Реактивните момичета: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:
| Актьори = [[Кати Кавадини]]<br>[[Тара Стронг]]<br>Елизабет Дейли<br>Том Кейн<br>Том Кени<br>Роджър Джаксън
| Актьори = [[Кати Кавадини]]<br>[[Тара Стронг]]<br>Елизабет Дейли<br>Том Кейн<br>Том Кени<br>Роджър Джаксън
| Начална мелодия =
| Начална мелодия =
| Крайна мелодия = The Powerpuff Girls!
| Крайна мелодия =
| Страна = {{USA}}
| Страна = [[САЩ]]
| Език = [[Английски език|Английски]]
| Език = [[Английски език|Английски]]
| Сезони = 6
| Сезони = 6

Версия от 12:12, 10 юни 2016

Реактивните момичета
The Powerpuff Girls
ЖанрСупергерои фантастика
Екшън/Приключенска комедия
Създател(и)Крейг Маккрекън
РежисураГенди Тартаковски
Румен Петков (режисьор)
АктьориКати Кавадини
Тара Стронг
Елизабет Дейли
Том Кейн
Том Кени
Роджър Джаксън
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди79 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналCartoon Network
Излъчване18 ноември 199825 март 2005
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Реактивните момичета в Общомедия

„Реактивните момичета“ (Шаблон:Lang-en) е американски анимационен сериал, създаден от Крейг Маккрекън. Излъчването му започва от 18 ноември 1998 г. и завършва на 25 март 2005 г. Разказва се за три малки момичета, наречени Белушка, Бълбук и Бръшлян, които имат супер сили и побеждават злодеите. Те живеят в град Таунсвил с техния създател и баща - професор Утоний. Той ги създава, използвайки захар, подправки и всичко най-хубаво, с идеята да създаде перфектните малки момиченца. Тогава неговият помощник-маймуна в лабораторията, Джоджо, го блъска и той без да иска разлива върху сместа мистериозния Химикал Х. Това предизвиква експлозия и така се появяват момичетата. Джоджо обаче също е засегнат от химикала и получава своя огромен мозък, преименувайки се вече на Моджо Джоджо. Той се превръща в главния гений-суперзлодей на Таунсвил и си изгражда обсерватория на върха на действащия вулкан в центъра на града. Други суперзлодеи са Той, Принцесата, Негативните момчета, създадени от Моджо Джоджо, Рошав Лъмпкинс и други.

Герои

Белушка

Белушка е "умната" и лидерът на групата. При нея преобладава съставката "всичко най-хубаво". Получава името си, защото говори прямо и откровено. Тя се държи като най-зрялата, улегнала и отговорна от трите. Също така е много умна и е отличничка - най-лошият и кошмар е да се провали на тест. Държи на внимателно формулираните планове като най-сигурно средство за побеждаване на злото. Поради това често възникват спорове между нея и сестра и Бръшлян, която предпочита само да атакува (въпреки че понякога Белушка е "миротворец" между сестрите си). Учи китайски. Отрицателните и черти са че обича да командва и да е в центъра на вниманието и понякога е дребнава. Има дълга рижа коса, за която много се грижи (и носи голяма червена панделка и шнола) и розови очи. Нейният цвят е розово. Специалната ѝ сила е "леденият дъх", с който заледява предмети.

Бълбук

Бълбук е "сладката" в групата, въпреки че е на същата възраст. При нея преобладава съставката захар. Получава името си, защото е "сладка и балонеста". Тя е най-милата и срамежливата, държи се най-детински и е най-лесно да я разплачеш. Затова понякога е подценявана като боец, но не е по-слаба от сестрите си. Бръшлян често я нарича "бебе" заради характера и. Тя е дружелюбна, невинна, игрива и наивна, но може и много да се ядосва. Обича животните (с изключение на хлебарките) и да рисува с пастели. Любимата и играчка е лилаво октоподче, наречено "Окти". Има светлоруса коса, вързана на две къси опашчици, сини очи и нейният цвят е светлосиньото. Специалната и сила е да пищи.

Бръшлян

Бръшлян е "най-коравият" боец на групата. При нея преобладава съставката "подправки". Тя е мъжко момиче и обича да се бие. В един от епизодите смята, че любимото и одеалце ѝ помага да бъде по-добър боец. Най-големият ѝ страх са паяците. Тя също така мрази да се къпе и обича да се цапа.

