Свободна демократическа партия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кор., форматиране: 6x тире, 5x тире-числа, 6 интервала (ползвайки Advisor)
Ред 22: Ред 22:
| сайт = http://www.liberale.de
| сайт = http://www.liberale.de
}}
}}
[[Файл:Freie Demokratische Partei, Deutschland (logo - 2005).svg|thumb|100px|Logo 2013-2014]]
[[Файл:Freie Demokratische Partei, Deutschland (logo - 2005).svg|thumb|100px|Logo 2013 – 2014]]
'''Свободна демократична партия''' ({{lang-de|Freie Demokratische Partei, FDP}}, от 1968 до 2001 - ''F.D.P.'') е основана на 11 декември 1948 от бивши членове на [[ДДП|Немска демократична партия]] и [[ДФП|Немска Народна Партия]]. През 1990 се слива с наследените от ГДР: ЛДПД (Либерално-Демократична Германска Партия - 1945-1990), НДПД (Национал-демократична партия на Гемания - National-Demokratische Partei Deutschlands, NDPD - 1948-1990) и Германска форумна партия (Deutsche Forumpartei, DFP - 27 ян. - 11 авг. 1990). Често са наричани в медиите '''Либералите''' (''Die Liberalen''), защото основна идеология на партията е класическият либерализъм.
'''Свободната демократична партия''' ({{lang-de|Freie Demokratische Partei, FDP}}, от 1968 до 2001  г. – ''F.D.P.'') е основана на 11 декември 1948 г. от бивши членове на [[ДДП|Немската демократична партия]] и [[ДФП|Немската народна партия]]. През 1990 г. се слива с наследените от ГДР ЛДПД (Либерално-демократична германска партия (1945 – 1990)), НДПД (Национал-демократична партия на Германия – National-Demokratische Partei Deutschlands, NDPD (1948 – 1990)) и Германска форумна партия (Deutsche Forumpartei, DFP (27.01 – 11.08.1990)). Често са наричани в медиите '''Либералите''' (''Die Liberalen''), защото основна идеология на партията е класическият либерализъм.


СДП често участва в управлението на Германия. Либералите винаги са считали себе си за партията, защитник на дребния и средния бизнес, на предприемачите, образованите и печелещите добре.
СДП често участва в управлението на Германия. Либералите винаги са считали себе си за партията защитник на дребния и средния бизнес, на предприемачите, образованите и печелещите добре.


== История ==
== История ==
Немската политическа система традиционно е доминирана от две основни формации – лявата Германска социалдемократическа партия (на немски: ''Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD'') и консервативният дясноцентристки Християндемократически съюз (на немски: ''Christlich-Demokratische Union, CDU''). Избирателната система обаче изисква от партиите да съберат поне 50% от гласовете на немските граждани с право на глас, за да могат да сформират правителство. Тъй като от средата на 60-те години на 20 век нито едната от водещите партии не успява да спечели половината от гласовете на избирателите, значително нараства ролята на третата по влияние партия във Федералната република, а именно Свободната демократическа партия (на немски: ''Freie Demokratische Partei, FDP''). Тази формация, привличаща едва 5-7 % от изборните гласове, успява да „гравитира“ ту към едната, ту към другата от водещите партии и на практика „накланя везните“ и осигурява победа на изборите на една от двете партии.
Немската политическа система традиционно е доминирана от две основни формации – лявата Германска социалдемократическа партия (на немски: ''Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD'') и консервативният десноцентристки Християндемократически съюз (на немски: ''Christlich-Demokratische Union, CDU''). Избирателната система обаче изисква от партиите да съберат поне 50% от гласовете на немските граждани с право на глас, за да могат да сформират правителство. Тъй като от средата на 60-те години на 20 век нито едната от водещите партии не успява да спечели половината от гласовете на избирателите, значително нараства ролята на третата по влияние партия във Федералната република, а именно Свободната демократическа партия (на немски: ''Freie Demokratische Partei, FDP''). Тази формация, привличаща едва 5 – 7 % от изборните гласове, успява да „гравитира“ ту към едната, ту към другата от водещите партии и на практика „накланя везните“, като осигурява победа на изборите на една от двете партии.


