Новогодишен концерт на Виенската филхармония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
кат.
Ред 17: Ред 17:
== Източници ==
== Източници ==
<references>
<references>

[[Категория:Култура във Виена]]

Версия от 17:09, 1 януари 2016

Музикферайн във Виена
Голямата зала в сградата на Музикферайн (2 часа след новогодишния концерт 2015)

Новогодишният концерт на Виенската филхармония е най-известният новогодишен концерт в света. Програмата е съставена предимно от творбите на композиторите от семейство Щраус (Йохан Щраус (баща), Йохан Щраус (син), Йозеф Щраус, Едуард Щраус). 2015 година се излъчва на живо по телевизията в над 90 държави и се гледа от повече от 50 милиона зрители.[1][2] Продуцент е Австрийската обществена радиотелевизионна компания, а събитието се състои в Голямата зала на сградата на Виенско музикално сдружение.


История

Концертът за пръв път се състои на 31 декември 1939. Според анонси във вестниците е бил извънреден концерт на Виенската филхармония с цел събирането на средства за Фондацията "Винтерхилфверк" създадена от националсоциалистите за да поеме част от държавните социални услуги и облекчи бюджета по време на война.[3][4][5] Диригент е бил Клеменс Краус.

От втория концерт през 1941 година датата на провеждане е 1 януари.[6]

От 1958 концертът завърша с три биса след основната програмат. Първият бис по традиция е бърза полка. Вторият е валцът "Синият Дунав" по Йохан Щраус (син), чието начало е прекъснато от ръкопляскания на публиката. В този момент музикантите и диригентът поздравяват всички за новата година. Третият бис е "Радецки марш" на Йохан Щраус (баща). По време на това последно изпълнение публиката ръкопляска в ритъма на музиката и диригентът се обръща към нея. Изключения в тази традиция са годините 1967, когато "Синият Дунав" е бил част от основната програма и 2005, когато "Радецки марш" не се изпълнява от уважение към жертвите от цунамито в югоизточна Азия на 26 декември същата година.

Често участва Хора на виенските момчета. Въпреки, че програмата е доминирана от династията Щраус обикновено се включват и творби от други композитори, сред тях са Йозеф Ланер, Йоханес Брамс и Йозеф Хайдн.

Източници

<references>