Стълбове на исляма: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Soul assassin (беседа | приноси)
Ред 4: Ред 4:


==Шахада (символ на вярата)==
==Шахада (символ на вярата)==
Това е засвидетелстване на вярата в един бог и се изразява с фразата от [[коран]]а "lā al-lah illā-l-lah wa muhammadu rasūlu-l-lahi", т.е. ''„Няма друг бог освен [[Аллах]] и [[Мохамед]] е негов пророк“''. Според традицията, за да бъде признат един човек за мюсюлманин, той трябва да изрече искрено тези думи на арабски пред двама свидетели. Според религията делата на хората са валидни само чрез намеренията им.
Това е засвидетелстване на вярата в един бог и се изразява с фразата от [[коран]]а "lā ilāhā illā-llāhu; muhammadu rasūlu-llāhi", т.е. ''„Няма друг бог освен [[Аллах]] и [[Мохамед]] е негов пророк“''. Според традицията, за да бъде признат един човек за мюсюлманин, той трябва да изрече искрено тези думи на арабски пред двама свидетели. Според религията делата на хората са валидни само чрез намеренията им.
[[Картинка:Flag of Saudi Arabia.svg|right|thumb|125px|Шахада върху знамето на Саудитска Арабия]]
[[Картинка:Flag of Saudi Arabia.svg|right|thumb|125px|Шахада върху знамето на Саудитска Арабия]]



Версия от 16:43, 13 ноември 2006

Петте стълба на исляма (араб. أركان الإسل) е обобщаващо наименование за основните ценности в сунитския ислям. Терминът не се използва в шиитския ислям.

Според сунитите Петте стълба на исляма са петте най-важни базисни принципа на религията, които задължително трябва да бъдат спазвани от всеки правоверен.

Шахада (символ на вярата)

Това е засвидетелстване на вярата в един бог и се изразява с фразата от корана "lā ilāhā illā-llāhu; muhammadu rasūlu-llāhi", т.е. „Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк“. Според традицията, за да бъде признат един човек за мюсюлманин, той трябва да изрече искрено тези думи на арабски пред двама свидетели. Според религията делата на хората са валидни само чрез намеренията им.

Шахада върху знамето на Саудитска Арабия

Салат (молитва)

Молитвата в исляма е с променлива във времето посока на обртщане на тялото, като в ранния период от 610 до 622 няма сведения за строго фиксирана посока на молене. След хиджра Мохамед постановява хората да се молят, обърнати към Йерусалим, вероятно от политически съображения в търсене на сближаване с евреите. През 623 посоката окончателно се орентира към Мека. По този начин се подчертава арабският характер на исляма. Дневно се извършват пет молитви:

  • при изгрев слънце
  • на обяд, когато сянката на човек е колкото неговия ръст
  • следобед, когато сянката е два ръста
  • вечер при залез
  • нощем, между залез и изгрев

Според легендата, когато Мохамед се възкачил на седмото небе и беседвал с Бог, той му наредил да се молят петдесет пъти на ден, но тъй като това било твърде много, те били намалени на пет пъти. Най-важна е петъчната обедна молитва, когато хората се събират в джамиите. Преди молитва се мият стъпалата, ръцете до лактите, ушите, носът и устата, а преди петъчна молитва човек се изкъпва изцяло.

Хадж (поклонение)

Това е посещение на Кааба в Мека. Хаджът не е абсолютно задължителен и се извършва онезо, които имат възможност. Освободени са лишените от разсъдък, робите и непълнолетните. Лишените от физическа възможност могат да изпратят някого от свое име. Той обаче може да замества само един човек и трябва вече да е извършвал поклонение. Жените също участват в хадж, но трябва задължително да са придружени от някого. Хадж се извършва в последния месец от лунната година(Зу л-хиджа). Започва с даването на обет, че се тръгва на поклонение. По този начин човекът навлиза в ихрам, което е свещена забрана. Около Мека има свещена територия (Харм), отстояща на 4 часа път, и когато тя се достигне, поклоникът облича специални дрехи - два къса плат: единия препасан като колан през кръста, а другия през рамото. Главата трябва да е открита, включително и жените се разбулват, като те допълнително слагат широки ризи, които да прикриват гърдите. Поклонението бива два вида: същински хадж и малък хадж (умра). При малък хадж ритуалът, който се извършва, представлява обикаляне на храма Кааба седем пъти, като първите три се тича, а останалите четири се ходи. След това човек допира ръката си до вратата и благославя Аллах. След това обикалянето се повтаря около две възвишения в околностите на Мека, наречени Сафа и Маруа. При същинския хадж поклониците започват да пристигат около седмия ден на месец Зу л-хиджа, а ритуалите започват преди пладне на деветия ден. Първо се изкачват на възвишението Арафат, намиращо се на границата на свещената територия (около 25 км от Мека). Там се прави молитва и се стои до залез слънце, след което се спускат до долината Муздалифа на около половината път до Мека. Там прекарват нощта будни. Преди изгрев се насочват към хълма Мина близо до Мека, където се намират три места за хвърляне на камъни. Първите две се подминават, а на третото се хвърлят седем камъка, смятайки, че се замерва сатаната. Следващия ден е денят на жертвоприношението Рамадан байрям. Принасят се жертвени животни или се заплаща стойността на животното. След това поклонниците отрязват кичур от косатата си, като по този начин излизат от ихрам, и след това отново се правят обиколки около Кааба.

Саум (пост)

След 605 Мохамед се уединявал в една пещера и постел от изгрев до залез в продължение на един месец, наречен Рамадан. Краят на поста се нарича Шекер байрям (празник на говеенето). Освен по време на Рамадан доброволно може да се пости цяло денонощие на десетия ден на първия месец Мухаррам. Денонощието според ислямския календар започва с изгрева на луната, което често води до разлика в началото и края на деня и нощта. Поради тази причина има специални хора, които да следят за изгрева на луната в първия ден на Рамадан.

Закат (данък-милостиня)

Всеки дава пари за общността - джамии, бедни, нуждаещи се. Размерът е различен, но най-често е 1/40 от дохода (до 1/10 според други източници.