Кадиево: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Информация за с. Кадиево, общ. Родопи, обл. Пловдив.
Ред 36: Ред 36:


{{Община Родопи}}
{{Община Родопи}}
[[Категория: Села в Област Пловдив]]
[[Категория:Села в област Пловдив]]
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}

Версия от 16:41, 2 януари 2016

Тази статия е за селото в България. За селото в Турция вижте Кадиево (Вилает Лозенград).

Кадиево
Общи данни
Население1046 души[1] (15 март 2024 г.)
209 души/km²
Землище5,002 km²
Надм. височина178 m
Пощ. код4213
Тел. код031401
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ35095
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Родопи
Павел Михайлов
(БСП за България, Левицата!, БВ; 2019)
Кметство
   кмет
Кадиево
Лиляна Петрова
(БСП, АБВ)
Кадиево в Общомедия

Кадиево е село в Южна България. То се намира в община Родопи, Област Пловдив.

География

Кадиево се намира в близост до втората по големина река, извираща от Родопите - р. Въча. Реката е известна с чистите си и бистри води, тъй като не преминава в близост до промишлени центрове. Селото се намира само на 6 км от гр. Пловдив и има директна автобусна връзка с него на всеки 15 минути в делничните дни. През средата на селото минава и железопътната линия Пловдив - София.

Културни и природни забележителности

Природата на Кадиево остава и до ден днешен неопетнена от човека. Селото е сред малкото, които остават незастроени с безброй сгради. Това спомага за запазването на вида и чистотата на природата му. Една от културните забележителности в Кадиево е Основното училище "Св. Св. Кирил и Методий", което е на приблизително 170 години, реставрирано преди няколко години. Друга известна забележителност е паметника на Светлозар Попов, загинал през Втората Световна Война (ВСВ). Селото има просторен, красив парк с детска площадка, поддържан от Кадиевското кметство, където майки с деца прекарват слънчевите следобеди. В селото има и магазин от веригата КООП, аптека, както и голям стадион, където отборът на селото мери футболните си умения с отборите от съседни села. В центъра на Кадиево е най-голямата му забележителност - църквата "Възнесение Господне", както и красива чешма, построена през 2004 година, върху която е гравирано "Кадиевска чешма".

Ежегодни събития

Селото е известно с ежегодния си събор на Спасов ден, като датата, на която се чества, се изменя всяка година в зависимост от това на коя дата е Великден. Организацията на събора протича по следния начин: в празничната сутрин хора от съседни села идват със сергиите си и се струпват на центъра на Кадиево; Църквата прави известния си курбан, който хората взимат за здраве, провежда се и празнична служба; следобед хората се приготвят за празничната вечер и след 18:00 часа всички се събират на центъра на селото и празнуват с хорá и задружни забавления. Оркестър на живо свири народна музика цяла вечер. Така хората почитат празника си.

Галерия

Бележки

Шаблон:Мъниче селища в България