ФК Спортклуб (София): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 79: Ред 79:


[[Категория:Софийски футболни отбори]]
[[Категория:Софийски футболни отбори]]
[[Категория:Несъществуващи български футболни отбори]]
[[Категория:Спортни клубове предшестващи Септември София |Спортклуб (София)]]
[[Категория:Спортни клубове предшестващи Септември София |Спортклуб (София)]]

Версия от 15:06, 4 януари 2016

Спортклуб (София)
Емблема на футболния клуб
Прозвищеморавите
Основан1912
ДържаваБългария
СтадионСпортклуб
Капацитет5000
ПървенствоПървенство на България
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Спортклуб е български футболен отбор, основан през 1912 г. в София под името "Любен Каравелов". През 1944 година става съосновател на новото универсално спортно дружество Септември в III-ти район на столицата.

История

Софийски Спортклуб е основан на 1 декември 1912 г. в квартал "Три кладенци" под името "Каравелов". От 1919 г. е приет официално като секция към съседите от "Славия". На 19 септември 1920 г. се отделя от тях и приема името "Спортклуб" (София) по предложение на Александър Вазов, племенник на писателя Иван Вазов, състезавал се по това време за едноименния берлински футболен клуб. През същата 1920 г. към "спортклубистите" се вливат кварталните отбори "Мусала" (кв. Баталова воденица, осн. 1927 г.) и "Славейков" (Чаир махала, осн. 1918 г.). През 1935 г. "Спортклуб" става шампион на България, като на финала на Държавното първенство побеждава отбора на Тича (Варна) с 4:0. Между сезоните 1943-1944 г. участва в първенството обединен с отбора на Средец (София).

Местоположение

С.к. Спортклуб (София) е развивал дейност в квартал “Три кладенци” в София. Районът му е обхващал квартала около Министерството на земеделието, площад "Македония" и района на гара “Сердика”, както и пространството между булевард “Владайска река” (сега булевард “Инж. Иван Иванов”), булевард “Вардар” (сега не съществува в тази си част), улица “Охридско езеро” и улица “Камен Андреев” в София. Канцеларията му се е намирала на улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) в София.

Прозвище

Нарицателното име на Спортклуб (София) е било “моравите”, а също и "виолетовите".

Игрище

Игрище “Спортклуб” се е намирало в квартал “Герена” в близост до гара “Сердика” в София (сега квартал “Зона Б-5”). Точното месторазположение на игрището е било между улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) и улица “Д-р Георги Златарев” (сега улица “Партений Нишавски”), срещу сградата на Пожарната команда. От южната страна на игрище “Спортклуб” е минавала железопътната линия към гара “Сердика”. Игрище “Спортклуб” е открито през 1929 г. на място, което преди строежа му е било мочурище, ползвано предимно за изхвърляне на отпадъци в западната част на София. Впоследствие игрището е заобиколено с ограда и е разполагало със земни насипи за трибуни, с капацитет за около 5000 зрители. На игрище “Спортклуб” се провеждат официални срещи от Софийското футболно първенство. То съществува до август 2015 г., като тогава на негово място е изграден открит многофункционален комплекс на "Спортна София" в Зона Б-5.

Обединения

На 21 юни 1942 г. отборът на Спортклуб (София) се обединява с отбора на Средец (София) под името Общински Спортклуб Средец (София). През месец август 1942 г. отборът на Спортклуб Средец (София) се обединява с отбора на Хоментмен (София) под името Спортклуб Средец (София). Спортклуб (София) съществува до 5 ноември 1944 г., когато на обединително събрание, състояло се в салона на дружество “Добродетел”, се обединява с отборите на Сокол (София) и Възраждане (София) под името Септември (София).

Цветове на клуба

Клубните цветове на Спортклуб (София) са били лилаво и бяло, а също бяло и черно.

Успехи

  • Държавно първенство на България: 1935 г. (Шампион)
  • Държавна купа на България: 1938 (1 кръг - Предварителна фаза - София)
  • Софийско първенство:
  • I Софийска дивизия: 1935 (Победител)
  • II Софийска дивизия: 1941 (II място)
  • Купа “Улпия Сердика”: 1926 (Полуфинал), 1928 (Полуфинал), 1935 (Полуфинал)
  • Участие в Софийското футболно първенство:
  • I Софийска дивизия: 1922-1940 (19 сезона)
  • II Софийска дивизия: 1941-1944 (4 сезона)

Известни футболисти

Източници

Христов, Н. Футболен алманах София 1921-1948.Симелпрес, София, 2010.