Детска Евровизия 2015: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 181: Ред 181:
*{{Сърбия}}
*{{Сърбия}}
*{{Сан Марино}}
*{{Сан Марино}}
*{{Кипър}}


=== Завръщане ===
=== Завръщане ===

Версия от 07:44, 30 юни 2015

Детски песенен конкурс Евровизия 2015
#discover (Откривай)
JESC 2015 logo.png
Дати
Финал21 ноември 2015
Домакин
Място Арена Армеец, София
Местно излъчванеФайл:BNT.png БНТ
Участници
Брой участници10 (към момента)
Дебют Ирландия
Завръщане Албания
Оттегляне Хърватия
Карта на участниците
  •   Потвърдили участие страни
Вот
Система за гласуване50/50 жури и зрители
+ детско жури (по едно дете от всяка страна)

2014
Детски песенен конкурс Евровизия
2016
Детска Евровизия 2015 в Общомедия

Детският песенен конкурс на Евровизия 2015 (на английски: Junior Eurovision Song Contest 2015) е 13-тото поредно издание на ежегодния конкурс за малки изпълнители, което ще се проведе на 21 ноември 2015 в зала Арена Армеец[1] в София, България, след като миналогодишната страна победител отказва да бъде такъв.[2][3]

На конкурса през 2015 дебютира Ирландия, по някои сведения дебют трябва да направи и Босна и Херцеговина след няколко неуспешни опита. В борбата се включва и Албания след двегодишно отсъствие, а Хърватия се отказва поради лошия си резултат в предходното издание.

Конкурсът ще бъде първото проведено в страната евровизионно събитие, организирано от БНТ.

Предистория и домакин

След победата на Италия на Детската Евровизия през 2014 Европейският съюз за радио и телевизия дава право на RAI да организира конкурса през 2015 в Италия. По-късно се появяват и новини за затруднения от италианска страна, свързани с организирането на конкурса[4], свързани най-вече с невъзможността на детския канал RAI Glup да организира събитие от подобен мащаб и нежеланието конкурсът да бъде излъчван по тясно специализиран за деца канал[5]. На 15 януари 2015 телеканалът отказва да приеме конкурса по финансови причини. В същия ден ЕСРТ получава заявки за провеждане на конкурса от България, страната, заела второ място в конкурса с песента на Крисия Тодорова, и Малта, останала четвърта в конкурса и миналогодишен домакин.

Място на провеждане

На 17 февруари в София пристига изпълнителният супервайзър на Детската Евровизия Владислав Яковлев и разглежда залите, които могат да приемат конкурса – зала 1 на НДК и зала „Арена Армеец[6]. По-късно е обявено, че е избрана зала „Арена Армеец“ за място за провеждане на конкурса.

Залата

Многофункционалната зала „Арена Армеец“ е зввършена през 2011 и струва около 46 млн. евро[7]. Залата има капацитет от 12 470 седящи места, 3500 от които тях са на подвижни трибуни, които могат да се слагат или махат в зависимост от нуждите, а при концерти капацитетът залата може да достигне до 15 000 или 17 906 места[8]. „Арена Армеец“ има два пресцентъра, в които могат да работят 120 журналисти. Освен това разполага с тренировъчна зала, фитнес център и ресторант[9]. „Арена Армеец“ ще е най-голямата зала, в която се е провеждал Детският конкурс за песен Евровизия.

Визуален дизайн на конкурса

Слоган и лого

Генералният директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова обявява на пресконференция на 31 март 2015, че телевизията иска да събере различни идеи, но това няма да е възможно поради краткото време, с което разполага телевизията. Допълнено е, че над изработването на логото ще участва ръководна група на Европейския съюз за радио и телевизия и компании и професионалисти в сферата на рекламата и дизайна[10]. Допълнено е, че телевизията ще търси уникален облик на конкурса, съчетан с образа на България като атрактивна туристическа дестинация. БНТ получава и специално разрешение под логото на конкурса да стои името на страната домакин, вместо града, в който се провежда, каквато е традицията на конкурса.        

