Диаконикон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Miguel de B. (беседа | приноси)
Описанието беше буквално преведено от английски. Направих граматически поправки, но моля да разгледате и преведете грамотно!
Ред 12: Ред 12:


== Вижте също ==
== Вижте също ==
*[[Олтар]]
* [[Апсида]]
*[[Протезис]]
* [[Клоатър]]
*[[Sacristy]]
* [[Наос]]
* [[Нартекс]]
* [[Неф]]
* [[Олтар]]
* [[Презвитериум]]
* [[Протезис]]
* [[Трансепт]]


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 12:46, 3 юли 2016

Тройни апсиди на православна църква. Олтар е най-голямата средна апсида, протезис е вдясно и диаконикон е апсидата вляво

Диаконикон (Шаблон:Lang-el; Църковнославянски език: diakonik) е името, дадено на камерата от южната страна на централната апсида на църквата, където се пазят одежди, книги итн., които се използват в богослуженията (свещените съдове се съхраняват в протезиса, северната страна на светилището) в източнокатолическата и православната църква.

Диакониконът съдържа thalassidion (умивалник) мивка, чиято канализация се събира в почетно място, където течности, като вода, се използват за измиване на светите неща и чак след това се изхвърля. Тази вода може да се използва от духовенството за измиване на ръце преди започване на Божествената литургия. Диакониконите обикновено имат шкафове или чекмеджета, където одежди и църковни завеси (антепендия) могат да се съхраняват безопасно. Тук се съхраняват и въгленът, и мястото за загряване на Зеон (вряща вода, която се излива в потир преди причастие, хавлии и други необходими предмети).

Само епископите или свещеникът може да заседава в светилището; дяконите и свещенослужителите може да седят в диаконикона, когато те не са необходими за основната си цел. Тъй като диакониконът се намира зад иконостаса, то се счита за свято място и само тези, които имат специфично литургично задължение, могат да влизат вътре.

По време на управлението на Юстин II (565-574), по чието време се прави промяната в литургията, диакониконът и протезисът започват да се обособяват в отделни апсиди в източния край на светилището. Преди това е имало само една апсида.

В църкви в централна Сирия от по-ранен период диакониконът е правоъгълна, странична апсида на Kalat-Seman, добавена по-късно.

Вижте също

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Diaconicon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Тази статия включва текст от Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, която днес е обществено достояние.

Шаблон:Архитектура-мъниче