Генерична търговска марка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
секурит, текаламит, делко
още примери, по азбучен ред
Ред 5: Ред 5:
Генеричните марки обикновено спадат към категорията на т.нар. ''top-of-mind brands'' — марки, за които участниците в дадено [[маркетинг]]ово изследване на познаваемостта сред марките в дадена продуктова категория първо се сещат.
Генеричните марки обикновено спадат към категорията на т.нар. ''top-of-mind brands'' — марки, за които участниците в дадено [[маркетинг]]ово изследване на познаваемостта сред марките в дадена продуктова категория първо се сещат.


Примери за марки, превърнали се в генерични в [[български език|българския език]], са: ''вазелин, йо-йо, ко̀ла (съкратено от Кока-Кола), ксерокс, лейкопласт, памперс, полароид, тиксо, феродо, секурит, текаламит, делко''.
Примери за марки, превърнали се в генерични в [[български език|българския език]], са: ''айпод (ипод), аспирин, вазелин, делко, дремел, ескалатор, йо-йо, ко̀ла (съкратено от Кока-Кола), ксерокс, ланолин, лейкопласт, памперс, полароид, секурит, спандекс, таблоид, текаламит, тиксо, феродо, хероин, целулоид, целофан, цепелин, цип''.


== Правни положения ==
== Правни положения ==

Версия от 21:15, 20 ноември 2006

Генеричната марка е запазена търговска марка (бренд), с която в резултат на придобита широка популярност често в разговорната реч се реферира към конкретен вид продукт или услуга. Една търговска марка се превръща в генерична тогава, когато с нея започне да се обозначава цяла продуктова категория, дори и когато конкретният продукт е на конкурентна на носителя на генеричната марка компания.

За да се превърне една търговска марка в генерична, тя трябва да заеме място в съзнанието на достатъчно голяма група от обществото. Това е възможно например в условията на чувствителен (макар и възможно само временен) пазарен монопол на тази марка в съответната продуктова категория. Често в генерични се превръщат марките на първите продукти от дадена нова пазарна ниша. Често наименованията на генеричните марки стават причина в езика да се появят техни производни думи от други части на речта.

Генеричните марки обикновено спадат към категорията на т.нар. top-of-mind brands — марки, за които участниците в дадено маркетингово изследване на познаваемостта сред марките в дадена продуктова категория първо се сещат.

Примери за марки, превърнали се в генерични в българския език, са: айпод (ипод), аспирин, вазелин, делко, дремел, ескалатор, йо-йо, ко̀ла (съкратено от Кока-Кола), ксерокс, ланолин, лейкопласт, памперс, полароид, секурит, спандекс, таблоид, текаламит, тиксо, феродо, хероин, целулоид, целофан, цепелин, цип.

Правни положения

Без значение дали една марка се идентифицира от обществото като генерична или не, носителят на марката може да приложи правата на собственост над марката, които я съпътстват в регистрацията ѝ, дотогава докато марката продължава да идентифицира изключително собственика като търговския източник на съответните продукти и услуги. Ако марката не изпълнява тази съществена разпознавателна функция и ако вече няма правно основание за предявяване на права над марката, марката може да се превърне в генерична.

В много правни системи (например американската, но не и немската) генеричната марка влиза в състава на общественото владение (public domain) и може да бъде търговски експлоатирана от всекиго. Въпреки това в немското (и европейското) право, съществува възможността търговска марка да стане отменимо генерично понятие.

Процесът, с който правата над марка намаляват или се губят в резултат от масовата употреба на името в пазарното пространство, в английски източници може да се срещне като genericide (генерицидмалапропизъм, съставен по аналогия например с геноцид). Това обикновено се случва в следните ситуации:

  • изминал е известен период от време, през който марката не е била използвана като търговска марка, т.е. изрично не е идентифицирала продукти или услуги на дадена компания);
  • марката напълно е изпаднала от употреба;
  • носителят на търговската марка не привежда в действие правата си чрез законови действия, например срещу посегателства над марката.

Присъщо е на собствениците на търговските марки да търсят начини да увеличат популярността на своите малки, и може да вярват, че известна степен на "генеричност" демонстрира колко добре разпознаваема и успешна е станала марката. Въпреки това, генеричната употреба на търговските марки представлява естествен риск за ефективното прилагане на правата над търговската марка и за възникване на "генерицид". Стъпките, които те могат да предприемат за да намалят риска, включват:

  • обучаване на дистрибуторите и клиентите си за подходящата употреба на търговската марка;
  • навременно, систематично и ефективно прилагане на правата си.

Когато дадена търговска марка бива асоциирана с пазарно нововъведение, е удачно собственикът на марката да измисли и генеричен термин за продукта, чиято употреба в описателен контекст да не "затъмни" употребата на търговската марка.

Тогава когато една търговска марка се използва като генерична, е необходимо собствениците ѝ да предприемат проактивно специални мерки по опазването на изключителните права над марката. Компанията Xerox например провежда широка PR кампания по налагане сред клиентите си на термина "фотокопиране", вместо "ксерокопиране", въпреки че в българския, руския и румънския употребата на марката все пак е успяла да стане генерична.

Запазено географско обозначение

От 2003 Европейският съюз провежда активна политика по ограничаване на употребата на географските обозначения от трети страни извън ЕС, като прилага в действие закони за запазените географски обозначения. Въпреки че географското обозначение например за храни и напитки може да се разглежда като генерично, то не е търговска марка, тъй като не служи, за да идентифицира изключително конкретно търговско предприятие. Разширяването на закрилата над географските обозначения са в известна степен спорен въпрос, понеже географското обозначение може да бъде регистрирано като търговска марка по целия свят.

Примери за засегнати по този критерий продукти са например шампанското, бордото и много други вина, уискито скоч, сирената рокфор, пармезан и фета.

Външни препратки