Интериор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м „ѝ“ вместо „й“
Ред 14: Ред 14:
Интериорният дизайн е синтез от практически и художествени идеи, и решения, които целят да подобрят условията за обитаване на човека в сградите в цялостно завършена [[естетика|естетическа]] форма.
Интериорният дизайн е синтез от практически и художествени идеи, и решения, които целят да подобрят условията за обитаване на човека в сградите в цялостно завършена [[естетика|естетическа]] форма.


Интериорният дизайн е сравнително нова професия и заради това разбиранията и съответно определенията за нея се различават в зависимост от развитието й в дадена страна. Даденото по-горе определение е твърде схематично и ограничено, докато самата професия включва доста повече. Ето какво се казва за професията интериорен дизайн в [http://www.urbandictionary.com/define.php?term=interior+design Urban Dictionary]: '''"Професия, за която всеки си мисли, че знае нещо, но която в действителност е много техническа и изисква задълбочени познания по история, мода, архитектура, строителни норми, изкуство, както и основните принципи и елементи на дизайна."'''
Интериорният дизайн е сравнително нова професия и заради това разбиранията и съответно определенията за нея се различават в зависимост от развитието ѝ в дадена страна. Даденото по-горе определение е твърде схематично и ограничено, докато самата професия включва доста повече. Ето какво се казва за професията интериорен дизайн в [http://www.urbandictionary.com/define.php?term=interior+design Urban Dictionary]: '''"Професия, за която всеки си мисли, че знае нещо, но която в действителност е много техническа и изисква задълбочени познания по история, мода, архитектура, строителни норми, изкуство, както и основните принципи и елементи на дизайна."'''
Може би за по-точна трябва да се приема [http://www.ifiworld.org/#Definition_of_an_IA/D дефиницията, приета от Генералната Асамблея на IFI] на 25 май, 1983 г., с поред която:
Може би за по-точна трябва да се приема [http://www.ifiworld.org/#Definition_of_an_IA/D дефиницията, приета от Генералната Асамблея на IFI] на 25 май, 1983 г., с поред която:
"Интериорен архитект/дизайнер е човек, квалифициран чрез образование, опит и признати умения, който:
"Интериорен архитект/дизайнер е човек, квалифициран чрез образование, опит и признати умения, който:

Версия от 20:11, 9 август 2016

Интериор в ресторант
Интериор на обществена сграда

Интериорът (Шаблон:Lang-fr – вътрешен) е вътрешното пространство на сградите и помещенията в тях.

Интериорът се състои от три основни елемента:

  • строителна основа – под, стени и таван;
  • предметни елементи – мебелировка, технологично оборудване (за производствените помещения);
  • функционални процеси, оформящи пространството и емоционално-психологическата атмосфера в помещението (озвучаване, анимации, фонтани и др.).

Интериорен дизайн

Интериорният дизайн (вътрешното оформление или вътрешно обзавеждане) е наука за архитектурното и художествено оформление на вътрешното пространство на сградите и помещенията в тях, което осигурява на човека най-благоприятна среда за работа и почивка.

Интериорният дизайн е синтез от практически и художествени идеи, и решения, които целят да подобрят условията за обитаване на човека в сградите в цялостно завършена естетическа форма.

Интериорният дизайн е сравнително нова професия и заради това разбиранията и съответно определенията за нея се различават в зависимост от развитието ѝ в дадена страна. Даденото по-горе определение е твърде схематично и ограничено, докато самата професия включва доста повече. Ето какво се казва за професията интериорен дизайн в Urban Dictionary: "Професия, за която всеки си мисли, че знае нещо, но която в действителност е много техническа и изисква задълбочени познания по история, мода, архитектура, строителни норми, изкуство, както и основните принципи и елементи на дизайна." Може би за по-точна трябва да се приема дефиницията, приета от Генералната Асамблея на IFI на 25 май, 1983 г., с поред която: "Интериорен архитект/дизайнер е човек, квалифициран чрез образование, опит и признати умения, който:

- идентифицира, проучва и творчески решава проблемите, свързани с функцията и качеството на интериорната среда;

- извършва услуги, отнасящи се до интериорните пространства и включващи програмиране, проектен анализ, пространствено планиране, естетика и контрол върху работата на обекта, използвайки специализираните си познания по конструкция на интериора, строителни системи и компоненти, строителни разпоредби, оборудване, материали и обзавеждане;

- подготвя чертежи и документи, отнасящи се до проекта на интериорното пространство, за да подобри качеството на живот и защити здравето, безопасността и благополучието на обществото.“

Вижте също