ФК Спортклуб (София): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Спортклуб''' е [[България|български]] [[Футбол|футболен]] отбор, който е основан през [[1919]] г. в [[София]].
'''Спортклуб''' е [[България|български]] [[Футбол|футболен]] отбор, основан през [[1912]] г. в [[София]] под името "Любен Каравелов". През 1944 година става съосновател на новото универсално спортно дружество "[[ФК Септември (София)|Септември]]" в III-ти район на столицата.


== История ==
== История ==


Спортклуб (София) е наследник на футболния отбор "Любен Каравелов" (София), който е основан на [[3 октомври]] [[1912]] г. в квартал "Баталова воденица" (сега квартал "[[Сердика (жилищен комплекс)|Сердика]]"). От [[1914]] г. "Любен Каравелов" е официално регистриран като секция към "[[ПФК Славия (София)|Славия]]". През [[1919]] г. на базата на сектора "Любен Каравелов" е основан отбора на "Спортклуб" (София). На [[19 септември]] [[1920]] г. след обединение с "Мусала" (кв. Баталова воденица, осн. [[1927]] г.) и "Славейков" (Чаир махала, осн. [[1918]] г.) "Спортклуб" става самостоятелен спортен клуб. През [[1935]] г. "Спортклуб" става [[Шампионат на България|шампион на България]], като на финала на [[Държавно първенство|Държавното първенство]] побеждава отбора на [[Тича (отбор)|Тича]] ([[Варна]]) с 4:0. Между сезоните [[1943]]-[[1944]] г. участва в първенството обединен с отбора на [[Средец (София)]]. На [[25 октомври]] [[1944]] г. се обединява със столичните клубове [[Сокол (отбор)|Сокол]] (Ючбунар), [[Акоах]] (пл. Възраждане) и [[Възраждане (отбор)|Възраждане]] (гара Сердика) под името [[Септември (София)|Септември]].
Софийски Спортклуб е основан на [[3 октомври|1 декември]] [[1912]] г. в квартал "Три кладенци" под името "Каравелов". От [[1914|1919]] г. е официално приет като секция към "[[ПФК Славия (София)|Славия]]". На 19 септември [[1920]] г. на базата на сектора "Любен Каравелов" е основан отбора на "Спортклуб" (София). През същата [[1920]] г. към него се вливат кварталните клубове "Мусала" (кв. Баталова воденица, осн. [[1927]] г.) и "Славейков" (Чаир махала, осн. [[1918]] г.). През [[1935]] г. "Спортклуб" става [[Шампионат на България|шампион на България]], като на финала на [[Държавно първенство|Държавното първенство]] побеждава отбора на [[Тича (отбор)|Тича]] ([[Варна]]) с 4:0. Между сезоните [[1943]]-[[1944]] г. участва в първенството обединен с отбора на [[Средец (София)]]. На 5 ноември [[1944]] г. се обединява със столичните клубове [[Сокол (отбор)|Сокол]] (Три кладенци, осн. 1931 г.) и [[Възраждане (отбор)|Възраждане]] (осн. 1925 г. като Акоах) под името [[Септември (София)|Септември]].


== Местоположение ==
== Местоположение ==


Спортен клуб Спортклуб (София) е развивал спортна дейност в квартал “Баталова воденица” (сега квартал “Сердика”) в София. Районът на клуба е обхващал пространството около Министерството на земеделието и в района на гара “Сердика” в София, обхващайки пространството между булевард “Владайска река” (сега булевард “Инж. Иван Иванов”), булевард “Вардар” (сега не съществува в тази си част), улица “Охридско езеро” и улица “Камен Андреев” в София.
Спортен клуб Спортклуб (София) е развивал спортна дейност в квартал “Три кладенци” в София. Районът на клуба е обхващал квартала около Министерството на земеделието, площад "Македония" и района на гара “Сердика”, както и пространството между булевард “Владайска река” (сега булевард “Инж. Иван Иванов”), булевард “Вардар” (сега не съществува в тази си част), улица “Охридско езеро” и улица “Камен Андреев” в София.
Канцеларията на клуба се е намирала на улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) в София.
Канцеларията на клуба се е намирала на улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) в София.