        На пресконференция на 22 май във Виена е представен слоганът на конкурса - #Discover. Причината са избора се корени в енергията на посланието за откриването на нови мелодии, опознаване на нови хора, създаване на връзки между хората, към което Детската Евровизия се стреми[11]. На 23 юни в града домакин София е представено и логото на конкурса[12] след среща на ръководната група от ЕСРТ. Логото е вдъхновено от красотата на българската природа и от мечтите на младите хора за бъдещето. То е в съзвучие с посланието на Детската Евровизия от София – откривай[13].        

Логото е умело съчетание на традициите и технологичните новости. Светът се разширява с нови възможности. Опитът на всеки човек води както към вътрешно себепознание, така и към бъдещето, което трябва да бъде открито. Надявам се, че ще успеем да провокираме у младите този стремеж. Именно младото поколение е бъдещето.

- генералният директор на БНТ Вярна Анкова

Картички на страните

Реализация

Творческа реализация

БНТ обявява, че ще използва външна помощ при реализацията на продукцията. Консенсус е постигнат и за творческия директор, който ще бъде от чужбина, но ще бъде обявен след уточняване на последните детайли по въпроса. Различните части от програмата ще бъдат реализирани от различни продуцентски екипи[14]. На 30 април 2015 е обявено, че творческият директор е Джон Макгънли, работил и по конкурса в Малта през 2014. Групата, която взима всички решения, свързани с конкурса, е съставна от представители на 6 от участващите страни – руската телевизия RTR, нидерландската AVROTROS, беларуската BTRC, шведската SVT, украинската NTU и домакините от миналата година – малтийската телевизия PBS[15].

На 22 май във Виена, където е представен и слоганът, организаторите излъчват и кратък видео клип, който представя домакините на конкурса (видео [1]). Трейлърът набляга на красотите на България и представя града домакин София и мястото на провеждане - Арена Армеец.

Сцена

"Зелена стая"

Водещ

Откриване и интервал-акт

На същата пресконференция БНТ разкрива, че са разглеждали и въпроса участието на Винченцо Кантиело, миналогодишния победител в конкурса, и му отправят покана за участие в шоуто, която той приема[16], но става известно и че в конкурсната вечер участие ще вземат и Крисия, Хасан и Ибрахим с „Планетата на децата[17].

Финансиране

Детската Евровизия е подкрепена с финансиране от държавата и община София, като в разгара на приготовленията се очаква и помощ от други институции[18]. Разчита се и на интерес от страна на рекламодателите и бизнеса, тъй като проектът предлага широк кръг възможности за тях. Телевизията не се ангажира с конкретни цифри, но се смята, че бюджетът на конкурса ще е от порядъка на 2-4 милиона лева, имайки се предвид реализирането на другите конкурси[19][20]. На 17 юни 2015 правителството отпуска бюджет от 3 милиона български лева за организирането на конкурса от страна на БНТ[21]

Българският представител

Домакините от България още не са обявили кой ще представителят на страната или каква ще е националната селекция. От националната телевизия обявяват, че ще доуточняват с продуцентска къща „Седем-осми“ какъв ще бъде форматът, като разгледаните варианти са два – отворен конкурс или вътрешна селекция по подобие на участието на Крисия през 2014.

Национални отбори

Още през 2014 отпада правилото, изискващо задължително провеждане на отворен конкурс и се позволява вътрешна селекция на страните участнички.

