Беседи (Епиктет): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Философски съчинения, ползвайки HotCat
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
"'''Беседи'''" (или "'''Дискурси на Епиктет'''", на гр. Ἐπικτήτου διατριβαί) е [[книга]], състояща се от беседите, които [[Стоицизъм|стоическия]] [[философ]] [[Епиктет]] изнасял пред своите слушатели и ученици. Текстовете са публикувани през [[101]] г. Откъси от учението на Епиктет са съхранени в записки на ученика му [[Ариан]].
"'''Беседи'''" (или "'''Дискурси на Епиктет'''", на гр. Ἐπικτήτου διατριβαί) е [[книга]], състояща се от беседите, които [[Стоицизъм|стоическият]] [[философ]] [[Епиктет]] изнасял пред своите слушатели и ученици. Текстовете са публикувани през [[101]] г. Откъси от учението на Епиктет са съхранени в записки на ученика му [[Ариан]].


Сборникът е непосредственият образец на "[[Към себе си]]" от [[Марк Аврелий]]. До нас са достигнали и четири (от осемте) тома с беседи.
Сборникът е непосредственият образец на "[[Към себе си]]" от [[Марк Аврелий]]. До нас са достигнали и четири (от осемте) тома с беседи.

Версия от 09:49, 27 юли 2015

"Беседи" (или "Дискурси на Епиктет", на гр. Ἐπικτήτου διατριβαί) е книга, състояща се от беседите, които стоическият философ Епиктет изнасял пред своите слушатели и ученици. Текстовете са публикувани през 101 г. Откъси от учението на Епиктет са съхранени в записки на ученика му Ариан.

Сборникът е непосредственият образец на "Към себе си" от Марк Аврелий. До нас са достигнали и четири (от осемте) тома с беседи.

Според Епиктет, главна задача на философията е, да учи разликата между това, което е по силите на човека и това, което е невъзможно за постигане.

Вижте също

Външни препратки