Ред 16: Ред 16:
== Игрище ==
== Игрище ==


Игрище “Спортклуб” се е намирало в квартал “Еврейски герен” (сега квартал “Зона Б-5”), в близост до гара “Сердика” в София. Точното месторазположение на игрището е било между улица “Морава” (сега улица “Българска морава”) и улица “Д-р Георги Златарев” (сега улица “Партений Нишавски”), срещу сградата на Пожарната команда в София. От южната страна на игрище “Спортклуб” е минавала железопътната линия към гара “Сердика” в София.
Игрище “Спортклуб” се е намирало в квартал “Герена” в близост до гара “Сердика” в София (сега квартал “Зона Б-5”). Точното месторазположение на игрището е било между улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) и улица “Д-р Георги Златарев” (сега улица “Партений Нишавски”), срещу сградата на Пожарната команда. От южната страна на игрище “Спортклуб” е минавала железопътната линия към гара “Сердика”.
Игрище “Спортклуб” е изградено през 20-те години на миналия век на място, което преди строежа на игрището е било мочурище, ползвано предимно за изхвърлянето на отпадъците в западната част на град София. Игрището е било заобиколено с ограда и не е разполагало с трибуни, като е било с капацитет за около 5000 зрители.
Игрище “Спортклуб” е открито през 1929 г. на място, което преди строежа му е било мочурище, ползвано предимно за изхвърлянето на отпадъците в западната част на град София. Игрището е било заобиколено с ограда и е разполагало със земни насипи за трибуни, като е било с капацитет за около 5000 зрители.
На игрище “Спортклуб” се провеждат официални срещи от Софийското футболно първенство.
На игрище “Спортклуб” се провеждат официални срещи от Софийското футболно първенство. То съществува до август 2015 г., като тогава на негово място е изграден открит многофункционален комплекс на "Спортна София" в Зона Б-5.
В края на 40-те години на миналия век игрището е разрушено, но не напълно, като част от игрище “Спортклуб” все още съществува. Сега на това място в София се намира база на Министерството на просветата.


== Обединения ==
== Обединения ==
Ред 25: Ред 24:
На [[21 юни]] [[1942]] г. отборът на Спортклуб (София) се обединява с отбора на Средец (София) под името Общински Спортклуб Средец (София).
На [[21 юни]] [[1942]] г. отборът на Спортклуб (София) се обединява с отбора на Средец (София) под името Общински Спортклуб Средец (София).
През месец [[август]] [[1942]] г. отборът на Спортклуб Средец (София) се обединява с отбора на [[Хоментмен (София)]] под името Спортклуб Средец (София).
През месец [[август]] [[1942]] г. отборът на Спортклуб Средец (София) се обединява с отбора на [[Хоментмен (София)]] под името Спортклуб Средец (София).
Спортклуб (София) съществува до [[5 ноември]] [[1944]] г., когато на обединително събрание, състояло се в салона на дружество “Добродетел”, отборът на Спортклуб (София) е обединен с отборите на Сокол (София) и Възраждане (София) под името Септември (София).
Спортклуб (София) съществува до [[5 ноември]] [[1944]] г., когато на обединително събрание, състояло се в салона на дружество “Добродетел”, отборът на Спортклуб (София) се обединява с отборите на Сокол (София) и Възраждане (София) под името Септември (София).


== Цветове на клуба ==
== Цветове на клуба ==


Клубните цветове на Спортклуб (София) са били лилаво и бяло.
Клубните цветове на Спортклуб (София) са били лилаво и бяло, а също бяло и черно.


== Успехи ==
== Успехи ==
Ред 47: Ред 46:
* [[Борис Раденков]]
* [[Борис Раденков]]
* [[Александър Белокапов]]
* [[Александър Белокапов]]
* [[Стою Недялков]]
* [[Стою Недялков|Стою Недялков–Доктор Кох]]
* Стефан Йовев
* Стефан Йовев
* Кирил Попов
* Кирил Попов
* Милети Костов
* Милети Костов
* [[Георги Пачеджиев]]
* [[Георги Пачеджиев|Георги Пачеджиев–Чугуна]]
* [[Коста Танев]]
* [[Коста Танев]]
* Красимир Константинов
* Красимир Константинов
* Никола Димитров
* Никола Димитров–Пощата
* Любомир Петров
* Любомир Петров
* Стефан Ангелов
* Стефан Ангелов
* Петър Златарев–Джулето


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 23:16, 23 октомври 2015

Спортклуб е български футболен отбор, основан през 1912 г. в София под името "Любен Каравелов". През 1944 година става съосновател на новото универсално спортно дружество "Септември" в III-ти район на столицата.

