Андеш Брайвик: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
→‎Нападението на Брайвик: Премахнах пристрастни изрази и лични оценки, но остава да се добавят източници за параграфа.
Ред 68: Ред 68:


==Нападението на Брайвик==
==Нападението на Брайвик==
В 15:25 CEST на 22 юли 2011 г. атакува с коли-бомби, заредени с игданит<ref>Игданит или ANFO (Ammonium Nitrate/Fuel Oil) е бризантно взривно вещество, предизвикващо детонация с висока скорост, със сила 80% от тази на тротила; изисква специални средства или иницииращ заряд за взривяване, представлява устойчива смес от гранулирана амониева селитра с течни въглеводороди: керосин, бензин, нафта, меласа, нитрометан, широко използвано заради достъпността на съставките и ниската им цена от ислямските терориски в Близкия изток и Чечня, от ИРА в Северна Ирландия, ЕТА в Испания, от ФАРК в Колумбия и в САЩ при атентата в Оклахома сити.</ref> правителствения квартал на Осло, които нанасят сериозни щети, парализират града и убиват 8 човека.
В 15:25 централноевропейско време на 22 юли 2011 г. атакува с коли-бомби, заредени с игданит<ref>Игданит или ANFO (Ammonium Nitrate/Fuel Oil) е бризантно взривно вещество, предизвикващо детонация с висока скорост, със сила 80% от тази на тротила; изисква специални средства или иницииращ заряд за взривяване, представлява устойчива смес от гранулирана амониева селитра с течни въглеводороди: керосин, бензин, нафта, меласа, нитрометан, широко използвано заради достъпността на съставките и ниската им цена от ислямските терориски в Близкия изток и Чечня, от ИРА в Северна Ирландия, ЕТА в Испания, от ФАРК в Колумбия и в САЩ при атентата в Оклахома сити.</ref> правителствения квартал на Осло, които нанасят сериозни щети, парализират града и убиват 8 човека.


След това атакува лагера на [[Работническа партия (Норвегия)|Работническата партия на Норвегия]] на недалечния остров Ютьоя (''Utøya''), където с карабина ''Ruger Mini-14'' и полуавтоматичен пистолет ''Glock 17'' разстрелва 69 младежи активисти на партията, сред които едно дете на 14 години и доведения брат на [[Мете-Марит Тюсем Хьойби|Мете Марит]] - крон принцесата на Норвегия. Убива при нападенията си общо 77 и ранява още 155 човека, материалните и морални щети са колосални.
След това атакува лагера на [[Работническа партия (Норвегия)|Работническата партия на Норвегия]] на недалечния остров Ютьоя (''Utøya''), където с карабина ''Ruger Mini-14'' и полуавтоматичен пистолет ''Glock 17'' разстрелва 69 младежи активисти на партията, сред които едно дете на 14 години и доведения брат на [[Мете-Марит Тюсем Хьойби|Мете Марит]] - крон принцесата на Норвегия. Убива при нападенията си общо 77 и ранява още 155 човека, материалните и морални щети са колосални.

Версия от 00:16, 1 декември 2015

Андеш Бравин Брайвик (Anders Behring Breivik)
Fjotolf Hansen
норвежки терорист
Роден
Осло

Религияпротестант
Националностнорвежец
ПартияПартия на прогреса (1999 г. – 2006 г.)
Работилпрограмист, търговец, земеделец, самоопределя се като писател
ПсевдонимAndrew Berwick
Sigurd Jorsalfar
Sigurd the Crusader
Семейство
БащаЙенс Дейвид Брайвик (Jens David Breivik) икономист, норвежки дипломат в Лондон и Париж, свързан с Работническата партия на Норвегия
МайкаБаринг Венке(Behring Wenche), медицинска сестра

Уебсайт
Андеш Бравин Брайвик (Anders Behring Breivik) в Общомедия

Андеш Бравин Брайвик (Шаблон:Lang-no, ['andəʂ 'beːɾiŋ 'bɾæɪʋiːk]) e норвежки масов убиец терорист.

Предистория

Ранни години

Брайвик отрасва в Осло при майка си, родителите му се развеждат рано и често за дълго пребивава при баща си в Лондон и Париж. Когато е на 12 години, майка му се омъжва повторно за норвежки офицер. Завършва търговската гимназия в Осло, където се проявява като интелигентен и загрижен за другарите си ученик. В ранните си юношески години той е упорит художник на графити и част от хип-хоп общността в Западен Осло. Той взема много по-насериозно, отколкото своите другари, рисуването на графити, за което е заловен няколко пъти от полицията и два пъти му е налагана глоба през 1995 година. Прекарал много време във фитнес тренировки с тежести, започва да използва анаболни стероиди. Грижи се много за външния си вид, за да изглежда голям и силен. Като навършва двадесет години, се подлага на козметична хирургия, в която коригира брадичката, носа и челото си, и е много доволен от резултата.

