Бонди ду Роле: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 6 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q44058
м Добавяне на Категория:Куритиба, ползвайки HotCat
Ред 42: Ред 42:
[[Категория:Бразилски музикални групи]]
[[Категория:Бразилски музикални групи]]
[[Категория:Електронни групи]]
[[Категория:Електронни групи]]
[[Категория:Куритиба]]

Версия от 07:58, 6 септември 2015

Bonde do Rolê
Групата на участие в Осло, 2007
Групата на участие в Осло, 2007
Информация
ОтКуритиба, Бразилия
СъздаванеКуритиба, Бразилия
СтилЕлектроника
Байле фънк
Денс
Активностот 2005 г.
Музикален издателDomino Records
Mad Decent
ЧленовеРодригу Горки
Педру Д'ейрот
Лаура Тейлър
Ана Бернардину
Бивши членовеМарина Рибатски
Bonde do Rolê в Общомедия

Bonde do Rolê (произнася се близко до Бонди ду Роле) е бразилска електронна група, която смесва типичния за Бразилия байле фънк, известен още като кариока фънк, с рок, денс и експериментална музика. Групата е една от най-първите популяризирали бразилския фънк извън страната си. Bonde do Rolê е създадена през 2005 в град Куритиба, щата Парана.

История

Средата на 2005 продуцентите и диджеи Родригу Горки и Педру Д'ейрот заедно с певица Марина Рибатски създават групата Bonde do Rolê. Групата е открика от американския диджей Дипло, който се свързва с тях чрез MySpace страницата им и им предлага да издадат промо материал. Първоначално триото няма никакви намерения професионално да записва музика, но под натиска на Дипло се съгласяват да подпишат договор с неговия лейбъл Mad Decent. Март 2006 списание Rolling Stone определя Bonde do Rolê като една от десетте групи през 2006, които си заслужават да бъдат гледани на живо. Месец по-късно The New York Times публикуват статия, в която се изказват ласкаво за музиката на триото. Първите концертни изяви на Bonde do Rolê извън Бразилия са като подгряваща група на бразилската електро-рок формация Cansei de Ser Sexy.

В края на 2006 групата подписва договор за издаване и с британския лейбъл Domino Records. Това позволява музиката им да бъде по-лесно лицензирана и използвана в множество реклами и телевизионни програми. Песента „Solta o Frango“ е използвана в рекламна кампания на Нокиа и също така е част от официалния саундтрак на компютърната игра FIFA 08 на EA Games.

Дебютният албум „With Lasers“ е издаден на 5 юни 2007, а мнозинството от песни в него са записани на бразилски португалски. След излизането на албума групата тръгва на турне, включващо изяви в Южна и Северна Америка, Европа и Австралия. По време на турнете част от обявените дати са отменени, а в медиите се появяват съмнения, че групата изпитва вътрешни сътресения. На 12 декември 2007 Горки и Д'ейрот официално обявяват, че вокалистката Марина Рибатски повече не е част от Bonde do Rolê.

Февруари 2008 двамата продуценти стартират собствено реалити шоу по MTV Brazil в търсене на нова вокалистка. Избрани да се присъединят към групата са Лаура Тейлър и Ана Бернардину. С добавянето на новите вокалистки Bonde do Rolê тръгват повторно на световно турне, за да компенсира всички отменени дати. Същата година групата получава две номинации на наградите на MTV Brazil - за Най-добра песен („Solta o Frango“) и Най-добър албум („With Lasers“).

Дискография

Албуми

  • 2007 „With Lasers“ (Domino Records)

Сингли

  • 2006 „Melô do Tabaco“ (Mad Decent)
  • 2007 „Marina Gasolina“ (Domino Records)
  • 2007 „Solta o Frango“/„James Bonde“ (Slag Records/Mad Decent)
  • 2007 "Office Boy" (Domino Records)
  • 2008 „Gasolina“

Външни препратки