Столова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 7: Ред 7:
* [[пенсия|пенсионерски]] столови (столове)
* [[пенсия|пенсионерски]] столови (столове)


За разлика от [[ресторант]]ите, [[меню]]то на столовете е ограничено. Възможно е за деня да се предлага само едно ястие. Много често и качеството на храната е по-ниско от това на ресторант. Хората обикновено се редят на опашка, слагат храната на поднос (табла), заплащат на [[каса]]та и занасят [[храна]]та сами до [[маса]]та. След приключване на [[обяд]]а или [[вечеря]]та, занасят таблата на специално място за почистване.
За разлика от [[ресторант]]ите, [[меню]]то на столовете е ограничено. Възможно е за деня да се предлага само едно ястие. Много често и качеството на храната е по-ниско от това на ресторант. Хората обикновено се редят на опашка, слагат храната на поднос (табла), заплащат на [[каса]]та и занасят [[храна]]та сами до [[маса (мебел)|маса]]та. След приключване на [[обяд]]а или [[вечеря]]та, занасят таблата на специално място за почистване.


{{Помещения и архитектурни пространства}}
{{Помещения и архитектурни пространства}}

Версия от 11:12, 16 август 2016

Столова

Столовата, понякога наричана и стол, представлява място за обществено хранене на достъпни цени, което обслужва определен контингент. Столовите са характерни за производствени предприятия и учебни заведения. Според контингента, който обслужват могат да бъдат разделени на:

За разлика от ресторантите, менюто на столовете е ограничено. Възможно е за деня да се предлага само едно ястие. Много често и качеството на храната е по-ниско от това на ресторант. Хората обикновено се редят на опашка, слагат храната на поднос (табла), заплащат на касата и занасят храната сами до масата. След приключване на обяда или вечерята, занасят таблата на специално място за почистване.