Моджо Джоджо

Маймуна гений създадена заедно с реактивните момичета. Когато професора слага химикал хикс в сместа за перфектни момичета, неговото шимпанзе - Джоджо поглежда в съда. След силен взрив, кожата му става зелена и му пониква гигантски мозък. След като бива отритнат от къщата на професора, Джоджо се прекръства на Моджо Джоджо. Построява си обсерватория на върха на вулкан в центъра на Таунсвил. Целта му е да унищожи реактивните момичета.

Други герои

  • Професор Утоний - Създателят на трите момичета.
  • Кмета - кмет на Таунсвил.
  • Госпожица Сара Белъм - секретарката на кмета.
  • Фъзи Лъмпкинс - розов и космат звяр, живящ в гората до града; враг на момичетата.
  • Той - Един от най-силните опоненти на реактивните момичета. Представлява дяволовидно създание направено от чисто зло. В превод от английски His Inferno Majesty, името му трябва да се преведе Негово Адско Величество или НАВ.
  • Принцесата - разлигавено супербогато дете, което иска да стане реактивно момиче.
  • Амебите - три амеби, които искат да станат престъпници.
  • Преластуза - мадама, използваща странен гел за коса, който придава сили на нейната коса.
  • Гангрените - 5 тийнейджъри - Ейс, Змията, Артур, Гробър и Големия Били, които са със странна зелена кожа.
  • Негативните момчета - Момчешката версия на реактивните момичета и техния най-труден опонент.

10-годишен юбилей

На 29 и 30 ноември 2008 г. по европейския Cartoon Network се излъчи специален уикендски маратон на Реактивните момичета по случай 10-годишния юбилей на сериала. На 29 ноември 2008 г. се излъчи специален епизод, озаглавен „Реактивните момичета са върхът“, който се води и официален край на сериала.

15-годишен юбилей

На 28 януари 2013 г. е обявено, че ще се излъчи нов компютърно-анимиран епизод, озаглавен „Злоденсинг Старс“. В рекламного му клипче участва Ринго Стар от групата Бийтълс, който изпълнява нова песен „Иска ми се да бях реактивно момиче“.[1] Епизодът е режисиран от Дейв Смит, който и преди е режисирал епизоди на сериала, а за ролите се завръщат и членовете на оригиналния състав.[2] В България епизодът се излъчи на 26 юли от 08:30 по Cartoon Network.[3]

„Реактивните момичета“ в България

В България сериалът започва излъчване на 25 юли 2008 г. по Нова телевизия, а разписанието му е всеки делничен ден от 06:00, като се излъчват по два епизода дневно и е с български дублаж. От 2 септември излъчването е временно прекратено, като последните излъчени епизоди са първите два от пети сезон и след тях на другия ден, епизода „Нищо специално / Долината на лъжите“ от шести сезон в 06:30, като все още не се знае защо е пуснат по този начин. Ролите се озвучават от артистите Христина Ибришимова, Ася Братанова, Вилма Карталска, Петър Чернев и Любомир Младенов.

На 11 юни 2009 г. започва повторно излъчване по Diema Family, всеки делничен ден от 08:40 с повторение от 06:00. То приключва на 21 август, като епизодите се излъчиват по същия начин, както по Нова телевизия.

На 26 юли 2014 г. е излъчен премиерен маратон от 08:30 до 14:00 по Cartoon Network, който съдържа специалния епизод за 15-годишнината на сериала и 12 епизода от оригиналната поредица.[3] От 28 юли започва премиерно излъчване на епизоди от първи сезон с разписание всяка делнична сутрин от 11:10. Дублажът е на студио Александра Аудио. В дублажа участват Ася Братанова, Вилма Карталска, Христина Ибришимова, Симона Нанова, Иван Петков, Николай Пърлев, Георги Иванов, Христо Бонин, Момчил Степанов, Петър Бонев и други. В музикалния епизод „Злоденсинг старс“ озвучават Христо Бонин и Момчил Степанов, а песните се изпълняват от Весела Делчева, Елена Грозданова, Надежда Панайотова, Момчил Степанов, Ясен Зердев, Ивайло Парпулов, Дороти Такева, Анатолий Божинов и Георги Стоянов.

Източници

  1. Ringo Starr Voicing "Powerpuff Girls" Character, Starting Work on New CD // abcnewsradioonline.com. Посетен на 2012-12-12.
  2. Cartoon Network Gets in Front of the Upfront // streetinsider.com. Посетен на 2013-01-28.
  3. а б Експлозивно! „Реактивните момичета“ се завръщат в България // Посетен на 20 юни 2014 г.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за