Димитър Македонски (Скребатно): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 27: Ред 27:


==Биография==
==Биография==
Роден е в 1839 или 1844 година в [[Гоце Делчев (град)|неврокопското]] село [[Скребатно]], тогава в Османската империя. През 1855 година учи в [[София]] при [[Сава Филаретов]]. От 1857 до 1863 година е ученик и същевременно учител във френския колеж „Сен Лазар“ в [[Солун]], където преподава български език, а изучава финанси и юридически науки. По-късно учителства в [[Пловдив]] в [[Пловдивска мъжка гимназия|епархийското училище]] при [[Йоаким Груев]] и в американското мисионерско училище там. След това работи като учител за една година в [[Скребатно]].
Роден е в 1839 или 1844 година в [[Гоце Делчев (град)|неврокопското]] село [[Скребатно]], тогава в Османската империя. През 1855 година учи в [[София]] при [[Сава Филаретов]]. От 1857 до 1863 година е ученик и същевременно учител във [[Солунска българска семинария|френския колеж]] на лазаристите в [[Солун]], където преподава български език, а изучава финанси и юридически науки. По-късно учителства в [[Пловдив]] в [[Пловдивска мъжка гимназия|епархийското училище]] при [[Йоаким Груев]] и в американското мисионерско училище там. След това работи като учител за една година в [[Скребатно]].


Поддържа връзки със [[Стефан Веркович]] и му дава историко-географско описание на Неврокопско, което в 1889 година Веркович публикува в „[[Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи]]“.<ref>Верковиќ, Стефан. Македонски народни умотворби, Книга Петта, подготвил и редактирал Кирил Пенушлиски, Македонска книга, Скопjе, 1985, с. 22.</ref>
Поддържа връзки със [[Стефан Веркович]] и му дава историко-географско описание на Неврокопско, което в 1889 година Веркович публикува в „[[Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи]]“.<ref>Верковиќ, Стефан. Македонски народни умотворби, Книга Петта, подготвил и редактирал Кирил Пенушлиски, Македонска книга, Скопjе, 1985, с. 22.</ref>

Версия от 06:01, 18 януари 2016

Тази статия е за просветния деец от Източна Македония. За други хора с името Димитър Македонски вижте Димитър Македонски. За други хора с името Димитър Димов вижте Димитър Димов (пояснение).

Димитър Македонски
български просветител и революционер

Роден
1844 г.
Починал
12 април 1912 г. (68 г.)

Учил вСолунска българска католическа гимназия
Димитър Македонски в Общомедия

Димитър Димов Праматарски, известен като Димитър Македонски и също Папашата, е български просветен деец и революционер, участник в национално-освободителното движение преди 1878 година.

Биография

Роден е в 1839 или 1844 година в неврокопското село Скребатно, тогава в Османската империя. През 1855 година учи в София при Сава Филаретов. От 1857 до 1863 година е ученик и същевременно учител във френския колеж на лазаристите в Солун, където преподава български език, а изучава финанси и юридически науки. По-късно учителства в Пловдив в епархийското училище при Йоаким Груев и в американското мисионерско училище там. След това работи като учител за една година в Скребатно.

Поддържа връзки със Стефан Веркович и му дава историко-географско описание на Неврокопско, което в 1889 година Веркович публикува в „Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“.[1]

От 1867 до 1869 година преподава в Устово, където организира читалище и библиотека, но е подложен на силен натиск от гръцкия митрополит в Ксанти, поради което се мести да работи като учител в София. Тук е помощник на главния учител Венелин Груев. В 1871 година отваря мъжко училище във Воден, след което заминава за Кюстендил, където е главен учител до 1874 година. Същевременно в 1872 г. Димитър Македонски е сред основателите и пръв председател на революционния комитет в града. По-късно е сред основателите и на кривопаланечкия революционен комитет в Осоговския манастир. След Освобождението през 1878 година работи като завеждащ канцеларията на руския губернатор на София - граф Пьотър Алабин, а след това е и кмет на град София. Следват няколко години като председател на Софийския окръжен съд, след което заема поста секретар на Върховната Сметна палата.

Паметна плоча в Устово.

Македонски е измежду главните ръководители на софийската организация на Върховния македоно-одрински комитет, и даже стига до конфликт с княз Фердинанд, поради несъгласието му с подтикванията на двореца да се изпращат малки въоръжени чети в Македония (1902 г.), които не постигат друго, освен влошаването на положението на българите в тези територии. Заради отказа му да изпълнява исканията на княза, и заради открито изразеното си възмущение от политиката на двореца, княз Фердинанд го уволнява от държавна работа.

Македонски е русофил по убеждения и изпраща и трите си дъщери да завършат образование в Одеса.[2][3][4] Умира на 21 април 1912 година в София.[5]

Вижте също

Бележки

  1. Верковиќ, Стефан. Македонски народни умотворби, Книга Петта, подготвил и редактирал Кирил Пенушлиски, Македонска книга, Скопjе, 1985, с. 22.
  2. Българска възрожденска интелигенция.- С., 1988, с. 387-388.
  3. Енциклопедия България, том 4, Издателство на БАН, София, 1984, стр. 31.
  4. "Документи за българското Възраждане от архива на Стефан И. Веркович 1860-1893". София, 1969, стр.70.
  5. Българската възрожденска интелигенция (енциклопедия), ДИ „Д-р Петър Берон“, София, 1988, стр.387.
Димитър Хаджикоцев кмет на София (2 август 1878 – 29 декември 1878) Тодораки Пешов