Шърли Менсън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Британски певци; Добавяне на Категория:Шотландски певци, ползвайки HotCat
Редакция без резюме
Ред 64: Ред 64:
[[Категория:Шотландски певци]]
[[Категория:Шотландски певци]]
[[Категория:Шотландски актьори и актриси]]
[[Категория:Шотландски актьори и актриси]]
[[Категория:Родени в Единбург]]

Версия от 22:01, 4 май 2016

Шърли Менсън
Информация
Родена
Шърли Ан Менсън
От Шотландия
Стилалтернативен рок, електронен рок, пост-гръндж, трип хоп
Професиипевица, актриса, модел
Инструментикитара, клавир
Гласконтраалт
Активностот 1981 г.
Свързани изпълнителиGoodbye Mr. Mackenzie, Angelfish, Garbage
Уебсайт
Шърли Менсън в Общомедия

Шърли Менсън е шотландска певица и актриса, най-известна като вокалистка на рок групата Гарбидж.

Биография

Родена е на 26 август 1966 в Единбург. Майка й Мюриел е джаз певица, а бащата Джон е преподавател по генетика. На 7 години Шърли се научава да свири на пиано, а по-късно постъпва в музикално училище. Там тя става част от театралния кръжок и играе в най-различни постановки. Музикалната си кариера започва в няколко местни музикални групи, но първата по-сериозна формация, в която участва, е Goodbye Mr. Mackenzie, където свири на клавишни инструменти и е бек вокалистка. Първият запис на групата с Менсън е "Death of a Salesman" и е издаден през 1984 г. С Шърли в състава си групата издава 2 албума. За третият е планирано някои песни да се изпълняват от нея, но през 1993 г. звукозаписната компания MCA Records прекратява договорът си с формацията и подписва самостоятелен с Менсън. Паралелно с това членовете на Goodbye Mr. Mackenzie участват в страничния проект Angelfish и издават едноименен албум през 1994 г. Клипът на песента "Suffocate Me" е често пускан по MTV. Благодарение на тази песен Шърли печели популярност и Стив Маркър я кани за вокалистка в групата му Garbage.

Първото прослушване на певицата в Гарбидж минава ужасно и Шърли се връща в Angelfish. Последните обаче скоро прекратяват своето съществуване и през август 1994 г. Шърли Менсън става вокалистка на Гарбидж. Дебютният им албум е издаден през 1995 г., а в хитове се превръщат песните "Stupid Girl" и "I'm only happy when it rains". Албумът става двойно платинен в САЩ, Великобритания и Австралия. Вторият албум "Version 2.0" е издаден през 1998 г., а Шърли е авторка на повечето песни в него, в които присъстват електро и техно елементи. Този албум е номиниран на награда "Грами" през 1999 г. Паралално с турнето, представящо Version 2.0, Шърли става модел на Calvin Klein. През 2000 г. е записан третият албум на Гарбидж, озаглавен Beautiful Garbage. Той не повтаря комерсиалния успех на предишните два. По време на концерт Шърли губи гласа си и претърпява операция на гласните струни. През 2005 г. излиза албума "Bleed Like Me", който покорява музикалните класации в САЩ. През октомври 2005 г. Гарбидж временно прекратяват концертната си дейност.

През март 2006 г. Шърли започва работа над самостоятелен албум, но той остава неиздаден, тъй като лейбълът Geffen Records отказва да го издаде. През 2007 г. Гарбидж записват няколко нови песни и издават компилацията "Absolute Garbage". През 2008 Шърли се снима в сериала Терминатор: Хрониките на Сара Конър. Има епизодични роли в Любовта е опиат и Помни ме. През 2012 г. Garbage издават последния си засега албум "Not Your Kind of People".

Дискография

Goodbye Mr. Mackenzie (беквокал и клавишни)

  • Good Deeds and Dirty Rags (1988)
  • Fish Heads and Tails (1989)
  • Hammer and Tongs (1991)
  • Goodbye Mr. Mackenzie (1992)
  • Five (1993)

Angelfish (вокал и китара)

Garbage (композитор, вокал, китара, клавишни)

Филмография

Външни препратки