Страна Дата Подбор Национален отбор Телевизия Информация
Албания 27 май Отворен конкурс Festivali 51-të i Këngës per Fëmijë në Tiranë RTSH На 26 и 27 май в Албания са проведени съответно полуфиналът и финалът на националната селекция.
Армения 1 юли
Беларус не по-късно от 15 септември Отворен конкурс Национальный отбор детского конкурса песни «Евровидение-2015» БТРК На 14 май 2015 беларуската национална телевизия БТРК обявява началото на приема на заявки за националния отбор на страната. Последният ден за прием е 15 юни с.г. Професионално жури ще подбере кандидатите за участие във финала, който трябва да се състои не по-късно от 15 септември 2015.
България (домакин) БНТ Българската националната телевизия обявява, че ще избере представителя на страната или с отворен конкурс, или с вътрешна селекция след доуточняване с партньорите си от БТВ.
Грузия GPB
Ирландия Отворен конкурс TG4
 Италия 12 септември Отворен конкурс Ti lascio una canzone RAI Представителят на Италия ще бъде избран от националната селекция на 12 септември 2015.
Малта 11 юли Отворен конкурс Malta Junior Eurovision Song Contest PBS
Нидерландия 3 октомври Отворен конкурс Junior Songfestival 2015 AVRO Очаква се националната селекция да избере представителя на Нидерландия в София.
Словения RTVSLO
Швеция SVT

Участници

До 28 август 2015 обществените телевизии в Европа ще могат да заявяват участието си в конкурса.

Дебют

  •  Ирландия обявява, че възнамерява да дебютира на песенния конкурс през 2015. Селекцията на националния отбор ще бъде възложена на телевизия TG4, която е известна с излъчването на програми основно на ирландски език, говорен от около 30% от населението на острова.

Възможен дебют

  •  Германия - ZDF е наблюдател на 12-тото издание на конкурса. Изпълнителният директор на Детската Евровизия Владислав Яковлев споделя, че се надява Германия да дебютира през 2015 година.[22] На 8 януари NDR, друг немски оператор, разкрива пред ESC+Plus, че страната няма да дебютира в тяхно лице; участието на Германия остава в ръцете на ZDF. В същото време NDR обявява, че окончателно решение още няма и дебютът на страната на Детската Евровизия ще подлежи на допълнително обсъждане[23].
  •  Унгария - на сайта ESC+Plus се съобщава, че унгарския оператор MTVA планира да дебютира на конкурса през 2015 г. През август 2014 представители на телевизията посещават Беларус, за да съберат опит в организирането на национална селекция за конкурса. По-късно с такава цел те посещават и Нидерландия[24]

Страни, заинтересовани да продължат участието си

  •  Черна гора - На 16 ноември 2014, веднага след завършването на Детската Евровизия в Малта, страната потвърждава, че заинтересована за участието си през 2015 г. В момента черногорската телевизия търси спонсори за участие в конкурса[25].
  • Русия — В отговор на въпрос от 29 ноември 2014 година, публикуван на страницата на конкурса в „Туитър“, се твърди, че от ЕСРТ се надяват Русия също да присъства в конкурса, макар все още официалното решение да се очаква.[26]
  •  Украйна - Въпреки сложната си политическа обстановка, страната е заинтересована да продължи участието си в Детската Евровизия.
  •  Сърбия
  •  Сан Марино

Завръщане

  •  Албания - На 13 март албанската национална телевизия потвърждава, че Албания ще се върне на конкурса през 2015 г.

Възможно завръщане

  •  Испания - Въпреки че TVE изключват връщане в близките няколко години по етични причини, през 2014 провеждат преговори с частни телеканали, които могат да организират връщането на Испания на конкурса, но на 28 септември е обявено, че решението за бравата на частните канали не е прието навреме. Затова пък връщането на страната на конкурса, във връзка и с големия интерес на испанците и частните канали Astremedia и Mediaser Espana, е възможно през 2015[27] На 5 юни 2015 е обявено, че Испания е готова да се завърне на Детската Евровизия през същата година[28].
  •  Северна Македония - МРТ заявява, че няма да се върне на конкурса през 2014, но би желала да участва в бъдеще.
  •  Норвегия - На 23 ноември 2014 норвежката национална телевизия NRK изявява желание да участва на конкурса през 2015.
  •  Гърция - на 11 юни гръцката телевизия обявява, че има желание да се завърне в Детската Евровизия[29][30]

Отказ

  •  Австрия - ORF обявява, че страната няма да дебютира на конкурса през 2015.
  •  Латвия - LTV съобщава, че страната няма да се завърне на конкурса
  •  Чехия - CT съобщава, че Чехия няма да участва през 2015.
  •  Великобритания - BBC обявява, че страната няма да се завърне на конкурса през 2015.
  •  Румъния - румънската национална телевизия TV2 обявява, че не е заинтересована да участва на конкурса в София
  •  Хърватия - страната се оттегля от конкурса заради нисък резултат в последното издание (хърватската представителка Josie остава на послено място през 2014)