От 1969 г. до 1982 г. СДП е в коалиция с [[ГСДП]], но през 1982 г. напуска коалицията и се присъединява към десния блок, състоящ се от ХДС и неговата посестрима партия от Бавария Християнсоциалния съюз (на немски: ''Christlich-Soziale Union, CSU''). Подкрепата на СДП осигурява на тандема ХДС/ХСС победа на изборите и в резултат на това либералната партия участва във формирането на всяко едно правителство в периода 1982-1998 г. в коалиция с десницата. По този начин, чрез промяна на коалиционния партньор, СДП формира правителството на Германия в продължение на почти тридесет години – от 1969 г. до 1998 г.
От 1969 г. до 1982 г. СДП е в коалиция с [[ГСДП]], но през 1982 г. напуска коалицията и се присъединява към десния блок, състоящ се от ХДС и неговата посестрима партия от Бавария Християнсоциалния съюз (на немски: ''Christlich-Soziale Union, CSU''). Подкрепата на СДП осигурява на тандема ХДС/ХСС победа на изборите и в резултат на това либералната партия участва във формирането на всяко едно правителство в периода 1982 – 1998 г. в коалиция с десницата. По този начин, чрез промяна на коалиционния партньор, СДП формира правителството на Германия в продължение на почти тридесет години – от 1969 до 1998 г.


След появата на германската политическата сцена на партията на „Зелените“ определящата роля на СДП значително намалява. Изборите от 1998 г. са спечелени от коалицията ГСДП/„Зелените“ начело с [[Герхард Шрьодер]], който остава на власт до 2005 г., когато са обявени предсрочни парламентарни избори. На тези избори СДП показва отлични резултати, като печели 11 % от гласовете и е фактически единствената от четирите водещи партии в страната, която отбелязва ръст в броя на гласувалите за нея. Съюзниците ѝ ХДС/ХСС начело с [[Ангела Меркел]] обаче отбелязват значително по-малко гласове от очакваното, в резултат на което коалицията ХДС/ХСС/СДП не успява да получи необходимите 50%+1 гласа, нужни за да състави правителство. След продължителни преговори с ГСДП политическият блок ХДС/ХСС разтрогва коалицията си с СДП и формира широко коалиционно правителство заедно със социалдемократите.
След появата на германската политическата сцена на партията на [[Съюз 90/Зелените|Зелените]] определящата роля на СДП значително намалява. Изборите от 1998 г. са спечелени от коалицията ГСДП/„Зелените“ начело с [[Герхард Шрьодер]], който остава на власт до 2005 г., когато са обявени предсрочни парламентарни избори. На тези избори СДП показва отлични резултати, като печели 11% от гласовете и е фактически единствената от четирите водещи партии в страната, която отбелязва ръст в броя на гласувалите за нея. Съюзниците ѝ ХДС/ХСС начело с [[Ангела Меркел]] обаче отбелязват значително по-малко гласове от очакваното, в резултат на което коалицията ХДС/ХСС/СДП не успява да получи необходимите 50% + 1 гласа, нужни за да състави правителство. След продължителни преговори с ГСДП, политическият блок ХДС/ХСС разтрогва коалицията си с СДП и формира широко коалиционно правителство заедно със социалдемократите.


{{мъниче}}
{{мъниче}}

Версия от 12:10, 1 април 2016

Тази статия е за партията в Германия. За партията в Швейцария вижте Свободна демократическа партия (Швейцария).

