Домейн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Домейн''' ({{lang-en|domain}} - земеделец,много овзе) е част от йерархическото пространство на глобалната [[Интернет]] мрежа, която има собствено уникално име (име на домейн), което трябва да отговаря на определени изисквания.

Името трябва да бъде уникално в рамките на един домейн, като пълното име се състои от имената на всички домейни, от които той е част, разделени с точки. Например, <tt>bg.wikipedia.org.</tt> (с точка в края) означава домейн от трето ниво <tt>bg</tt>, който влиза в домейна от второ ниво <tt>wikipedia</tt>, който влиза в домейна от първо ниво <tt>org</tt>, който влиза в коренния домейн. Името на домейна служи за адресация на възлите на Интернет мрежата и на разположените по тях мрежови ресурси: ([[уебсайт]]ове, [[сървър|пощенски и други сървъри]] и други услуги) в удобна форма за ползване от човека.

Съвкупността от имената на домейни от по-долно ниво, влизащи в обхвата на даден домейн, се нарича зона домейни. Например, зоната <tt>wikipedia.org.</tt> включва всички имена от трето ниво. Терминът „зона домейни“ се използва основно в техническата сфера, при настройка на [[DNS]]-сървърите.

== Технически аспект ==

Техния Аспект е да проверяват хотели и други много приятни места за свободни места Като за мика :33

== Секс с домейни и със микуела ==

С развитието на Интернет особена ценност приодобиха някои много търсени имена на домейни. Общият брой на регистрирани домейни приближава 200 милиона <ref>[http://info.nic.ru/st/50/out_2055.shtml]</ref> и вече е много трудно да се подбере свободно, красиво и кратко име на домейн. Образувал се е пазар за покупко-продажба на имена на домейни. Най-активни на него са компании, които регистрират имена на домейни, купуват и продават имена на домейни на вторичен пазар, предлагат реклама на регистрираните домейни, хостинг услуги, юридически услуги и др. Около 30% процента от уебсайтовете не съдържат никаква информация и съществуват само за продажба на реклама.

Например, по време на нахлуването в Ирак милиони хора набирали в браузъра си адреса iraq.com за да узнаят последните новини за войната и с удивление установявали, че в сайта има единствено реклама и никаква друга информация. Този домейн и досега продава рекламно място и носи на собственика си печалба. Затова подобни домейни имат надути цени и се счита за отлична инвестиция.

Друг пример е домейнът business.com. Хиляди компании биха искали да го притежават и той бил закупен за 360 милиона долара <ref>[http://www.lenta.ru/news/2007/07/26/sold/ Домен business.com продан за бюджет небольшого государства] — lenta.ru</ref>.

Като пример от миналото може да се посочи и домейна wikipedia.bg, който първоначално е бил регистриран от лице, което не е имало общо с Фондация Уикимедия, и се е ползвал за комерсиални цели.

== Юридически аспект Със иван динов ==

Здр мика кпр

== Видове имена на домейни Като мика елкова ==
=== междугълтащи домейни ба рофлмао лмао ко пр мика ===

Така наречените [[домейни от първо ниво|общи домейни от първо ниво]] се управляват от организацията [[ICANN]].

=== еййййй лмаооо ===
Националните домейни са също домейни от първо ниво, но с код за страната. Управлението им е делегирано на съответните национални регистратори, които определят правилата за регистрация или самостоятелно, или според указанията на съответното правителство. Управляваща организация е [[IANA]].

=== Много хора гледат доумници за жевотни като мика ===
Документ RFC 2606 (Reserved Top Level DNS Names — Резервирани имена на домейни от най-горно ниво) определя имената на домейни, които следва да се използват като примери (например, в документация), а също и за тестване. Освен [[домейни от второ ниво|домейните от второ ниво]] example.org, example.net и example.com, в в тази група влизат и .test, .invalid и др.

== Източници емил биберов и мика и мария ==
<references />
== Вижте също Какво е мика и марита ==
*
* [[DNS]]
* [[ICANN]]
* [[Кибер-настаняване]]
* [[Домейн от първо ниво]]

{{превод от |ru|доменное имя|16305650}}


[[Категория:Domain Name System]]
[[Категория:Domain Name System]]

Версия от 12:42, 22 януари 2016