Потвърдили участието си страни

Засега са потвърдили участие осем страни:

Класиране

Страна Език Изпълнител Песен Превод Точки Място
 Албания албански Мишела Рапо "Dambaje" -
 Армения
 Беларус
 България
 Грузия
 Ирландия
 Италия
 Малта
 Нидерландия
 Словения
 Швеция

Максимални точки по страни

Зрителски и жури вот

Излъчване и коментатори

Коментатори

Източници

  1. БНТ започва подготовката на Детската Евровизия
  2. България ще бъде домакин на детската Евровизия. Dariknews.bg. Посетен на 26 януари 2015.
  3. Шаблон:En икона JUNIOR EUROVISION 2015: ITALY WILL NOT HOST THE CONTEST, BULGARIA RECEIVES OFFICIAL INVITATION. Wiwibloggs.com. Посетен на 20 януари 2015.
  4. http://eurovision-bg.com/koy-shte-e-domakin-na-detskata-evrovizija-2015-obobshtenie/
  5. http://eurovision-bg.com/koy-shte-e-domakin-na-detskata-evrovizija-2015-obobshtenie/
  6. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4605023
  7. http://www.junioreurovision.tv/page/bulgaria-2015/arena
  8. http://arenaarmeec.com/%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D1%86/
  9. http://arenaarmeec.com/
  10. http://eurovision.bnt.bg/junior-eurovision-2015-nacahaloto/
  11. http://eurovision.bnt.bg/hashtag-discover-e-temata-na-detskata-evrovisia-2015/
  12. http://bnt.bg/news/shou-i-razvlechenie/eto-go-logoto-za-detska-evroviziya-2015
  13. http://bnt.bg/news/shou-i-razvlechenie/eto-go-logoto-za-detska-evroviziya-2015
  14. http://eurovision.bnt.bg/junior-eurovision-2015-nacahaloto/
  15. http://eurovision.bnt.bg/podgotovkata-za-junior-eurovision-2015-teche-s-palna-sila/
  16. http://bnt.bg/news/kultura/vinchentso-kantielo-e-priel-pokanata-na-bnt-da-uchastva-v-detskata-evroviziya-2015
  17. http://bnt.bg/news/kultura/vinchentso-kantielo-e-priel-pokanata-na-bnt-da-uchastva-v-detskata-evroviziya-2015
  18. http://eurovision.bnt.bg/podgotovkata-za-junior-eurovision-2015-teche-s-palna-sila/
  19. http://eurovision.bnt.bg/junior-eurovision-2015-nacahaloto/
  20. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4605023
  21. http://bnt.bg/news/shou-i-razvlechenie/pravitelstvoto-odobri-3-miliona-leva-za-detska-evroviziya-2015
  22. Vlad Yakovlev (EBU) interview в
  23. http://www.esc-plus.com/junior-eurovision-german-ndr-clarifies-internal-confusion-participation-yet-to-be-decided/
  24. http://www.junioreurovision.tv/page/blog?id=ireland_to_debut_at_junior_eurovision_2014
  25. http://eurovoix.com/2014/11/16/montenegro-rtcg-want-to-participate-in-jesc-2015/
  26. Шаблон:En икона @JahnzPoloyapoy we are pretty certain Russia will be back for #JESC2015. Twitter.com. Посетен на 24 януари 2015.
  27. https://twitter.com/TV_enchufados/status/516508336838418432?m=1
  28. http://www.esc-plus.com/spain-could-be-back-to-junior-eurovision/
  29. http://www.esc-plus.com/junior-eurovision-greece-will-be-back/
  30. http://eurovoix.com/2015/06/11/greece-ert-returns-to-air/
  31. http://www.esc-plus.com/armenia-confirms-participation-at-junior-eurovision/

Шаблон:Детска Евровизия