Одринска българска католическа девическа гимназия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 14: Ред 14:
| учители =
| учители =
}}
}}
'''Одринската българска католическа девическа гимназия''' е създадена от католическия орден “Загребски сестри”. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс се води на немски език. Изучавт се също българска литература и българска история.<ref>[http://www.promacedonia.org/dv/dv_19.html#** Българите в най-източната част на Балканския полуостров - Източна Тракия. Димитър Г. Войников, Второ преработено и допълнено издание („Коралов и сие”, 2009 г.).]</ref> От 1881 г. в града съществува и девически педагогически лицей, поддържан от Загребските сестри на милосърдието на Св. Викенти от Пола - познатите в България като ''Сестри Аграмки''. Сравнен с българските училища, лицеят е непълна гимназия, чиито последни три класа са с педагогически профил. През учебната 1911 - 1912 г. в него учат 202 девойки, от които 70 българки. Преподаването е с изучаване на немски език, а учителският персонал се състои от 12 монахини и четирима други преподаватели. Монахините са предимно хърватки и словенки.
'''Одринската българска католическа девическа гимназия''' е създадена през 1881 година от т. нар. “Загребски сестри”. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс се води на немски език. Изучавт се също българска литература и българска история.<ref>[http://www.promacedonia.org/dv/dv_19.html#** Българите в най-източната част на Балканския полуостров - Източна Тракия. Димитър Г. Войников, Второ преработено и допълнено издание („Коралов и сие”, 2009 г.).]</ref> Училището е със статут на педагогически лицей, поддържан от "Загребските сестри на милосърдието на Св. Викенти от Пола" - познатите в България като ''Сестри Аграмки''. Сравнен с българските училища, лицеят е непълна гимназия, чиито последни три класа са с педагогически профил. През учебната 1911 - 1912 г. в него учат 202 девойки, от които 70 българки. Учителският персонал се състои от 12 монахини и четирима други преподаватели. Монахините са предимно хърватки и словенки.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 12:39, 8 октомври 2015

Българска девическа католическа гимназия
Информация
СедалищеОдринОсманска империя
Основаване1881
Основател"Загребски сестри"
Закриване1913
Видгимназия

Одринската българска католическа девическа гимназия е създадена през 1881 година от т. нар. “Загребски сестри”. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс се води на немски език. Изучавт се също българска литература и българска история.[1] Училището е със статут на педагогически лицей, поддържан от "Загребските сестри на милосърдието на Св. Викенти от Пола" - познатите в България като Сестри Аграмки. Сравнен с българските училища, лицеят е непълна гимназия, чиито последни три класа са с педагогически профил. През учебната 1911 - 1912 г. в него учат 202 девойки, от които 70 българки. Учителският персонал се състои от 12 монахини и четирима други преподаватели. Монахините са предимно хърватки и словенки.

Вижте също

Бележки