Вардарска Македония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Вардарска Македония, ползвайки HotCat
Редакция без резюме
Ред 16: Ред 16:
{{Портал Македония}}
{{Портал Македония}}


[[Категория:Македония]]
[[Категория:Вардарска Македония| ]]
[[Категория:История на Република Македония]]
[[Категория:География на Република Македония]]
[[Категория:Сърбия през Новото време]]
[[Категория:Вардарска Македония]]

Версия от 15:55, 14 май 2016

Вижте пояснителната страница за други значения на Македония.

Вардарска Македония е названието на частта от географската област Македония, окупирана от Сърбия през 1912 година и останала в състава ѝ след Балканските войни и Първата световна война. Обхваща поречието на река Вардар и притоците ѝ.

Цялата територия на Вардарска Македония и част от същинска югоизточна Сърбия попадат в териториалния обхват на Вардарската бановина. На територията и за периода 1851-1940 година (за времето на Османската империя и Кралство Югославия) са изградени едва 5,8% обществени обекти като училища, болници, правителствени сгради. Между 1941-1950 година (в Царство България и след 1944 година в Социалистическа Република Македония) са изградени общо 9,1% от обществените сгради, а до разпада на СФР Югославия 82,9%. След демократичните промени и създаването на Република Македония са построени останалите 2,2% от общия брой обществени сгради[1].

След Втората световна война на по-голямата част от територията на Вардарска Македония се обособява отделна съюзна република в рамките на Югославия. След получаване на независимост през 1991 година на нейна територия възниква независимата Република Македония.

Вижте също

Бележки