Ден на Потсдам: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
{{xx икона}} → {{икона|xx}}
Ред 35: Ред 35:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* {{de икона}} [http://www.1000dokumente.de/index.html?c=dokument_de&dokument=0005_tag&l=de Adolf Hitler, Rede bei der Eröffnung des neu einberufenen Reichstags ["Tag von Potsdam"], 21. März 1933]
* {{икона|de}} [http://www.1000dokumente.de/index.html?c=dokument_de&dokument=0005_tag&l=de Adolf Hitler, Rede bei der Eröffnung des neu einberufenen Reichstags ["Tag von Potsdam"], 21. März 1933]


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 22:04, 17 октомври 2015

Държавническия поклон на избрания за канцлер Адолф Хитлер пред президента Паул фон Хинденбург символизира приемането на пруската кауза и мироглед от младия баварски политик. Ръкополагането е посвещение в мисията на Прусия за Германия, Европа и света, именно от главнокомандващия армиите на Централните сили в Първата световна война.

«Денят на Потсдам» (Шаблон:Lang-de, известен още и като «ден на националното обновление» (Шаблон:Lang-de) е организирана от НСДАП тържествена церемония на 21 март 1933 г. в Потсдам по случай свикването на новия Райхстаг.

Целта на тази церемония е демонстрация на приемственост между новата партия и стария пруско-германски контекст в и при обединението на Германия предвид постигането на главната задача - ликвидирането на последиците от Версайския диктат над страната, съгласно програмата на НСДАП. Мероприятието също така преследва успокояване на вътрешнополитическите страсти с обезпечаване поддръжката за нацистката партия всред консервативните сили извън страната. Денят на Потсдам е първото значимо пропагандно мероприятие от голям мащаб, с което Йозеф Гьобелс показва качествата си.

Sitz im Leben

На 5 март 1933 г. са новите избори за Райхстаг. За пожара в Райхстага в нощта срещу 28 февруари 1933 г., вътрешният министър на Прусия Херман Гьоринг обвинява Комунистическата партия на Германия зад която седят враговете на Райха. Издаден е Указ на Райхпрезидента за защита на народа и държавата. НСДАП печели изборите, но няма мнозинство в новия Райхстаг. Спечелилата партия се нуждае от коалиция, за да сформира правителство начело с Адолф Хитлер. Това принуждава партийното ръководство на НСДАП да започне преговори с дясната националистическа партия - Немската национална народна партия.

Ръководството на НСДАП се нуждае от поддръжка за планираното внасяне в пленарна зала на законопроекта си за Закон за извънредните пълномощия, посредством който се изменя конституцията на Ваймарската република, но за приемането на законопроекта е нужно мнозинство от 2/3 от гласовете. При това положение е необходимо освен наличието на чрезвичайно събитие каквото е пожара в Райхстага, но поддръжка за законопроекта в Райхстага от депутатите на Партия "Център" и либералните формации. За да се мобилизира общественото мнение в подкрепа на законопроекта е организирана и помпозната церемония.

Програмата на тържеството включва две богослужения за райхпрезидента и лютераните в Църквата "Свети Николай Чудотворец", а за депутатите католици - в католическата църква, след което триумфалното шествие се насочва към тържествената обща церемония в Гарнизонната църква. Тържественото мероприятие се предава директно по радиото.

Церемонията

Тържествената реч в Гарнизонната църква в «Деня на Потсдам» на Хитлер пред седналия пред него Хинденбург

Откриване на първата сесия на новия Райхстаг става повод за тържество в Гарнизонната църква поради обективното състояние на символа на германската демокрация - сградата на Райхстага. Под купола на църквата в която почиват тленните останки на пруските крале се разиграва блестящо сценария на Йозеф Гьобелс с ключов момент - полагането на ръка от страна на Паул фон Хинденбург, като пруски ветеран фелдмаршал и главнокомандващ армиите на Центалните сили в ПСВ, върху рамото на младия райхканцлер от Бавария. Този акт демонстрира освен правоприемство, но и освещение за новата идеологическа програма. Облеклото на двамата държавници също е емблематично - Хинденбург е във фелдмаршалска пруска униформа, а Хитлер с визитка и цилиндър. Хитлер (ефрейтор) коленопреклонно склонява глава пред Райхпрезидента и славен пруски военначалник, който го ръкополага приемствено и исторически за бъдещето на Германия.

Значение

Юбилейна монета от 5 райхсмарки - емисия 1934 г., с изображение на Гарнизонната църква и 1933 г. с отбелязване «Ден на Потсдам»

Тържествената церемония за деня на Потсдам демонстрира символическата превоприемственост на НСДАП къмто пруско-германската история, понеже обединението на Германия, създаването на новата Германска империя, започва именно оттук. Този акт поставя новият райхканцлер редом до Фридрих Велики, Ото фон Бисмарк и Хинденбург. По този начин, НСДАП събира посредством обществения хор и натиск гласове от другите партии за така нужната поддръжка за приемането на Закона за извънредните пълномощия, посредством който de facto се суспендира ваймарската конституция, а демокрацията в страната добива съвсем фасаден шутовски лик.

Освен историческото място, резиденция на пруските крале, 21 март съвсем не е случайна дата в германската история. На тази дата в 1871 г. е учреден първият райхстаг на обединена Германия, след победата във френско-пруската война, а Ото фон Бисмарк e избран за пръв Канцлер на Германия.

С този символичен акт се слага началото по реализацията на амбициозната програма на НСДАП.

Следствия

ГСП не участва в церемонията, понеже е засегната от "присъдата ѝ" която се съдържа в "моята борба" на новия германски райхканцлер:

След като осъзнах, че евреите са лидерите на социалдемокрацията, пердето започна да пада от очите ми. Моята продължителна душевна борба завърши.

Новоизбраните членове на Райхстага от Комунистическата партия на Германия по това време са или задържани за съпричастност към подпалването на сградата-символ на германската демокрация, или "не могат да вземат участие в тържеството", понеже според думите на Вилхелм Фрик са заети със «обществено-полезни дейности в концентрационните лагери».

На 23 март 1933 г. първият закон, който приема новият Райхстаг, е за предоставянето на извънредни и допълнителни пълномощия за справяне с така създалата се ситуация в държавата на новия райхканцлер. Церемонията в деня на Потсдам е прелюдията къмто концентрирането на цялата власт в ръцете на новият Райхканцлер. Пропагандните усилия в случая са насочени към историческата приемственост, гарнирана с неизбежната за такива случаи помпозност, военни маршове и паради, придружени от дрънкане на оръжие във военна униформа.

Неслучайно за място на последната от 3-те срещи на върха на тримата големи от т.нар. антихитлеристка коалиция е избран Потсдам. На последната среща преди падането на желязната завеса, с началото на студената война, е приета т.нар. потсдамска декларация.

Литература

  • Martin Sabrow: Der «Tag von Potsdam». Zur Karriere eines politischen Symbols Vortrag 2003 (Digitalisat)

Външни препратки

Вижте също