Операция „Гертруда“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „Файл:To.Kleisoura.Pass.jpg|thumb|265px|дясно|Група гръцки войници освобождават [[Клисура (Албания)|Клис...“
(Няма разлика)

Версия от 22:54, 14 юни 2016

Група гръцки войници освобождават Клисура натоварени на магарета.
На 18 юни 1941 г. в Анкара е подписан турско-германски пакт за ненападение.

Операция „Гертруда“ (Шаблон:Lang-de) е кодовото наименование на OKW за германска инвазия и евентуална окупация на Турция през Втората световна война. [1]

Прелюдия

След спечелената битка за Франция, Третият Райх се съсредоточава върху стратегическото планиране с цел успешно приключване на войната.

На 18 декември 1940 г. е приет на оперативно ниво плана Барбароса - за нападение над СССР. Балканската кампания на Мусолини и Чано затъва в Северен Епир и първият германски съюзник се оказва пред разгром в итало-гръцката война - от страна на диктаторска Гърция на Йоанис Метаксас. Този развой на събитията в самото начало на 1941 г. изправя фюрерът и германското главно военно командване пред необходимостта Германия да се намеси решително на Балканите, с цел да заздрави югоизточния си фланг срещу евентуална британска или турска инвазия по време на планираната от 15 май 1941 г. грандиозна военна операция срещу Съветския съюз.

Непосредствен повод

Военният план е разработен след присъединяването на България към Тройния пакт на 1 март 1941 г., което е формализирано в двореца "Белведере" във Виена. Започналото навлизане на 12-та армия на Вермахта на българска територия не се знае как ще бъде изтълкувано от Турция, с оглед участието на последната в първия балкански пакт. Междувременно на 1 април 1941 г. е извършен прогермански и антибритански военен преврат в Ирак.

В този контекст и превантивно, т.е. в случай на евентуална турска недоброжелателност, е разработен германският военен план за завладяването на територията на Турция. Участието на Турция във Втората световна война е непосредствения повод за провеждането на Техеранската конференция, предвид ключовото местоположение на страната по време на войната.

След провала на операция Еделвайс и загубата при Ел Аламейн, осъществяването на плана отпада окончателно от дневния ред на OKW.

Наименование

Кодовото име на плана е емблематично - Гертруда е кралица на Дания и майка на Хамлет.

Източници

  1. The Rand McNally Encyclopedia of World War II - Page 54 by John Keegan, Sydney L. Mayer

Вижте също