История

Софийски Спортклуб е основан на 1 декември 1912 г. в квартал "Три кладенци" под името "Каравелов". От 1919 г. е официално приет като секция към "Славия". На 19 септември 1920 г. на базата на сектора "Любен Каравелов" е основан отбора на "Спортклуб" (София). През същата 1920 г. към него се вливат кварталните клубове "Мусала" (кв. Баталова воденица, осн. 1927 г.) и "Славейков" (Чаир махала, осн. 1918 г.). През 1935 г. "Спортклуб" става шампион на България, като на финала на Държавното първенство побеждава отбора на Тича (Варна) с 4:0. Между сезоните 1943-1944 г. участва в първенството обединен с отбора на Средец (София). На 5 ноември 1944 г. се обединява със столичните клубове Сокол (Три кладенци, осн. 1931 г.) и Възраждане (осн. 1925 г. като Акоах) под името Септември.

Местоположение

Спортен клуб Спортклуб (София) е развивал спортна дейност в квартал “Три кладенци” в София. Районът на клуба е обхващал квартала около Министерството на земеделието, площад "Македония" и района на гара “Сердика”, както и пространството между булевард “Владайска река” (сега булевард “Инж. Иван Иванов”), булевард “Вардар” (сега не съществува в тази си част), улица “Охридско езеро” и улица “Камен Андреев” в София. Канцеларията на клуба се е намирала на улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) в София.

Прозвище

Нарицателното име на Спортклуб (София) е било “моравите”, а също и "виолетовите".

Игрище

Игрище “Спортклуб” се е намирало в квартал “Герена” в близост до гара “Сердика” в София (сега квартал “Зона Б-5”). Точното месторазположение на игрището е било между улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) и улица “Д-р Георги Златарев” (сега улица “Партений Нишавски”), срещу сградата на Пожарната команда. От южната страна на игрище “Спортклуб” е минавала железопътната линия към гара “Сердика”. Игрище “Спортклуб” е открито през 1929 г. на място, което преди строежа му е било мочурище, ползвано предимно за изхвърлянето на отпадъците в западната част на град София. Игрището е било заобиколено с ограда и е разполагало със земни насипи за трибуни, като е било с капацитет за около 5000 зрители. На игрище “Спортклуб” се провеждат официални срещи от Софийското футболно първенство. То съществува до август 2015 г., като тогава на негово място е изграден открит многофункционален комплекс на "Спортна София" в Зона Б-5.

Обединения

На 21 юни 1942 г. отборът на Спортклуб (София) се обединява с отбора на Средец (София) под името Общински Спортклуб Средец (София). През месец август 1942 г. отборът на Спортклуб Средец (София) се обединява с отбора на Хоментмен (София) под името Спортклуб Средец (София). Спортклуб (София) съществува до 5 ноември 1944 г., когато на обединително събрание, състояло се в салона на дружество “Добродетел”, отборът на Спортклуб (София) се обединява с отборите на Сокол (София) и Възраждане (София) под името Септември (София).

Цветове на клуба

Клубните цветове на Спортклуб (София) са били лилаво и бяло, а също бяло и черно.

Успехи

  • Държавно първенство на България: 1935 г. (Шампион)
  • Държавна купа на България: 1938 (1 кръг - Предварителна фаза - София)
  • Софийско първенство:
  • I Софийска дивизия: 1935 (Победител)
  • II Софийска дивизия: 1941 (II място)
  • Купа “Улпия Сердика”: 1926 (Полуфинал), 1928 (Полуфинал), 1935 (Полуфинал)
  • Участие в Софийското футболно първенство:
  • I Софийска дивизия: 1922-1940 (19 сезона)
  • II Софийска дивизия: 1941-1944 (4 сезона)

Известни футболисти

Източници

"Футболен алманах София 1921-1948", автор Никола Христов