Blackmagic Fusion: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Файлът „Fusion_8_Icon.png“ е изтрит от Общомедия от потребител Jcb поради: Missing license as of 6 April 2016 - Using VisualFileChange..
Ред 1: Ред 1:
{{Софтуер
{{Софтуер
| име = Blackmagic Fusion
| име = Blackmagic Fusion
| лого = [[File:Fusion 8 Icon.png|Blackmagic Fusion 8 icon|50px]]
| лого =
| изглед =
| изглед =
| етикет =
| етикет =

Версия от 21:16, 14 април 2016

Blackmagic Fusion
Информация
РазработчикBlackmagic Design
Последна версия8
април, 2016
Операционна системаWindows, Mac OS, Линукс
Език на интерфейсаАнглийски
Вид софтуерВизуални ефекти; Анимация
ЛицензБезплатен софтуер; Комерсиален софтуер
УебсайтОфициален сайт

Fusion, Blackmagic Fusion, Eyeon Fusion или Digital Fusion е програмен продукт за обработка на видео файлове. Софтуерът обикновено се използва за видео-композиране, цветова обработка и корекция, изрязване, махане на зелен и син екран, монтаж и специални ефекти в постпродукцията на филми, реклами и игри. Също така, програмата има добри позиции и в областта на броудкаст дизайна.[1]

Fusion има 32 и 64 битови версии за Windows, Mac OS и Линукс. От версия „7“ се предлага в две разновидности, „свободна“ и „студийна“.[2]

История

„Fusion“ е първият в света възлово-базиран (node-based) композитинг софтуер. Разработен през 1987 г. за нуждите на „Ню Йорк Продукшън & Дизайн“ за студиото им за постпродукция и визуални ефекти в Сидни, Австралия. Първата версия на софтуера работи под DOS. По-късно е създадена компанията „Eyeon Софтуер Инк“, специално за комерсиализация на програмата, както и всички операции, свързани със софтуера са преместени в Торонто, Онтарио, Канада.

През 2014 г. от компанията „Blackmagic Design“ обявяват, че са придобили „Eyeon Software Inc“, с което стават и собственици на „Fusion“.[3]

Интерфейс

Във Fusion се работи посредством възлово-базиран интерфейс, което означава, че обработката на графиката се извършва посредством закачащи се един след (за) друг инструменти – ефекти, които могат да се свързват помежду си в сложни системи, образувани от по-прости. Този тип композиции позволяват голяма гъвкавост на всеки визуален артист според опита и гледната си точка да обработи дадено изображение по десетки различни начина, поотделно или едновременно, както и във всеки един момент може да променя параметрите от по-ранен етап на обработката.[4]

Работен екран

Работният екран е разделен на четири основни части, които са: работно поле, поле за настройки и две полета за наблюдение. Програмата дава възможност за отваряне и на още допълнителни полета в зависимост от нуждите.

  • Работно поле

Работното поле съдържа: Поле за композиране (Flow); поле за възникнали грешки и конзола за програмиране (Console); времева линия (Timeline) поле и лента; поле за проследяване и редактиране на кривите на анимацията (Spline); поле за бележки ( i ). По подразбиране се намира отдолу в ляво.

  • Поле за настройки

Полето за настройки съдържа: Поле за настройки на инструментите – ефектите (Tools); поле за настройки на модификациите (Modifiers). В тези полета се задава колко, по какъв начин и по кое време даден ефект да влияе на графиката.

По подразбиране се намира в дясно на работния екран.

  • Поле за наблюдение

Полето за наблюдение съдържа: стерео дисплей, 3D работна среда и други разнообразни опции за наблюдение. По подразбиране полетата са две и се намират горе вляво.

  • Допълнителни полета

При необходимост, „Fusion“ позволява и отварянето на още допълнителни полета, които са: Сандък (Bins) полета, още полета за наблюдение (View) – неограничен брой и други.

Версии

Официално име Версия Дата Коментари
Digital Fusion 1.0 Август 1996 Първа версия за Windows.
Digital Fusion 2.0 Ноември 1997 Таймлайн (времева линия) и 16 битов цвят.
Digital Fusion 2.5 Декември 1998 Добавен мрежов рендъринг.
Digital Fusion 3.0 Октомври 2000 Допълнителни инструменти (tools).
Digital Fusion 3.1 Януари 2002 2D инструменти за частици (particle).
Digital Fusion 4.0 Октомври 2002 Eyeonscript (скриптов език).
Fusion 5.0 Август 2005 3D работна среда за композиране.
Fusion 5.1 Декември 2006 Нов тип полигонална маска.
Fusion 5.2 Юли 2007 Импортиране на 3D модели.
Fusion 5.3 Април 2008 64 битова версия.
Fusion 6.0 Юни 2009 3D материали и стерео дисплей.
Fusion 6.1 Юли 2010 Поддръжка на „RenderMan“ (рендъринг генератор), „Python“ (език за програмиране) и „RED камера“. Поддръжка на езици OpenCL.
Fusion 6.2 Юни 2011 64 бит. версия за Linux; QuickTime поддръжка за Fusion 64; внасяне на SVG векторна графика; подобряване работата с частици (particle).
Fusion 6.3 Ноември 2011 Допълнителни инструменти за цвят (color tools); Нова версия на Primatte – 5; Подкрепа за „KONA 3G – AJA Video Systems“.
Fusion 6.4 Юли 2012 Връзка с AVID; Поддръжка на RAW и Jpeg 2000 формати; Подобрени 3D и геометрични частици (particle); Съвместимост с Windows 8.
Fusion 7.0 Юни 2014 Подобрена 3D среда; Допълнителни инструменти; Добавени темплейти.
Fusion 7.5 Ноември 2014 Малки промени в интерфейса; Безплатна версия.
Fusion 8 Април 2016 64 бит. версия за Mac OS; Промени в интерфейса; Допълнителни инструменти.

Приложения

Някои от филмите, при които е използван Fusion.[6]

Източници

  1. The world’s most advanced visual effects and motion graphics solution! // Посетен на 8 януари 2015. (на английски)
  2. Caleb Ward. Blackmagic Releases Eyeon Fusion 7 Free to VFX Artists // Посетен на 8 януари 2015. (на английски)
  3. Jonny Elwyn. Why You Should Care About Blackmagic’s Acquisition of Eyeon Fusion // Посетен на 8 януари 2015. (на английски)
  4. Nodes, A Better Way to Work! // Посетен на 8 януари 2015. (на английски)
  5. Getting Started // Посетен на 8 януари 2015. (на английски)
  6. Hollywood’s Biggest Blockbusters // Посетен на 8 януари 2015. (на английски)

Връзки