Горна Мизия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м Шаблон:История-рим-мъниче → Шаблон:Древен Рим-мъниче
Редакция без резюме
Ред 58: Ред 58:
[[Категория:Провинции на Римската империя]]
[[Категория:Провинции на Римската империя]]
[[Категория:Мизия]]
[[Категория:Мизия]]
[[Категория:Преторианска префектура Илирик]]

Версия от 16:10, 30 септември 2015

Горна Мизия
Moesia Superior
Римска имперска провинция
86 сл.н.е. – 270 сл.н.е.
      
Герб
Герб
КонтинентЕвропа
СтолицаНесус
управителЛегат
ИсторияАнтичност
Предшественик
Мизия Мизия
Наследник
Диоцез Дакия Диоцез Дакия
Днес част от България
 Косово
 Северна Македония
 Сърбия

Горна Мизия (лат. Moesia Superior) е провинция на Римската империя, образувана през 85-86 г. от Император Домициан след разделянето на бившата сенатска провинция Мизия на две - Горна и Долна. Граница между двете новообразувани провинции е река Цибрица в дн. Монтанска област. Територията на провинцията обхваща на запад днешна Източна Сърбия до линията на далматинския римски маршрут Белград - Чачак, на юг достига до Северна Македония, на изток обема Софийското поле, а на север граница е река Дунав. Главен град е Ниш. След Траяновите дакийски войни към провинцията е включена и територията на Банат с граници владението на по-късното средновековното княжество на Охтум.

Горна Мизия е военна и гранична римска провинция. Тук са разквартирувани в лагери два от римските легиони охраняващи Дунавския лимес. Римските лагери са разположени в градовете Сингидунум (лат. Singidunum) (на територията на Белград) и Виминациум (лат. Viminacium) (средновековно Браничево) до днешния Костолац, близо до Пожарево. Около тези два центъра след римско време се формират средновековните български Белградска и Браничевска историко-географски области. В провинцията има и други римски военни бази като Рациария (лат. Ratiaria), дн. Арчар, Видинско. В Античността големи центрове със значение за провинцията са римските градове в землищата на съвремените Скопие, Бела паланка, Липлян, Прахово и Ниш.

До управлението на Северите и кризата в Римската империя Горна Мизия се администрира от следните легати:

През 3 век в Римската империя настъпва криза. В 270 г. император Аврелиан евакуира римските легиони от Дакия, като на територията на Горна Мизия се образуват две нови римски провинции - Вътрешна и Крайбрежна Дакия. След образуване на Дунавска България, постепенно територията на Горна Мизия е включена в границите на Първата българска държава.

Вижте също

Шаблон:Древен Рим-мъниче

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Moesia Superior в Уикипедия на ???. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​