Полски легиони: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dexbot (беседа | приноси)
м Removing Link GA template (handled by wikidata) - The interwiki doesn't exist
BotNinja (беседа | приноси)
м 7 МЕП-а бяха премахнати
Ред 32: Ред 32:
[[Категория:Въоръжени сили на Полша]]
[[Категория:Въоръжени сили на Полша]]
[[Категория:Военни подразделения]]
[[Категория:Военни подразделения]]

[[be:Легіёны польскія]]
[[de:Polnische Legion (Französische Armee)]]
[[en:Polish Legions (Napoleonic period)]]
[[fi:Puolan Legioona]]
[[fr:Légions polonaises (armée française)]]
[[it:Legione polacca]]
[[pl:Legiony Polskie we Włoszech]]

Версия от 00:45, 24 септември 2015

Знаме на първия полски легион
Агитационен плакат на полския легион във Франция. Художник Владислав Бенда

Полските легиони са доброволчески полски военни формирования, създавани между 18 и 20 век в армиите на различни държави.

В Турция

Първият полски легион се появява в Турция през 1770-те год. и е част от въоръжените сили на Барската конфедерация.

В хода на руско-турската война от 1877–1878 г., от полските имигранти в Истанбул са създадени два легиона — европейски (около 70 души под командоването на Йозеф Ягмин) и азиатски, който воюва на Кавказкия фронт. Легионерите понасят големи загуби на 23 август 1877 г. в битката при Кизляр.[1]

Наполеонови войни

След въстанието на Косцюшко, много поляци емигрират в Италия и Франция, на което държавите, поделили си Полша, не се възпротивяват. Центрове на емигрантите стават градове като Венеция и Париж.

През 1796 г. генерал Ян Домбровски предлага на френската Директория да сформира специален корпус от поляци. Директорията приема предложението и поръчва провеждането на преговорите на генерал Бонапарт, командващ Италианската армия. Тъй като френските закони забраняват приемането на служба на чуждестранни войски, полските легиони са включени в състава на армията на Ломбардската република, образувана в хода на Италианския поход на Бонапарт. На 9 януари 1797 г. е сключено съответното споразумение между Домбровски и правителството на Ломбардската република. Сформирани са 2 легиона с по 3 батальона и един артилерийски дивизион във всеки. Войниците носят полски мундири с френски кокарди.

През април 1797 г. Бонапарт сключва примирие в Леобен, а по-късно подписва Кампо-Формийския мирен договор. Домбровски, който желае да представлява полския народ на преговорите, не е допуснат на мирния конгрес. Полските легиони се запазват в качеството си на спомагателен корпус в армията на Цизалпийската република.

През 1798 г. участват в действията против Папската област и Неаполитанското кралство. По време на Войната на Втората коалиция, Франция приема в редиците на войските си полските легиони, и през 1799—1800 г. те участват в бойните действия в Италия против руско-австрийските войски. Първи легион понася големи загуби в сраженията при при Требия и Нови. Втори легион участва в отбраната на обсадената Мантуа и губи около 700 души.

Освен италианските легиони на Домбровски (общо 9 хиляди души), през 1799 г. е сформиран Дунавския легион на генерал К. Князевич (около 6 хиляди души), който успешно действа в Южна Германия. След Люневилския мир, Франция реорганизира легионите в 3 полубригади и 1 улански полк. По таен член на Амиенския мирен договор с Англия, Франция се задължава да разпусне полските легиони. Скоро след това, 2-ра и 3-та полубригада са изпратени на остров Сан Доминго и използвани за потушаване на антифренското въстание на негърското население.

Независимост от 1920 г.

Първа световна война

През Първата световна война,Полша все още се намира в границите на Германската империя,Русия и Австро-Унгария.След разгрома на Тройния съюз от Антантата, картата на света е прекроена в интерес на победителките. Русия е разтърсена от гражданска война, впоследствие болшевишката революция. Тези събития довеждат до ново прекрояване на картата и така Полша след 123 години несгоди се сдобива със свобода, собствена държава и независимост. Но много голяма част от населението остава в Германската империя,Австро-Унгария и Русия.Единственият проблем на Полша е армията. Поради робството, всеки поляк, който е бил войник, е служил в 3-те армии на поробителките. Поради това, че голяма част от Полша останала в трите империи и ако последвала война трябвало поляци да се изправят срещу поляци. През 1920 според Сталин и Ленин, Полша била бариера, която деляла руската от европейската революция и пречела на комунизма да се разнесе в Европа. Целта на двамата предводители на Русия била да превземат Полша и после да нападнат останалите държави с цел покоряване на света. С много жертви и никакъв шанс на победа,Полша начело с маршал Йозеф Пилсудски спира руснаците. Поляците биват подкрепени от Украйнския хетман Петлюра и много украйнски казаци против комунизма, населяващи Руските земи. Руснаците стигат до река Висла близо до Варшава,където с невероятна тактика Пилсудски и неговите войскии удържат руснаците, и обръщат защитата в нападение, поради което печелят. Тази битка е известна като чудото при Висла, а войната, като Полско-Руска война и още, като битката за Варшава.

Източници

  1. Mała Encyklopedia Wojskowa, Warszawa, 1970, t. II. „Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej“ Шаблон:Ref-pl