Тракия (римска провинция): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
изчистване на текст, некасаещ римската провинция
Ред 5: Ред 5:


== Граници ==
== Граници ==
Провинция Тракия (официално '''''provincia Thracia''''' „Thracian province“, {{lang|grc|ἐπαρχία Θρᾳκῶν}} „епархия (диоцез) на траките“) е разположена в историко-географската област Тракия и има различни граници с течение на времето.
Провинция Тракия (официално '''''provincia Thracia''''' „Thracian province“, {{lang|grc|ἐπαρχία Θρᾳκῶν}} „епархия (диоцез) на траките“) е разположена в историко-географската област [[Тракия]] и има различни граници с течение на времето.


Първоначално обхваща територията на Одриското царство, Стара планина и прилежащите ѝ северни области, включително територията между основаните по-късно от император [[Траян]] градове [[Никополис ад Иструм]] и [[Марцианополис]]. След това към нея са придадени Егейското крайбрежие на изток от р. Места с островите [[Тасос]] и [[Самотраки]].<!-- необходимо е уточнение и източник -->.
Първоначално обхваща територията на Одриското царство, Стара планина и прилежащите ѝ северни области, включително територията между основаните по-късно от император [[Траян]] градове [[Никополис ад Иструм]] и [[Марцианополис]]. След това към нея са придадени Егейското крайбрежие на изток от р. Места с островите [[Тасос]] и [[Самотраки]].<!-- необходимо е уточнение и източник -->.

Версия от 08:21, 26 юли 2016

Вижте пояснителната страница за други значения на Тракия.

Римската империя и провинция Тракия в 125 г.
Римският диоцез Тракия

Тракия е името на две провинции на Римската империя, едната създадена през 46 година сл.н.е., когато бившата тракийска държава е анексирана от император Клавдий (управлявал 41 – 54), а другата - с по-малка територия, е образувана след административните реформи на Диоклециан.

Граници

Провинция Тракия (официално provincia Thracia „Thracian province“, на старогръцки: ἐπαρχία Θρᾳκῶν „епархия (диоцез) на траките“) е разположена в историко-географската област Тракия и има различни граници с течение на времето.

Първоначално обхваща територията на Одриското царство, Стара планина и прилежащите ѝ северни области, включително територията между основаните по-късно от император Траян градове Никополис ад Иструм и Марцианополис. След това към нея са придадени Егейското крайбрежие на изток от р. Места с островите Тасос и Самотраки..

По време на административните реформи на Диоклециан (управлявал 284 – 305), територията на провинция Тракия е разделена на шест по-малки провинции: Тракия, Хемимонтус, Родопа, Европа, Мизия II и малка Скития, принадлежащи към диоцез Тракия, който на свой ред е част от преторианска префектура Ориент.

Римско завоевание

Римското завоевание на Балканския полуостров започва през 20-те години на 3 век пр.н.е. със завладяването на адриатическото крайбрежие и сломяването на съпротивата на илирите. Половин век по-късно римските легиони побеждават през 148 пр.н.е древна Македония. В първите години от нашата ера в долнодунавската област са настанени военни части (военен протекторат), а по-късно се образува провинция Мизия. Заедно с провинциите Македония и Ахея те се явяват гранични територии, в които са настанени два римски легиона и се управляват с декрети на римския император. Към тях са придадени градовете-колонии по западния бряг на Черно море, свързани с Мизия с тясна ивица по брега на р. Дунав[1].

Тракийското Одриско царство известно време е клиентелистка държава на Рим, но след смъртта на Реметалк III, през 45-46 г. сл. хр. е анексирано и се превръща в римска провинция Тракия. Тя включва Стара планина и прилежащите ѝ северни области, включително територията между основаните по-късно от император Траян градове Никополис ад Иструм и Марцианополис. Превръщането на Тракия в прокураторска провинция променя характера и на Ахея и Македония, които вече не са гранични и стават отново сенатски провинции[1].

Постепенно към територията на провинция Тракия са придадени Егейското крайбрежие на изток от р. Места с островите Тасос и Самотраки. Седалището на провинциалния управител е в Перинт на Мраморно море, но най-важен градски център е Филипополис. Официалният език в провинцията остава старогръцкият[1].

През 107-109 г. статутът на Тракия е сменен и тя става сенатска провинция.

Източници

  1. а б в Шопова, Ирина. Тракийските земи през Римската епоха // Посетен на 25 юли 2016.

Вижте също

Шаблон:Древен Рим-мъниче