Шкот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Шкот''' ({{lang-nl|schoot}}) – въжета, част от [[бегящ такелаж|бягащия такелаж]], предназначени за разтягане на долните (шкотовите) ъгли на [[платно (ветроходство)|платната]] по [[рея (корабоплаване)|рея]] или [[гик]]а. Също с помощта на ''шкотовете'' се опъват назад ъглите на платната нямащи [[рангоут]].
'''Шкот''' ({{lang-nl|schoot}}) – въжета, част от [[бегящ такелаж|бягащия такелаж]], предназначени за разтягане на долните (шкотовите) ъгли на [[платно (ветроходство)|платната]] по [[рея (корабоплаване)|рея]] или [[гик]]а. Също с помощта на ''шкотовете'' се опъват назад ъглите на платната нямащи [[рангоут]].


Всеки ''шкот'' получава допълнително име по названието на платното, например: фок-''шкоти'', грот-''шкоти'' (вървят назад и разтягат платното към подветренния [[борд]]). Марс-''шкотите'' служат за управление на [[марсел (платно)|марселите]]. Брам-''шкотите'' при поставянето на [[брамсел (платно)|брамселите]] разтягат шкотовите ъгли към [[Морски термини#нок|нока]] на марсела. Бом-''шкотите'' (бом-брам-''шкоти'') при поставянето на бом-брамселите разтягат долната [[шкаторина]] по брам-реята. Фор-стен-стаксел-''шкотите'' изпъват назад шкотовия ъгъл, когато [[стаксел]]а е вдигнат от [[фал (морски термин)|фала]]. Бизан-''шкотите'', фор-трисел-''шкотите'' и грот-трисел-''шкотите'' служат за поставянето на [[трисел]]ите и [[бизан]]а. Лисел-шкотите са шкоти на [[лисел]]ите.
Всеки ''шкот'' получава допълнително име по названието на платното, например: фок-''шкоти'', грот-''шкоти'' (вървят назад и разтягат платното към подветренния [[борд]]). Марс-''шкотите'' служат за управление на [[марсел (платно)|марселите]]. Брам-''шкотите'' при поставянето на [[брамсел]]ите разтягат шкотовите ъгли към [[Морски термини#нок|нока]] на марсела. Бом-''шкотите'' (бом-брам-''шкоти'') при поставянето на бом-брамселите разтягат долната [[шкаторина]] по брам-реята. Фор-стен-стаксел-''шкотите'' изпъват назад шкотовия ъгъл, когато [[стаксел]]а е вдигнат от [[фал (морски термин)|фала]]. Бизан-''шкотите'', фор-трисел-''шкотите'' и грот-трисел-''шкотите'' служат за поставянето на [[трисел]]ите и [[бизан]]а. Лисел-шкотите са шкоти на [[лисел]]ите.


За облегчаване на обирането на ''шкотовете'' те се правят във вид на [[телфер|тали]].
За облегчаване на обирането на ''шкотовете'' те се правят във вид на [[телфер|тали]].

Версия от 07:42, 7 август 2016

Шкот (Шаблон:Lang-nl) – въжета, част от бягащия такелаж, предназначени за разтягане на долните (шкотовите) ъгли на платната по рея или гика. Също с помощта на шкотовете се опъват назад ъглите на платната нямащи рангоут.

Всеки шкот получава допълнително име по названието на платното, например: фок-шкоти, грот-шкоти (вървят назад и разтягат платното към подветренния борд). Марс-шкотите служат за управление на марселите. Брам-шкотите при поставянето на брамселите разтягат шкотовите ъгли към нока на марсела. Бом-шкотите (бом-брам-шкоти) при поставянето на бом-брамселите разтягат долната шкаторина по брам-реята. Фор-стен-стаксел-шкотите изпъват назад шкотовия ъгъл, когато стаксела е вдигнат от фала. Бизан-шкотите, фор-трисел-шкотите и грот-трисел-шкотите служат за поставянето на триселите и бизана. Лисел-шкотите са шкоти на лиселите.

За облегчаване на обирането на шкотовете те се правят във вид на тали.

Многошкивните тали за поставяне на гика под нужния ъгъл към вятъра също се наричат шкоти, например: грот-гик-шкот, спинакер-гик-шкот.

Шкотите на предните платна при съвременните яхти, като правило, се обират с помощта на многоскоростни лебедки от шпилов тип.

Литература

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шкот“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​