Архангел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Pamukcho (беседа | приноси)
Pamukcho (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 22: Ред 22:


Две архангелски имена - [[Йехудиил|Йехудиел]] ({{lang-he|יהודיאל}} - "хвала Божия") и [[Варахиил|Варахиел]] ({{lang-he|ברכיאל}} - "благословение Божие") са се съхранили в църковните предания. Архангел Йехудиел е прославител на Господа, а архангел Варахиил – подател на Божиите благословения.
Две архангелски имена - [[Йехудиил|Йехудиел]] ({{lang-he|יהודיאל}} - "хвала Божия") и [[Варахиил|Варахиел]] ({{lang-he|ברכיאל}} - "благословение Божие") са се съхранили в църковните предания. Архангел Йехудиел е прославител на Господа, а архангел Варахиил – подател на Божиите благословения.

[[Православие|Православната църква]] почита празника "Събор на архистратиг Михаил и другите безплътни сили" ([[Архангеловден]]) на 8 ноември . Празника "Събор на Свети Архангел Гавриил" се чества на 26 март и 13 юли.


==Външни препратки==
==Външни препратки==

Версия от 10:36, 18 март 2016

Благовещение от Паоло де Матей

Архангел /ˌɑrkeɪndʒəl/ е ангел от висок ранг. Същества, подобни на архангели са открити в редица религиозни традиции, но думата "архангел" обикновено се свързва с авраамическите религии.

Думата архангел произлиза от гръцката дума ἀρχάγγελος (arch+ ангел, буквално главен ангел)[1].

Описание

В системата на ангелската йерархия на Псевдо-Дионисий Ареопагит това е осмият от деветте ангелски рангове. Думата "архангел" в Библията се появява за пръв път в Трета книга на Ездра (4:36), където така е наречен ангелът Иеремиил. Впоследствието това наименование се възприема и от новозаветните автори (Иуд. 1:9; 1 Сол. 4:16) и християнската литература.

В каноничните книги на Библията като архангел непосредствено е посочен само Михаил, но съгласно второканоничните библейски книги и църковните предания и традиции архангелите са няколко. Според второканоничната Книга на Товит (12:15) седем са светите ангели, които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата Господна.

Православната църква почита Седем свети архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Това са : Михаел, Гавриел, Рафаел, Уриел, Салатиел, Йехудиел, Варахиел.

Известни са от християнските книги и предания още архангелите Иеремиел, Сихаел, Цадкиел, Йофиел и други. Всеки от главните ангели има различни служения, особеностите на които са отразени и в техните имена.

Първостепенно място сред тях заема архангел Михаел (Шаблон:Lang-he - "Кой е като Бог") . В Библията е наречен "вожд на войнството Господне"(Иис.Нав 5:14-15), тъй като под неговото предводителство небесните сили побеждават дявола. "...И стана война на небето: Михаил и Ангелите му воюваха със змея, а змеят и ангелите му воюваха против тях, но не устояха, и за тях не се намери вече място на небето. И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана..." (Откр. 12:7-9). В старите времена според Книгата на пророк Даниел (12:1) архангел Михаил е "велик княз, който брани синовете" на израилския народ. В новозаветните времена архистратиг Михаил е главен архангел, предводител на небесните сили и борец против силите на злото и ангелите на тъмнината.

Седемте Велики Архангели
(руска икона, 1900 г.)

Архангел Гавриел (Шаблон:Lang-he - "сила Божия") също се посочва в библейските книги (Дан. 8:16, Лука 1:19). Този архангел е известен като вестител на тайните Божии. Той възвестява на свещеника Захария за раждането на Свети Йоан Кръстител (Лука 1:19) и на Дева Мария за зачатието и раждането на Исус Христос (Лука 1:26-38).

Събор на Архангел Михаил
(руска икона, XIX век)

Имената на четирима архангели се споменават във второканоничните книги на Свещеното писание. Това са Рафаел (Шаблон:Lang-he - "изцеление Божие") (Тов. 3:16), Уриел (Шаблон:Lang-he — "светлина" или "огън Божий") (3 Ездра 4:1), Салатиел (Шаблон:Lang-he - "молитва към Бога") (3 Езда 5:16,31) и Иеремиел ("височина Божия") (3 Езда 4:36). Архангел Рафаил е Божий изцелител. Архангел Уриил е просветител на душите. Архангел Салатиил се почита като молител и застъпник пред Бога. Архангел Иеремиил съдейства на човека за неговото възвръщане, възвисяване към Бога.

Две архангелски имена - Йехудиел (Шаблон:Lang-he - "хвала Божия") и Варахиел (Шаблон:Lang-he - "благословение Божие") са се съхранили в църковните предания. Архангел Йехудиел е прославител на Господа, а архангел Варахиил – подател на Божиите благословения.

Външни препратки

  1. archangel". Online Etymology Dictionary