Свободна демократическа партия
Freie Demokratische Partei
Ръководител(и)Филип Рьослер
Основана11 декември 1948
Предшествана отГерманска народна партия
СедалищеТомас Делер Хаус, Берлин
Членове76 100 души[1] (31 декември 2022)
Младежка организацияМлади либерали
Член наЛиберален интернационал
Европейска либералдемократическа и реформистка партия
ИдеологияКласически либерализъм
Полит. позициядесен център
Група в ЕПАлианс на либерали и демократи за Европа
ЦветовеЖълт, син
Бундестаг
0 / 631
Ландтази
165 / 1859
Европейски парламент
3 / 96
Сайтhttp://www.liberale.de
Свободна демократическа партия в Общомедия
Logo 2013 – 2014

Свободната демократична партия (Шаблон:Lang-de, от 1968 до 2001  г. – F.D.P.) е основана на 11 декември 1948 г. от бивши членове на Немската демократична партия и Немската народна партия. През 1990 г. се слива с наследените от ГДР ЛДПД (Либерално-демократична германска партия (1945 – 1990)), НДПД (Национал-демократична партия на Германия – National-Demokratische Partei Deutschlands, NDPD (1948 – 1990)) и Германска форумна партия (Deutsche Forumpartei, DFP (27.01 – 11.08.1990)). Често са наричани в медиите Либералите (Die Liberalen), защото основна идеология на партията е класическият либерализъм.

СДП често участва в управлението на Германия. Либералите винаги са считали себе си за партията защитник на дребния и средния бизнес, на предприемачите, образованите и печелещите добре.

История

Немската политическа система традиционно е доминирана от две основни формации – лявата Германска социалдемократическа партия (на немски: Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) и консервативният десноцентристки Християндемократически съюз (на немски: Christlich-Demokratische Union, CDU). Избирателната система обаче изисква от партиите да съберат поне 50% от гласовете на немските граждани с право на глас, за да могат да сформират правителство. Тъй като от средата на 60-те години на 20 век нито едната от водещите партии не успява да спечели половината от гласовете на избирателите, значително нараства ролята на третата по влияние партия във Федералната република, а именно Свободната демократическа партия (на немски: Freie Demokratische Partei, FDP). Тази формация, привличаща едва 5 – 7 % от изборните гласове, успява да „гравитира“ ту към едната, ту към другата от водещите партии и на практика „накланя везните“, като осигурява победа на изборите на една от двете партии.

От 1969 г. до 1982 г. СДП е в коалиция с ГСДП, но през 1982 г. напуска коалицията и се присъединява към десния блок, състоящ се от ХДС и неговата посестрима партия от Бавария Християнсоциалния съюз (на немски: Christlich-Soziale Union, CSU). Подкрепата на СДП осигурява на тандема ХДС/ХСС победа на изборите и в резултат на това либералната партия участва във формирането на всяко едно правителство в периода 1982 – 1998 г. в коалиция с десницата. По този начин, чрез промяна на коалиционния партньор, СДП формира правителството на Германия в продължение на почти тридесет години – от 1969 до 1998 г.

След появата на германската политическата сцена на партията на Зелените определящата роля на СДП значително намалява. Изборите от 1998 г. са спечелени от коалицията ГСДП/„Зелените“ начело с Герхард Шрьодер, който остава на власт до 2005 г., когато са обявени предсрочни парламентарни избори. На тези избори СДП показва отлични резултати, като печели 11% от гласовете и е фактически единствената от четирите водещи партии в страната, която отбелязва ръст в броя на гласувалите за нея. Съюзниците ѝ ХДС/ХСС начело с Ангела Меркел обаче отбелязват значително по-малко гласове от очакваното, в резултат на което коалицията ХДС/ХСС/СДП не успява да получи необходимите 50% + 1 гласа, нужни за да състави правителство. След продължителни преговори с ГСДП, политическият блок ХДС/ХСС разтрогва коалицията си с СДП и формира широко коалиционно правителство заедно със социалдемократите.

  1. Gegen den Ampel-Trend: Grüne wachsen weiter // 2 март 2023 г. Посетен на 14 март 2023 г.