Кавитация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници|11:48, 26 юни 2015 (UTC)}}
{{без източници|11:48, 26 юни 2015 (UTC)}}
[[Файл:Cavitating-prop.jpg|дясно|мини|Кавитиращо витло в експеримент с воден тунел]]
[[Файл:Cavitating-prop.jpg|дясно|мини|Кавитиращо витло в експеримент с воден тунел]]
'''Кавитацията''' е природен феномен, свързан с процеса на образуване на кухини във [[флуид]]и, когато в резултат на високата им скорост тяхното налягане спадне в съответствие със [[Теорема на Бернули|закона на Бернули]]. В основата ѝ седи кумулативният ефект. Запълнените с пара кухини изчезват, когато попаднат в области с по-високо налягане, а полученото ударно налягане може да предизвика образуването на вдлъбнатини по повърхността на твърди тела.
'''Кавитацията''' е природен феномен, свързан с процеса на образуване на въздушни мехури в течности, в резултат на понижение на налягането и се получава при увеличаване на скоростта на движещата се течност или при преминаване на интензивна акустична вълна. Придвижвайки се в зони в течността с повишено налягане, кавитационните мехурчета се пукат, излъчвайки ударна вълна. Полученото ударно налягане може да предизвика деформации (шупли, вдлъбнатини, каверни) по повърхността на твърди тела, попадащи под непосредственото му въздействие.
Кавитационни ефекти се наблюдават при хидротурбини, корабни витла или при машинни части, които работят в хетерогенна среда (напр., работното колело на центробежните помпи). Кавитацията е разрушителна за строителните и машинни конструктивни елементи, намиращи се под въздействието ѝ – предизвиква ерозия, износване, деформации, скъсване или други повреди при продължително действие.

Кавитацията може да бъде и полезна в определени случаи, когато е необходимо разрушение; с подобна цел се прилага в промишлеността, медицината, военната техника и други сходни области.
Ефектът ѝ се наблюдава при корабните витла (или в частност при машинни части, които работят в хетерогенна среда, например работното колело на центробежните помпи). Ефектът от кавитацията при всички случаи е разрушителен. Предизвиква ерозия, разрушаване, изкривяване, скъсване или други повреди по въртящата се част на тялото при продължителна работа.


{{физика-мъниче}}
{{физика-мъниче}}

Версия от 12:34, 21 октомври 2015

Кавитиращо витло в експеримент с воден тунел

Кавитацията е природен феномен, свързан с процеса на образуване на въздушни мехури в течности, в резултат на понижение на налягането и се получава при увеличаване на скоростта на движещата се течност или при преминаване на интензивна акустична вълна. Придвижвайки се в зони в течността с повишено налягане, кавитационните мехурчета се пукат, излъчвайки ударна вълна. Полученото ударно налягане може да предизвика деформации (шупли, вдлъбнатини, каверни) по повърхността на твърди тела, попадащи под непосредственото му въздействие. Кавитационни ефекти се наблюдават при хидротурбини, корабни витла или при машинни части, които работят в хетерогенна среда (напр., работното колело на центробежните помпи). Кавитацията е разрушителна за строителните и машинни конструктивни елементи, намиращи се под въздействието ѝ – предизвиква ерозия, износване, деформации, скъсване или други повреди при продължително действие. Кавитацията може да бъде и полезна в определени случаи, когато е необходимо разрушение; с подобна цел се прилага в промишлеността, медицината, военната техника и други сходни области.

Шаблон:Физика-мъниче