Дистрофия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q4162411
м вътр. препратки; форматиране: 2x тире, интервал (ползвайки Advisor)
Ред 1: Ред 1:
'''Дистрофията''' (дис-нарушение и трофия-хранене) представлява разстройство в [[метаболизма на веществата]], при което настъпват количествени и качествени промени в клетките, в основното вещество и съединителната тъкан с натрупване на продукти от собствената обмяна или на чужди на тях субстанции.
'''Дистрофията''' (''дис'' – „нарушение“ и ''трофия'' – „хранене“) представлява разстройство в [[Метаболизъм|метаболизма]] на веществата, при което настъпват количествени и качествени промени в [[Клетки|клетките]], в основното вещество и [[Съединителна тъкан|съединителната тъкан]] с натрупване на продукти от собствената обмяна или на чужди на тях субстанции. Според това на кои вещества е нарушена обмяната, дистрофиите се делят на: белтъчни, мастни, въглехидратни и минерални. Според това дали се засягат клетките и [[Междуклетъчно пространство|междуклетъчните пространства]] и структури, дистрофиите се делят на клетъчни, извънклетъчни и смесени.
Според това на кои вещества е нарушена обмяната дистрофиите се делят на: белтъчни, мастни, въглехидратни и минерални. Според това дали се засягат клетките и междуклетъчните пространства и структури, '''дистрофиите''' се делят на клетъчни, извънклетъчни и смесени.
[[Категория:Медицина]]
[[Категория:Медицина]]

Версия от 10:04, 11 февруари 2016

Дистрофията (дис – „нарушение“ и трофия – „хранене“) представлява разстройство в метаболизма на веществата, при което настъпват количествени и качествени промени в клетките, в основното вещество и съединителната тъкан с натрупване на продукти от собствената обмяна или на чужди на тях субстанции. Според това на кои вещества е нарушена обмяната, дистрофиите се делят на: белтъчни, мастни, въглехидратни и минерални. Според това дали се засягат клетките и междуклетъчните пространства и структури, дистрофиите се делят на клетъчни, извънклетъчни и смесени.