Национално училище за танцово изкуство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 20: Ред 20:


=== Модерни танци ===
=== Модерни танци ===
Учебни предмети в специалност модерен танц  по професия  “танцьор”:''Модерен танц,Класически екзерсис,Композиция и импровизация,Джаз танц,Репертоар,Учебна практика,Актьорско майсторство,Вокална подготовка,Теория и методика на специалността,История на танца,История на изкуството.
Учебни предмети в специалност модерен танц  по професия  “танцьор”: Модерен танц,Класически екзерсис,Композиция и импровизация,Джаз танц,Репертоар,Учебна практика,Актьорско майсторство,Вокална подготовка,Теория и методика на специалността,История на танца,История на изкуството.
В специалност “ Модерен танц ” професионалното обучение е базирано на танцовите техники Греъм, Кънингам, Рилийз, по класически екзерсис на балетната система Ваганова.Преподавателите са хореографи и солисти на Балет Арабеск .Завършилите професионален курс на обучение кадри на НУТИ в Специалност “Модерен танц”, след XII клас се реализират успешно професионално  ставайки част от съставите на Балет Арабеск и Музикален театър– ДМБЦ – София.
В специалност “ Модерен танц ” професионалното обучение е базирано на танцовите техники Греъм, Кънингам, Рилийз, по класически екзерсис на балетната система Ваганова.Преподавателите са хореографи и солисти на Балет Арабеск .Завършилите професионален курс на обучение кадри на НУТИ в Специалност “Модерен танц”, след XII клас се реализират успешно професионално  ставайки част от съставите на Балет Арабеск и Музикален театър– ДМБЦ – София.



Версия от 01:07, 20 декември 2015

Националното училище за танцово изкуство (съкратено НУТИ ) е средно училище в София което предлага хореографско обучение в областта на танцовите изкуства - класическия балет, български фолклорни танци и модерни танци.

История

Училището e oсновано на 5 февруари 1951г.по инициатива на основоположника на български балет Анастас Петров и руски балетен педагог Владимир Белий,като Държавно балетно училище и има само една специалност – "класически танц".През 1956г. е открита втората специалност – "български танц" за изучаване на народни танци oт хореографa Кирил Харалампиев и училището е преименувано в Държавно хореографско училище, oт септември 2004г. е открита и трета специалност – "модерен танц". От 1 март 2001 г. училището ce нарича Националнo училище за танцово изкуство /НУТИ/ и е включено в система на 23-те училища по изкуства които се ръководят от министерство на културата.

Днес в НУТИ съществуват три специалности : класически танц(за изучаване на балет ), български танц(за изучаване на български народни танци) и модерен танц, в които преподава екип от учители, както по общообразователните,така и по специалните предмети .

Специалности

Класически танц

Учебни предмети в специалност класически танц по професия  “балетист”:Дуетен танц,Съвременни танцови техники,Характерни танци,Исторически танци,Български танци,Репертоар,Учебна практика,Теория и методика на специалността,История на танца,Актьорско майсторство,Композиция и импровизация,История на изкуството.

В специалност “ Класически танц ” професионалното обучение по класически балет е базирано на методиката на балетната система Ваганова с обучение в репертоара на класическите балети.Преподаватели cа балетисти от националната опера и балет,балет Арабеск и др. Учениците участват в спектакли на Националната опера и балет, Музикален театър – ДМБЦ – София, в различни концерти, фестивали, телевизионни участия,както и в самостоятелните концерти на училището. Зъвършилите професионален курс на обучение кадри на НУТИ в Специалност “Класически танц”, след XII клас се реализират на оперно-балетните сцени в страната и чужбина.

Български танци

Учебни предмети в специалност български танци по професия “танцьор”:Български танци,Класически екзерсис,Танци на народите,Съвременни танцови техники,Композиция и импровизация,Репертоар,Учебна практика,Теория и методика на специалността,История на танца,Разчитане и описание на танца,Актьорско майсторство,История на изкуството.

В специалност “ Български танц ” учебният материал включва изучаване на основните етнографски фолклорни области – Северна България, Шоплука, Тракия, Добруджа,Родопи и Пирин.Преподавателите са творци и солисти на aнсамбъл „Филип Кутев” и aнсамбъл "Чинари".Завършилите професионален курс на обучение кадри на НУТИ в Специалност “Български танц”, след XII клас се реализират в съставите на aнсамбъл „Филип Кутев”, aнсамбъл „Тракия” и aнсамбъл „Пирин”,общински и частни ансамбли – трупата на Нешка Робева, aнсамбъл „Българе”, aнсамбъл „Чинари” и др.,създават школи за български фолклорен танц.

Модерни танци

Учебни предмети в специалност модерен танц  по професия  “танцьор”: Модерен танц,Класически екзерсис,Композиция и импровизация,Джаз танц,Репертоар,Учебна практика,Актьорско майсторство,Вокална подготовка,Теория и методика на специалността,История на танца,История на изкуството. В специалност “ Модерен танц ” професионалното обучение е базирано на танцовите техники Греъм, Кънингам, Рилийз, по класически екзерсис на балетната система Ваганова.Преподавателите са хореографи и солисти на Балет Арабеск .Завършилите професионален курс на обучение кадри на НУТИ в Специалност “Модерен танц”, след XII клас се реализират успешно професионално  ставайки част от съставите на Балет Арабеск и Музикален театър– ДМБЦ – София.

Обучение

В училището се обучават ученици в трите специалности от V до ХІІ клас, като се изучава пълният курс на общообразователната програма за средните училища по програмите на МОМН.И в трите специалности главният специален предмет се изучава всекидневно и продължителността на занятията е два учебни часа или 90 мин. Това способства за развиване и усъвършенстване качествата на децата, за изграждане на танцувални умения, необходими на бъдещите артисти.Обучението ІХ-ХІІ клас дава възможност за:

  • Полагане на държавни зрелостни изпити за придобиване на средно образование;
  • Полагане на държавни изпити за придобиване на трета степен на професионална квалификация.

За своята история НУТИ е подготвило над 2 хил. професионални изпълнители по неговите специалности.

Общежитие

Хореографското училище предлага на всички свои ученици от страната общежитие-пансион.То се намира в сградата на училището, работи 7 дни в седмицата, с осигурени: денонощно педагогически екип от възпитатели и охрана.

Награди и постижения

  • ОРДЕН “ КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – I СТЕПЕН
  • “КРИСТАЛНА ЛИРА”
  • “ЗЛАТНА ЛИРА” на Съюза на музикалните и танцови дейци
  • член на СЪВЕТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ
  • “ЗЛАТНА КНИГА"
  • “ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за ЕВРОПЕЙСКИ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА

Вижте също