Сейнт Китс и Невис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без източници
Ред 62: Ред 62:
[[Федерация]], [[независима държава]] в състава на [[Британска общност|Британската общност]]. Държавен глава е [[крал на Великобритания|кралицата на Великобритания]], представена в страната от [[генерал-губернатор]].
[[Федерация]], [[независима държава]] в състава на [[Британска общност|Британската общност]]. Държавен глава е [[крал на Великобритания|кралицата на Великобритания]], представена в страната от [[генерал-губернатор]].


Парламентът се състои от 3 [[сенатор]]а и 11 [[депутат]]а, избирани за период от 5 години (8 от о. Сейнт Китс и 3 от о. Невис). Начело на правителството стои министър-преседател
Парламентът се състои от 3 [[сенатор|сенатори]] и 11 [[депутат|депутати]], избирани за период от 5 години (8 от о. Сейнт Китс и 3 от о. Невис). Начело на правителството стои министър-председател.


== Административно деление ==
== Административно деление ==

Версия от 06:27, 16 юли 2015

Сейнт Китс и Невис
      
Девиз: няма
География и население
Площ261 кв. км km²
СтолицаБастер
Най-голям градБастер
Официален език
Население (2002)53051 хил. д.
Гъстота на нас.205 души/km²
Управление
Форма
Чарлз III
История
Независимост
19 септември 1983
Икономика
Валутаизточнокарибски долар (EC$)
Други данни
Часова зона-4
Автомобилно движениеляво
Интернет домейн.kn
Телефонен код1-869
ITU префиксKNA
Официален сайтwww.gov.kn
Сейнт Китс и Невис в Общомедия

Федерация Сейнт Китс и Невис е островна държава в Северна Америка. Разположена е на островите Сейнт Кристофър (169 km²) и Невис (93 km²).

География

Общата брегова линия на островите е 138 km. Те имат планински релеф с вулканичен произход, най-високият връх е Монт Мизери – 1156 m.

Климатът е тропичен и пасатен, средната температура е 24 градуса C.

История

Държавно устройство

Карта на Сейнт Китс и Нейвис

Федерация, независима държава в състава на Британската общност. Държавен глава е кралицата на Великобритания, представена в страната от генерал-губернатор.

Парламентът се състои от 3 сенатори и 11 депутати, избирани за период от 5 години (8 от о. Сейнт Китс и 3 от о. Невис). Начело на правителството стои министър-председател.

Административно деление

Страната се дели на 14 енории, 9 от които се намират в Сейнт Китс и 5 – в Невис.

Стопанство

Селско стопанство

Над 1/3 от всичката обработваема земя е засята със захарна тръстика. На о. Китс над 1/3 от населението обработва захарна тръстика. На о. Невис се отглежда памук, ананаси и кокос. Добре развит е и риболовът.

Туризъм

Страната се посещава годишно от над 230 000 туристи.

Промишленост

В страната се намират предприятия за обработка на памук и на захарна тръстика и за производство на кокосово масло и алкохолни напитки. Срещат се и малки текстилни и обувни фабрики.

Транспорт и инфраструктура

Шосета – 300 км. На о. Китс има и железница – 60 км.

Население

Населението наброява малко над 40 хиляди жители, с гъстота 152,7 ж. на кв. км. 31 хил. от жителите живеят на о. Китс, а 10 хил. – на о. Невис.

Етнически състав: