Спиритизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м 2 МЕП-а бяха премахнати
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
При спиритическите сеанси се използват карти, ритуали, кълба, вещи на покойния и много други.
При спиритическите сеанси се използват карти, ритуали, кълба, вещи на покойния и много други.


По света има много хора назоваващи себе си „спиритуалисти“, „медиуми“ или „контактьори“, които според някои хора са просто [[шарлатан]]и.
По света има много хора назоваващи себе си „спиритуалисти“, „медиуми“ или „контактьори“, които са просто [[шарлатан]]и.


== История ==
== История ==

Версия от 19:58, 16 януари 2016

Спиритизмът е течение (тясно свързано със спиритуализма), чиято главна идея е контактуването с душите на умрелите с помощта на медиум. Макар между спиритуализма и спиритизма да има много прилики, те се различават в някои фундаментални аспекти, особено в целта за постигане на духовно съвършенство и по начина, по които последователите на двете практикуват вярата си.

Спиритизмът проповядва превъплъщението или прераждането на човека след смъртта му. Това според него обяснява моралните и интелектуални различия между хората. Той дава насока за усъвършенствуване чрез даване на възможност за постигане на морално и интелектуално съвършенство чрез поправка на грешките и натрупване на знания във всеки следващ живот. Спиритизмът не приема прераждането на хората в животни, защото това би било регресивно и би противоречало на целта. За разлика от спиритуализма, който е религия, спиритизмът е по-скоро философия или начин на живот. При него няма свещеници или проповедници и привържениците му не извършват религиозни ритуали. Те също така не наричат църкви местата, на които се събират, а центрове, дружества или асоциации. Дейността им се състои основно в изучаването на доктрината на спиритизма, прилагането на на спиритически методи за лечение и благотворителност.

При спиритическите сеанси се използват карти, ритуали, кълба, вещи на покойния и много други.

По света има много хора назоваващи себе си „спиритуалисти“, „медиуми“ или „контактьори“, които са просто шарлатани.

История

За основоположник на спиритизма се счита Алан Кардек (Шаблон:Lang-fr, писателски псевдоним на Hippolyte Léon Denizard Rivail (1804 - 1869), френски философ и учител. Той започва да провежда спиритически сеанси през 1850 г. С помощта на дъщерите на свой приятел, играещи ролята на медиуми, той узнава за своята „мисия“ — да съобщи на човечеството нови представи за устройството на света и живота в него. Кардек се заема да напише собствено „свещено писание“ чрез спиритически диалози: задавайки на „духовете“ въпроси и записвайки отговорите, дадени му чрез почуквания или потропвания (с помощта на условен код) или по букви, на лист хартия. След две години Кардек решава, че е получил достатъчно информация, за да формулира (по собствените му думи) „съвършено нова теория за съществуването на човечеството, за неговата съдба и предназначение“. Основните положения на тази теория той излага в своята „Книга на Духовете“ (Шаблон:Lang-fr, 1856), последвана от „Книга на медиумите“ (Шаблон:Lang-fr, 1861), „Евангелие за тълкуване на духове“ (1864) и други.

В днешно време по-значителен брой последователи на спиритизма (наричан също и кардесистки спиритизъм) има в Латинска Америка (Бразилия).

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Спиритизм“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​