Освободен е от военна повинност в норвежката армия като „негоден за военна служба“ според преценката на наборната комисия. През 1997 год., на 18- годишна възраст, губи 2 милиона крони (около 370 000 щ. д.) на фондовия пазар. След 21-годишна възраст започва работа в отдела за обслужване на клиенти на една неназована компания, където работи с „хора от всички страни“ и е „любезен към всички“, според негов бивш колега, който го описа като „изключителен“, но близък негов приятел заявява, че той обикновено е с голямо его и лесно се дразни „от тези с произход от Близкия изток или Южна Азия“. С часове играе на стрелковите компютърни игри Modern Warfare 2 и World Of Warcraft.

Зряла възраст

Твърди, че от 2002 год. (на 23-годишна възраст) започва деветгодишен план за финансиране на атаките, като по време на работа в компанията за обслужване на клиенти основава свой собствен бизнес в компютърното програмиране и неговата компания нараства до шест служители и няколко офшорни банкови сметки. Прави първия си милион крони на възраст от 24 години. Фирмата по-късно е обявена в несъстоятелност и за него се съобщава за няколко нарушения на закона. След това се премества обратно в дома на майка си, за да спести пари. Неговите декларирани в Норвегия активи през 2007 год. са около 630 000 норвежки крони, но Брайвик твърди, че до 2008 г. той разполага с около 2 000 000 крони и девет кредитни карти.

През 2009 год. посещава Прага в опит да купи незаконни оръжия, но решава да ги получи като следва законните канали в Норвегия. Там законно се снабдява с един полуавтоматичен 9-милиметров пистолет Глок-17 чрез членството си в стрелкови клуб и полуавтоматична карабина Ruger Mini-14 като притежател на ловен билет.

В края на юни и началото на юли 2011 г. се премества на юг в района на село Оста (Åsta) в община Омут (Åmot), окръг Хиедмарк (Hedmark), на около 140 км североизточно от Осло, където се намира фермата му. Както той признава в своя манифест, той използва земеделската си компания за законно получаване на големи количества изкуствени торове и други химикали за производството на взривни вещества. Първо купува малко количество експлозив от онлайн магазин, базиран в Полша, но само през май земеделските доставчици продават на компанията му шест тона химически торове. Описва първите си експерименти с експлозиви, както и подробности от успешен тест на детонация на отдалечено място на 13 юни 2011 год. и цинично определя цената на подготовката за атентатите на 317 000 евро: „130 000 от джоба си и 187 500 евро загубени приходи за период от три години“.

Брайвик създава политическия си манифест

"Еврабия" Според конспиративните теории за демографски и културно доминирана от исляма Европа

Програмното му писание е "Европейска декларация за независимост - 2083" от 1518 страници, но той призна в съда, че това са най-вече компилирани текстове, писани от други хора в Интернет. Файлът с Европейската декларация за независимост е разпространен по е-mail до 1,003 адреси, 90 минути преди взривовете в Осло. Определя термина "културен марксизъм", който заедно с либерализма и мулти-културализма прокарван от Европейският съюз, са проводници на заплахата от ислямско господство над Европа, ислямизацията и арабизацията ѝ и превръщането ѝ в "Еврабия". Обвинява европейските фактори в планирането на културен геноцид, масово преселение на мюсюлмани и обявява необходимостта от "превантивна атака срещу предателите", срещу деконструкцията на норвежката етническа група и деконструкцията на норвежката култура. Счита се за рицар, посветен на спиране на вълната от мюсюлмански имигранти в Европа. Позовава се многократно на публикациите на американския евреин анти-ислямист - Робърт Брус Спенсър, на британската еврейка от египетски произход Бат Йеор, създала термина "Еврабия", сръбската националистка Среча Трифкович, подвизаваща се в САЩ, австралийският про-расист Кийт Ундсчътъл (Windschuttle), норвежкия блогър, анти-ислямист Fjordman (Peder Are Nøstvold Jensen), американската нео-консерваторка Памела Гелър, оглавяваща групата SION (Stop Islamization of Nations), фламандския национал-сепаратист и анти-ислямист Конраад Елст, на про-израелският, американски анти-исламист Даниъл Пайпс и експерта по ислямски тероризъм Магнус Рансторп (Ranstorp), говори с възхищение за анти-ислямската Аян Хирси Али, холандският еврофоб и ксенофоб Герт Вилдерс, американският анти-ислямист Брус Бауер и полско-немския еврейски консерватор Хенрик М. Бродер. Адмирира " монокултурализма" на Япония и Корея и за отказа им да приемат имигранти. Призовава всички "националисти" да се присъединят в борбата срещу "културните марксисти - мултикултуралистити". В "Европейската декларация" Брайвик се застъпва възстановяването на патриархата, и за спесяване на европейската културна и етническа идентичност. Заявява се като загрижен за само за раса, а за западната юдео-християнска култура и въобща за християнството. Призовава хиндуистките националисти да прогонят мюсюлманите от Индия. Настоява за изчистване на всички мюсюлмани от Европа и депортирането им в Африка и Азия. Осъжда папа Бенедикт XVI за диалога с исляма: "Папа Бенедикт се е отказал от християнството и всички християнски европейци, той е страхлив, некомпетентен, корумпиран и нелегитимни папа." Следователно ще бъде необходимо, пише Брайвик, свалянето на църковната йерархия. Осъжда и християнска мисионерска дейност в Индия, тъй като ще доведе до "пълно унищожаване на индуистката вяра и култура ", и изразява подкрепа за движението "Хиндутва " срещу индийските комунистически сили. Препоръчва да се следва стратегия за провокиране акции на ислямисти от "джихад" и марксисти екстремисти, което на свой ​​ред да доведе повече хора да се присъединят към идеите. Изучиава методите на Ал-кайда и ислямските терористични групи, също нао ИРА , ЕТА и други, прокламира, че трябва да се приемат методите на Ал Кайда , и да се поучим от техния успех за да се избегнат грешките. Възхищава се от Влад III Дракула (Влад Цепеш) , Жак дьо Моле и Ян III Собиески.

