия от 09:52, 5 ноември 2004

Сравнителната граматика на славянските езици е научна дисциплина, която води началото си от едноименния труд на един от основоположниците на славистиката, Франьо Миклошич, Vergleichende Grammatik der slavischen Sprachen (1852-75). Поради това, че прилаганият изследователски метод е сравнително-историческият, то по-точното название на тази дисциплина е сравнително-историческа граматика на славянските езици. По традиция обаче се е наложило съкратеното название, тъй като то се е използвало в много научни трудове. Освен това, терминът граматика в това название се схваща по-широко, тъй като включва и фонетика. В съвременността тази дисциплина използва още и съпоставителния, типологичния и сравнително-типологичния метод.

Предмет на сравнително-историческата граматика на славянските езици

Сравнителната граматика на славянските езици включва в себе си не само хипотетичен материал от праславянския език, но и достъпни данни от изчезналите славянски езици: старобългарски, полабски и др., както и част от явленията, присъщи на историческия развой на всеки славянски език. Според някои учени, слабост на историческата граматика на славянските езици е, че прекалено голямо внимание се отделя на праславянския език и неговата история, а се подценява сравнителната история на отделните славянски езици.

Според Иван Леков предметът на сравнителната граматика на славянските езици е:

  • Кратка история на праславянското състояние
  • Всички явления, развити в обособените славянски езици, разглеждани
    • или успоредно, като последица от общ произход,
    • или дори като общи последици от контакти с други неславянски езици.

В последния случай историко-сравнителният метод е допълнен със съпоставителния и типологическия.

  • Сравнително-историческият метод разкрива историческото минало, произхода и архитипа на сравняваните елементи.
  • Съпоставителният метод се интересува от съвременното състояние на два или повече сродни езика.
  • Типологичният метод се стреми да разкрие подобия и разлики между различен брой езици, обикновено несродни, чрез сравнение на функциите на елементите, които ги съставят.

Главни задачи на сравнително-типологичната граматика

  • Вероятностна реконструкция на общата праславянска основа за сравнение:
    • от известните запазени писмени паметници и др. източници и
    • от съвременно съществуващи езикови явления, присъщи на съвременни диалекти и езици.
  • Приблизителна реконструкция на главните черти на племенните диалекти в края на праславянската епоха, преди появата на славянска писменост.
  • Посочване на закономерните последици от успоредния и сложен конвергентен (на сближаване) и дивергентен (на раздалечаване) развой на славянските езици през последните 11 века.

Основни раздели в сравнително-историческата граматика на славянските езици

Връзки с други научни дисциплини

Сравнителната граматика на славянските езици има връзки с други научни дисциплини, като история, археология, етнография, антропология, география и др.