Кибернетика: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 14: Ред 14:
В [[СССР]] при появяването на съвременното й понятие, кибернетиката е обявена за буржоазна и милитаристична, реакционна наука. За справка:[[Кибернетика в СССР]]
В [[СССР]] при появяването на съвременното й понятие, кибернетиката е обявена за буржоазна и милитаристична, реакционна наука. За справка:[[Кибернетика в СССР]]


По време на [[Хрущёвская оттепель|60-е]] и [[Эпоха застоя|70-е]] в СССР започва да се обръща много по-голямо внимание на кибернетиката, особенно на техническата.
По време на [[Хрущёвская оттепель|60-е]] и [[Эпоха застоя|70-е]] започва да се обръща много по-голямо внимание на кибернетиката, особенно на техническата.


==Съвременно развитие==
==Съвременно развитие==

Версия от 18:44, 5 октомври 2015

Пример за кибернетично мислене. От една страна е компанията, към която е подходено като към система в определена среда (средата е в зелено). От другата кибернетична контролна система.

Кибернетиката според основателят си Норберт Винер (Norbert Wiener) е наука, изучаваща управлението и регулирането на машините, живите организми и социалните структури и се описва с формулата "Изкуство на управлението".

Представката „кибер-“ се използва в думи, които имат отношение към механичен или електронен механизъм или система, способна да дава обратна връзка. Използва се и като популярен разговорен термин, обозначаващ всичко свързано с компютрите, интернет и техните производни (например киберпънк, кибернастаняване и др.).

Типичен пример за принципът на кибернетичните системи е термостата. Той сравнява действителната стойност на термометъра със зададената стойност. Разликата между зададената и действителната стойност на температурата води до това , регулатора на термостата да регулира нагряването по такъв начин , че тези температури да се изравняват.

История

Платон използва думата от гръцки κυβερνητική (kybernetike) в преносен смисъл, когато говори за "Човек на кормилото на властта".

Математикът Норберт Винер от САЩ през 1948 г. с книгата си „Кибернетика, или контрол и комуникации в животните и машините“ (Cybernetics, or Control and Communication in the Animal and the Machine), дава съвременния облик и разбиране на науката кибернетика. Винер е и създателят на съвременната дума „кибернетика“.

В СССР при появяването на съвременното й понятие, кибернетиката е обявена за буржоазна и милитаристична, реакционна наука. За справка:Кибернетика в СССР

По време на 60-е и 70-е започва да се обръща много по-голямо внимание на кибернетиката, особенно на техническата.

Съвременно развитие

Днес се определят следните области на кибернетиката:


Развитието на кибернетиката в България

През 1964 година на базата на няколко лаборатории в България се създава Институт по кибернетика към БАН с първи директор ктн инж. Н.Наплатанов. Едно от научните направления е Бионика.