Оценки за политическите схващания на Брайвик

Томас Хегнамер ( Hegghammer) от норвежкия изследователски център на отбраната създаданата от Брайвик идеологиия не се вмества точно в на установените категории за дясна идеология, като бял супремасизъм и ултранационализъм или шовинизъм, но е по-близко до някакъв нов "макро-национализъм" и "нова доктрина на цивилизационна война ", а норвежкия социолог Ларс Гюла (Gule) я характеризира като " национално консервативна , а не нацистка".

Предизвестие за нападението в политическия манифест на Брайвик

В своята „Европейска декларация за независимост – 2083“ той обявява освен идеологията си, и планираните за утвърждаването ѝ атентати с взривяването на нает минибус Volkswagen Crafter, натоварен с 1160 кг игданит (ANFO), въоръжението полуавтоматична карабина Ruger Mini-14 (най-близкото до армейските оръжия, позволено в Норвегия), полуавтоматичен пистолет Глок-34, бронежилетка, противопехотни шипове (caltrops) и полицейски знаци.

Нападението на Брайвик

В 15:25 централноевропейско време на 22 юли 2011 г. атакува с коли-бомби, заредени с игданит[1] правителствения квартал на Осло, които нанасят сериозни щети, парализират града и убиват 8 човека.

След това атакува лагера на Работническата партия на Норвегия на недалечния остров Ютьоя (Utøya), където с карабина Ruger Mini-14 и полуавтоматичен пистолет Glock 17 разстрелва 69 младежи активисти на партията, сред които едно дете на 14 години и доведения брат на Мете Марит - крон принцесата на Норвегия. Убива при нападенията си общо 77 и ранява още 155 човека, материалните и морални щети са колосални.

На 25 юли 2011 е обвинен по 147a параграф на норвежкия Наказателния кодекс за „дестабилизиране и унищожаване на основните функции на обществото“. Максималната присъда в страната е 21 години затвор, но е възможно и доживотно задържане в психиатрия. Задържан е в затвора Ила (Ila), където има на свое разположение три килии: една за да си почива, да спи и да гледа DVD или телевизионни филми, втора е създадена за него за работа с компютър без интернет връзка и трета, където му е осигурено оборудване за фитнес зала. Той посвещава времето си там да пише на единомисленици. На 16 април 2012 г. в Съдебната палата на Осло, под юрисдикцията на окръжен съд на Осло, започва процесът, в който след характерният поздрав със свит десен юмрук и изпъната ръка Брайвик заявява:

Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност.

Андеш Брайвик

. Заявява също, че съдът е нелегитимен.

Съдебен процес срещу Андеш Брайвик

Бележки

  1. Игданит или ANFO (Ammonium Nitrate/Fuel Oil) е бризантно взривно вещество, предизвикващо детонация с висока скорост, със сила 80% от тази на тротила; изисква специални средства или иницииращ заряд за взривяване, представлява устойчива смес от гранулирана амониева селитра с течни въглеводороди: керосин, бензин, нафта, меласа, нитрометан, широко използвано заради достъпността на съставките и ниската им цена от ислямските терориски в Близкия изток и Чечня, от ИРА в Северна Ирландия, ЕТА в Испания, от ФАРК в Колумбия и в САЩ при атентата в Оклахома сити.

Външни препратки